De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

De kredietcrisis. Lachen, joh.

wellink2_anp-6957552.jpgEen tamelijk surrealistisch tafereel vanmiddag, in de Tweede Kamer. Nout Wellink komt de kamerleden bijpraten over de financiële crisis. Een groot deel van het gesprek gaat over Icesave.
 
Er zijn vragen. Natuurlijk.
Heeft toezichthouder Wellink niet gefaald? Waarom waarschuwde hij niet dat Icesave niet safe was? Heeft ‘ie wel met zijn vuist op tafel geslagen in IJsland?
 
Goede vragen, interessante vragen, boeiende vragen. En Wellink komt ook wel met antwoorden.
Maar de sfeer is raar.
Er gaan grapjes over tafel.
Hi, hi, IJsland is ook zo ver weg.
Ha, ha, de toezichthouder snuffelt er vrolijk op los, op zoek naar onraad.
 
Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.  
 
Wellink en de Tweede Kamer lachen zich vrolijk door het gesprek heen. Iedereen doet mee, van links tot rechts.
In het persvak kijken de journalisten elkaar aan: zijn wij nou gek, of is het lichtelijk gênant wat hier gebeurt?
Er was toch crisis? Mensen zijn toch geld kwijt?
Ik heb geen geld op de bank in IJsland, maar ik zou me als spaarder niet erg serieus genomen voelen.
 
Die parlementaire enquete moest er maar gauw komen. We kunnen wel wat vrolijkheid gebruiken in Den Haag.

Jeroen van Dommelen

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


13 reacties op “De kredietcrisis. Lachen, joh.”

 1. wim zegt: 30-10-08 om 19:23

  Wouter Bos brengt het ook altijd zo lacherig, ik vertrouw ze voor geen cent. Volgens mij krijgen ze bij elke deal, minstens 100.00 euro contant.

 2. hans zegt: 30-10-08 om 21:14

  Wat was dat van Wellink een amateuristische vertoning. ( ook die “lui die er bij zaten )
  Wil je als regering serieus genomen worden? ?
  Dit kan toch niet onze regering zijn!!!
  Deze politieke zakkenvullers moesten een dramatische boete krijgen voor een WAN PRESTATIE .
  Bij de eerste de beste werkgever zou ik op straat gegooid zijn voor die scherts vertoning.Bah Bah
  Mvrg Hans

 3. ook kritisch zegt: 30-10-08 om 21:22

  Niet zo calvinistisch man. Die Wellink en zijn collega’s werken hard en doen fantastisch hun best. Als daar af en toe niet even relativerend gedaan kan worden, zou dat niet gezond zijn.

 4. DiMilano zegt: 30-10-08 om 21:59

  Zie niet helemaal in wat het probleem van die journalisten dan was..de aanwezige mensen aan tafel doen hele dagen hun uiterste best de crisis te bezweren/zoveel mogelijk in te perken..verwacht journalistiek Nederland van deze mensen dan dat ze alle dag in’t zwart gaan met diepe groeven in’t gezicht?..Grapje af en toe kan best!

 5. plank 58 zegt: 30-10-08 om 22:24

  Steeds als ik dhr.Wellink weer op tv zie moet ik terugdenken aan een commentaar dat hij gaf als reactie op de kritiek welke de nederlandse bevolking had op de overgang van de gulden naar de euro. In het algemeen werden prijzen van allerdaagse produkten met 100% verhoogd. Onzin, zei dhr Weliink, prijzen blijven naar ratio gelijk. De mening van het merendeel van de bevolking werd in de wind geslagen. Het biertje waar voor de verandering 2 gulden werd betaald kostte direct 2 euro. Toen al loog de man de bevolking toe. De verandering van gulden naar de euro is de “crime of the century”. Hij heeft toen mijn vertrouwen al geschaad door keihard te liegen. Bij elk commentaar wat hij geeft schaadt hij mijn vertrouwen.
  De invoering van de euro was het startsein voor de krisis.
  De rijken werden rijker en de armen werden armer
  Elke verhouding raakte uit balans, en vertrouwen vervalt. Waar vertrouwen vervalt, wantrouwen rijst.

  Ik vertrouw alleen nog mezelf en mijn directe naasten

 6. srtjzfgj zegt: 30-10-08 om 22:54

  Ik ben het eens met ‘ook kritisch’. Je moet niet denken dat Wellink en Bos twee pannekoeken zijn. Het feit dat de crisis wereldwijd is zegt denk ik genoeg dat nederland geen wanbeleid heeft gevoerd. Bovendien is het wel erg makkelijk om de leiders weer de schuld te geven. Ik denk ook dat je op je klompen kan aanvoelen dat geld minder veilig is wanneer je rendement hoger is. Een beetje liggen foeteren op deskundigen is dus niet op zijn plaats lijkt mij. Maar misschien heb k een plank voor mijn kop.

