De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Live op Politiek 24: geen debat Aboutaleb

geen-debat.jpgVaak heet het dat de media een te grote invloed hebben op de agenda van de Tweede Kamer. Krantenbericht plus Kamerlid is spoeddebat, zo schijnt het te werken in Den Haag. En dan zoveel te groter de media-aandacht, zoveel te spoediger natuurlijk het debat. En zoveel te spoediger het debat, zoveel te groter weer de media-aandacht. Zo simpel kan het zijn in de politiek. Als herkiesbare volksvertegenwoordiger doe je je kunstje bij voorkeur voor een zo groot mogelijk publiek.

Dinsdag dus even niet. De Tweede Kamer wil geen debat over de aanstaande burgemeestersbenoeming in Rotterdam. Geen enkele van de andere fracties nam dinsdag zelfs de moeite aan de interruptiemicrofoon uit te leggen waarom een daartoe strekkend verzoek van PVV-kamerlid Fritsma werd geweigerd. Zijn verzoek stierf in een naar zijn eigen zeggen “oorverdovende stilte”.

Aan de media heeft het niet gelegen. Sinds donderdag de Rotterdamse voordracht van staatssecretaris Ahmed Aboutaleb van Sociale Zaken bekend werd, was zelfs de internationale kredietcrisis even te klein. Naast berichtgeving over de felle politieke reacties van Leefbaar Rotterdam en de PVV waren er reportages uit Rotterdam, uitvoerige portretten van de voorgedragene tot een reisverslag naar Aboutalebs Marokkaanse geboortedorp aan toe. Op opiniepagina’s en internet werd de voordracht gewikt en gewogen, inclusief de voors en tegens van Aboutalebs dubbele nationaliteit. Deftige hoofdcommentaren markeerden de voordracht als een doorbraakmoment voor de integratie van niet alleen de Marokkaanse immigranten in ons land. Met zoveel media-aandacht ben je talk-of-the-town.

Maar behalve de PVV had de rest van de Tweede Kamer dinsdag geen zin dat publiek te bedienen. Het is een gemoedstoestand die elke performer wel kent. Het overkomt je alleen als je denkt dat je kunstje niet goed genoeg is.

Die twijfel is er dan weer niet over de internationale kredietcrisis die woensdag weer uitvoerig aan de orde komt in de Tweede Kamer. Vanaf 10.15 uur verdedigen minister Van der Hoeven en staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken hun begroting voor het komende jaar. Van der Hoeven maakte maandag al een kredietcrisispakket bekend dat vooral gericht is op het midden- en kleinbedrijf.

‘s Middags vanaf 13.30 uur volgt een debat over de Europese Top van vorige week die ook al vrijwel helemaal over de kredietcrisis ging. In dat debat, met premier Balkenende, de ministers Bos (Financien) en Verhagen (Buitenlandse Zaken) en staatssecretaris Timmermans (Europese Zaken), gaat het ook over de miljardensteun aan ING en de voorwaarden voor banken om in aanmerking komen voor de garantiesteun van 200 miljard euro om de banken weer onderling aan het lenen te krijgen.

‘s Avonds houdt de Tweede Kamer om 20.30 uur toch nog een spoeddebat. Over de IJsselmeerziekenhuizen in Emmeloord en Lelystad, waar door slecht bestuur van alles mis ging. Minister Klink van Volksgezondheid moet vertellen, hoe dat weer opgelost wordt.

Allemaal live te zien op Politiek 24, het digitale themakanaal van de NOS.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


5 reacties op “Live op Politiek 24: geen debat Aboutaleb”

 1. bas zegt: 22-10-08 om 12:42

  Ik denk dat wanneer een lid van het kabinet tussentijds aftreedt – en daarmee in elk geval de verwachting dat hij/zij de termijn afmaakt schendt er altijd een debat zou moeten komen

  In Nederland treden staatsecretarissen en ministers niet af omdat er iets leukers op hun weg komt. Tenminste, zo was het.

  Nu is het al nummer twee (de burgemeester van Ede, ik ben even zijn naam kwijt, was staatsecretaris op defensie). Ik vind dat niet fatsoenlijk.

 2. Waarom besteedt de NOS geen aandacht aan de demonisering van Pim Fortuyn door Ahmed Aboutaleb in 2002? Zo zette hij Fortuyn destijds in een TweeVandaag-uitzending (9 februari 2002) als een soort nazi neer. Het bewijs daarvan staat op YouTube (vanaf 3:33, beeldkwaliteit wordt na enkele seconden beter): http://www.youtube.com/watch?v=TiGP-_7tHzo

  Het is nogal wat, dat in de stad waarin Pim Fortuyn tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2002 zegevierde, een Fortuyn-hater burgemeester wordt! Waarom verzwijgt de NOS dat?!

 3. bas zegt: 22-10-08 om 16:36

  Goed punt, James

  Een veel jongere, veel minder wijze (ik druk mij vriendelijk uit) Aboutaleb. Schokkende woorden

 4. Marcel V. zegt: 22-10-08 om 20:52

  De redactie is stil. Geen wonder. Terechte vragen uit de “onderbuik” kun je het best negeren! Driewerf hoera voor de neutrale NOS!

  Toen GeenStijl onlangs geen gelijk kreeg van de (wereldvreemde en totaal uitgerangeerde) Raad voor de Journalistiek kon de NOS niet wachten om daar de nieuwebulletins mee te openen. Gewoon een gevalletje gekleurde selectie van het nieuws. Dit was natuurlijk helemaal geen nieuws, maar omdat GeenStijl verloor, was het plotseling BREAKING NEWS!

 5. eppe zegt: 24-10-08 om 14:57

  Krijg echt pijn in mijn onderbuik als ik dit hypocriete geneuzel lees!
  Aan de ene kant zeiken dat die Marokanen zich niet aan willen passen..
  Nu komt er echt een topper bovendrijven……weer niet goed!!
  En helemaal een giller is dat gemier over “dat hij een baantjesjager zou zijn”…
  Vind dat echt te dol voor woorden,als je dit durft te beweren.
  Hypocriet is het!!
  Want geloof mij nu maar,een ieder die zo’n mooie baan aangeboden krijgt die pakt hem aan!
  Als die Noor van Leefbaar Rotterdam zijn positie kan verbeteren is die ook weg hoor……….zal niet gebeuren,want wie wil nu zo’n ongeleid projectiel hebben?….

Geef een reactie