De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Live op Politiek 24: de traagheid van snelwegen

autoweg.jpgMinister Camiel Eurlings van Verkeer presenteert zich graag als een snelle jongen. En dat valt niet mee als je in Nederland over de snelwegen gaat. Want er zijn maar weinig zaken in de politiek waarbij zoveel vertraging optreedt als bij de aanleg of soms zelfs maar de verbreding van snelwegen. Ben je er met de ene partij eindelijk uit, dan is er wel weer een ander die aan de rem hangt. Woensdagavond is er in de Tweede Kamer het zoveelste spoeddebat over de traagheid van een snelweg.

Het gaat deze keer over de A4, misschien wel het beruchtste voorbeeld over hoe lang het kan duren voor een snelweg er eindelijk helemaal ligt. Al bijna een halve eeuw wordt er gedelibereerd over het nog altijd ontbrekende deel tussen Delft en Schiedam van deze weg. Dan weer waren het omliggende gemeenten, dan weer milieuactivisten of oplettende boekhouders die roet in het eten gooiden. En zo gaat het niet alleen bij de A4.

Om iets te doen aan deze hardnekkige bestuurlijke verstoppingen stelde Eurlings zelfs een commissie van wijzen in om hem daarover te adviseren. Dat advies verscheen in april dit jaar. Met aanbevelingen om de procedures voor het plannen van nieuwe wegen met minstens de helft te versnellen. Aanbevelingen die vrijwel Kamerbreed werden gesteund.

Maar dit weekeinde was daar opeens de ChristenUnie die bedacht dat Eurlings misschien toch nog een tunnelvariantje zou moeten onderzoeken voor er een definitief besluit over de A4 tussen Delft en Schiedam wordt genomen.

Het spoeddebat begint woensdagavond om 20.00 uur  en is live te zien op Politiek 24, het digitale themakanaal van de NOS.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


1 reactie op “Live op Politiek 24: de traagheid van snelwegen”

  1. H.C. Akkerman zegt: 29-10-08 om 13:14

    De ChristenUnie had al sinds haar oprichting met deze variant kunnen komen. Als de politiek zich nog meer belachelijk wil maken, moet zij vooral door gaan met geen besluiten nemen. Laten we het maar niet hebben over duidelijkheid en transparantie. Meer woorden wil ik aan dit politiek onvermogen niet besteden.

Geef een reactie