De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

De eerste vlekjes

bos_anp-8500823.jpgAls het om de kredietcrisis gaat, geldt er in Den Haag al een maand lang maar één regel: Wat Wouter doet, is welgedaan.  Vandaag was dat voor het eerst anders.

Kritiek op ‘crisismanager Bos’ is tot nu toe uitgebleven. Zelfs de oppositie was verrassend mild over de miljarden die Bos stak in Fortis, ING en vanmorgen in Aegon. Wie negatief wil doen, noemt Bos’ optreden hooguit onvermijdelijk.

Dat houd je twee, drie weken vol. Maar nu de crisis een beetje gewoon begint te worden, steken partijpolitieke verschillen weer de kop op.
Ook binnen de coalitie.

Het gaat zo: Wouter Bos doet het uitstekend, en dat wordt door het CDA in dankbaarheid bezien. De club van Bos kon wel een oppepper gebruiken, ten slotte. Een wat stabielere coalitiepartner is ook voor het CDA goed.
Maar ál te gek moet het natuurlijk niet worden.

En dus deed het CDA zaken met de VVD: laten wij samen eens ferm verklaren wat Bos moet doen als hij straks winst maakt op al die staatsdeelnemingen.

Als Bos straks rijk wordt van ING en Fortis (áls…), dan mag dat niet gaan naar een extraatje voor de minima. Dat geld moet naar de staatsschuld.

Dat lijkt ook logisch: Bos moest extra lenen voor al die miljarden, en dus ook extra aflossen als die miljarden hem wat opleveren.

Bos vond die flinkheid van CDA en VVD niet leuk. Hij mopperde vanmiddag in de wandelgangen. ‘Misschien hebben ze gelijk, maar dat moet je in coalitieverband afspreken, en niet via moties in de Tweede Kamer.’
Dat hardop in de camera zeggen, leek Bos niet verstandig. Het gaat net zo lekker.

Het CDA had daar wat minder moeite mee; met plezier legde fractieleider van Geel uit dat Bos gewoon zijn winst moet storten in de staatskas.

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

Stekeligheden in de coalitie. Niet eens over die winsten, daar komen CDA en PvdA uiteindelijk wel uit.

Maar wel over wie er mag gloriëren. Tot nu toe vervulde Bos een glansrol in de kredietcrisis.
Bij het CDA zullen ze niet ontevreden zijn met een paar vlekjes op dat blazoen.
Een paar maar. Zodat het nét leuk blijft.

Jeroen van Dommelen

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


4 reacties op “De eerste vlekjes”

 1. piet b zegt: 28-10-08 om 19:43

  Kleinzielig.
  Het zijn net mensen.

 2. bas zegt: 28-10-08 om 22:23

  Bos blijft PvdA lid. Dat weet het CDA, dat weet iedereen

  Hij kan zijn capaciteitne hebbne, heij heeft ook zijn denkbeelden, zijn wereldvisie

  Die wereldvisie, die deel ik niet. Daarom ben ik blij dat nu ook door het CDA uitgesproken is waar het geld dat de deelnemingen opleveren naartoe moet. Want vergeet niet, de uitgaven zijn geboekt op de begroting 2008. De inkomsten, ongeacht of de deelnemingen met winst of met verlies verkocht worden, vallen onder de begroting van 20XX

  Dan kan zelfs met het gehele bedrag gegogeld worden. goed dat daar een stokje voor gestoken is

  Hoe staat het eignelijk met het parelmentair onderzoek naar het handelen door de regering in de dredietcrisis?

 3. frans zegt: 28-10-08 om 23:30

  het is fascinerend hoe Balkenende zich schuil houdt in deze crisis, deze man bewijst maar weer eens dat hij niet meer dan een lintjesdoorknipper is.

 4. dick zegt: 29-10-08 om 10:26

  Zielige CDA-jaloezie. Het CDA dat net zo rechts, egocentrisch, machtsgeil en hebzuchtig is als de VVD. Als mag hebzucht niet van de bijbel.

Geef een reactie