 7. Henk zegt: 31-10-08 om 07:54

  De Nederlandse Bank wist dekselsgoed wat er aan de hand was, maar deed niets. Hoe vaak hebben we niet gehoord dat er niets aan de hand was, want er was toezicht? Het is een aanfluiting!
  Inmiddels is/wordt er gigantisch veel GEMEENSCHAPSGELD besteed om de gaten te vullen, die zijn “geslagen” door de rijke elite. Het wordt tijd dat de bevolking gaat beseffen dat de crisis een smeermiddel is om gemeenschapsgeld via “noodmaatregelen” van de bevolking af te pakken en in de handen van de rijke elite te spelen. JPB vergaderde een aantal maanden geleden nog met diezelfde elite op de Bilderberg conferentie. Niemand maakt mij wijs dat JPB niet werkelijk weet wat er gaande is.
  De trieste werkelijkheid is, dat de bevolking de macht uit handen heeft gegeven en dat die macht zich tegen de bevolking keert (of laat keren).

 8. Peter Korsten zegt: 31-10-08 om 09:45

  “Plank 58″ (wat is dat nou voor naam?), je hebt de misschien *perceptie* dat alles 100% duurder is geworden. Maar dat is natuurlijk onzin, anders zat half Nederland nu aan de bedelstaf.

  Eind jaren ’90 kostte een liter melk bij de Appie (als ik het me goed herinner) iets van ƒ1,12. Nu kost het (volgens de website) €0,78, oftewel ƒ1,72 – anderhalf keer zo duur. Ha, het bewijs! Nou, nee. Als je uitgaat van 2% inflatie per jaar, is dat over 10 jaar meer dan 20%. Bovendien zijn levensmiddelen in het afgelopen jaar flink duurder geworden, inclusief melk.

  Dus je bewering van ’100% duurder’ is volkomen uit de lucht gegrepen en met een eenvoudige berekening te ontkrachten.

  Dat de horeca misbruik heeft gemaakt van de situatie en de prijzen flink heeft verhoogd staat buiten kijf en dat is ook gezegd door de toenmalige verantwoordelijke minister. Vervolgens hebben ze een paar magere jaren gehad, want de consument is ook niet gek. Maar dit is de horeca en niet de overheid: in Nederland bepaalt de overheid doorgaans niet wat de prijs van een product moet zijn.

  Om dan vervolgens de overheid de schuld te gaan geven over iets dat (a) niet waar is en (b) waar ze geen controle over heeft, tja, wat probeer je eigenlijk te bewijzen? Ben je kleiner moeten gaan wonen na 2002? De auto weg moeten doen? Draag je je oude kleren? Moet je elke eurocent drie keer omkeren? Merk je dat niemand zo’n platte TV kan betalen?

 9. beschaving zegt: 31-10-08 om 12:07

  melamine is ook inflatie !!!

 10. Petra zegt: 31-10-08 om 16:56

  De kredietcrisis is een absurde situatie en ik snap best dat het daarom aanleiding geeft tot de nodige hilariteit. Wat ik minder om te lachen vond is dat Wellink en Hoogervorst er wel heel gemakkelijk afkwamen. Heeft het toezicht gefaald? Nee, het toezicht heeft niet gefaald. Er had een tweede termijn moeten zijn zodat er doorgevraagd had kunnen worden als voorschot op de parlementaire enquête die er zo spoedig mogelijk moet komen. Ondertussen moet Europa en/of het IMF met Amerika gaan praten. Daar gebruiken banken de bail out namelijk niet om de giftige producten uit het systeem te verwijderen zoals eerst d bedoeling was. Ook niet om de solvabiliteitspositie te verbeteren zoals daarna de bedoeling was. Nee, de Amerikaanse banken gebruiken miljarden van de overheid om gewoon door te gaan met proberen elkaar over te nemen. Ik snap niet dat daar door de NOS niet over bericht wordt.

  http://www.nytimes.com/2008/10.....ref=slogin

 11. Lisa T. zegt: 03-11-08 om 12:54

  Ik ben het eens met een aantal andere reacties; ik vind het wel meevallen hoor, ze liggen echt niet krom van het lachen ofzo, ik vind het best serieus overkomen.

 12. de kredietcrisis is ons overkomen.Het wereldwijde web van financieele instellingen doet ons nu de das om.Duidelijk is wel dat bankinstellingen en Nationale banken wereldwijd zich niet aan hun verantwoordelijkheden hebben gehouden.Tevens is het droef dat door de credietcrisis in Nederland is gebleken dat diverse lagere overheden zich niet aan (financiele) voorschriften hebben gehouden.In Noordholland moesten de opcenten op de wegenbelasting omhoog om de rente voor een lening te betalen welke niet nodig was.Blijkbaar zijn de vele “specialisten” in de praktijk alleen maar goedwillende amateurs.

 13. Pieter van der Starre zegt: 04-11-08 om 22:31

  Onze jongen van de ISAFE doen ook zo hun best in IJland, maar die teroristen jatten al ons geld. Ik ga op Wilders stemmen!

Geef een reactie