De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Live op Politiek 24: begrotingsbehandelingen

koenders_anp-8460711.jpgIeder jaar weer staan de laatste maanden van het politieke jaar vooral in het teken van de begrotingsbehandelingen. De plannen die het kabinet op Prinsjesdag heeft gepresenteerd, worden dan ministerie voor ministerie behandeld. Voor het herfstreces behandelde de Tweede Kamer als de begroting van Balkenende’s eigen ministerie van Algemene Zaken. Deze week zijn het ministerie van Economische Zaken en het onderdeel Koninkrijksrelaties van het ministerie van Binnenlandse Zaken aan de beurt. De komende maanden zijn iedere week één of twee andere ministeries aan de beurt.

De begrotingsbehandelingen behoren in principe tot de belangrijkste debatten van het jaar. Al was het maar, omdat een minister of staatssecretaris in 2009 geen geld mag uitgeven als zijn of haar begroting voor 1 januari  van dat jaar geen meerderheid in de Tweede en de Eerste Kamer heeft gehaald.  Maar juist vanwege die ingrijpende consequenties is het al weer even geleden dat een minister over zijn eigen begroting werd gevloerd.

Zelfs de oppositie stemt uiteindelijk zelden tegen een hele begroting, ook al maken zij nog zoveel bezwaar tegen bepaalde onderdelen daarvan. Uitzondering was wat dat betreft vaak de begroting van Defensie waar GroenLinks en de SP hun steun nog wel eens wilden onthouden. Maar sinds de jaren ’90 stemt GroenLinks in het algemeen ook in met deze voor de pacifisten in die partij zo gevoelige begroting.

Hele begrotingen wegstemmen werd (en wordt) aan het Binnenhof als een soort politiek avonturisme beschouwd waarmee de tegenstemmers vooral bewijzen dat hun partij nog niet rijp is om zelf regeringsverantwoordelijkheid te dragen. Des te opmerkelijker is het, dat het VVD-kamerlid Arend Jan Boekestijn dinsdag in de Tweede Kamer in een debat over het Nederlandse Afrika-beleid al vast aankondigde dat zijn fractie dit jaar overweegt tegen de begroting van Ontwikkelingssamenwerking van minister Koenders te zullen stemmen. Het zou voor het eerst in heel lange tijd zijn, dat een dergelijk zwaar middel door een van de drie traditionele Nederlandse regeringspartijen wordt gebruikt.

De begrotingsbehandelingen van de ministeries van Economische Zaken en Binnenlandse Zaken beginnen donderdag om 10.15 uur en gaan waarschijnlijk tot ver in de avond door.

Allemaal live te zien op Politiek 24, het digitale themakanaal van de NOS.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


2 reacties op “Live op Politiek 24: begrotingsbehandelingen”

  1. bas zegt: 23-10-08 om 14:00

    Als je er over nadenkt, is het natuurlijk wel waanzin dat omdat de begroting zo belangrijk is, tegenstemmen niet salonfähig is.

    Omgekeerd verklaart dit waarschijnljik ook waarom mensne die politiek niet begrijpen: Je bent het niet met de uitgaven eens (zoals groen links en de SP het niet eens zijn met het feit dat Defensie in urusgan zitr, en dus ook niet kunnen instemmen met daar geld uit te geven, maar eventueel wel voorstemmen.)

    Een deel van het probleem zal ook zijn, dat je een begroting van een departement niet half weg kunt stemmen.

  2. Kan het hellemaal met Arend Jan Boekestein eens zijn verwerp de begroting ontwikkelingshulp het effect is nul komma nul ,en oude politiek

Geef een reactie