De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Betutteling?

gezin_camping.JPGBetutteling. Het woordenboek zegt: ‘1. kleingeestige kritiek  2.het als een onmondige behandelen’.

Zo eens in de zoveel tijd borrelt deze term op in politiek Den Haag. Doorgaans gevolgd door ‘spruitjeslucht’ en ‘terug naar de jaren vijftig’.
Tijdens dit kabinet is het vooral minister André Rouvoet van de ChristenUnie die het verwijt krijgt betuttelend te zijn.

Met behoorlijk wat vertraging heeft minister Rouvoet opgeschreven welke problemen er in gezinnen zijn en hoe die aangepakt kunnen worden.
Het werkstuk was nog niet klaar, of Rouvoet werd al betutteling verweten.

D66- leider Pechtold, die als echte liberaal allergisch is voor te veel bemoeienis van de overheid met de persoonlijke levenssfeer, oordeelde dat ‘Rouvoet naar het gezin van de jaren vijftig verlangde’.En de VVD rook, zelfs tijdens het koken, “spruitjeslucht”.

Politieke retoriek of terechte verwijten?

Luister zelf naar een aantal maatregelen van minister Rouvoet:

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

Is het ongeoorloofde bemoeienis om vrouwen te waarschuwen voor de risico’s van het krijgen van kinderen op latere leeftijd? Of is dat volstrekt logisch? De overheid waarschuwt voor de gevaren van roken.

Is  het een goede zaak dat de overheid cursussen voor  relatieproblemen gaat aanbieden? Of moeten stellen hun ruzies zelf maar uitvechten?

Wat vindt u?

Marcel Bril

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


6 reacties op “Betutteling?”

 1. Marcel V. zegt: 03-11-08 om 19:10

  Ach,ik verbaas me nergens meer over. Volgens “De dag van het respect” mogen we Mein Kampf en de film Fitna ook op een lijn stellen. Dus die betutteling kan er ook nog wel bij. Bijkomend geluk is dat ik Hitler en Wouter Bos nu ook gerust vergelijkbare figuren mag noemen.

 2. j boom zegt: 03-11-08 om 20:14

  natuurlijk gaat deze minister veel te ver met zijn voorstellen. De Staat gaat niet over ons priveleven, gaat niet over of en hoe en wanneer we samen kinderen krijgen, gaat niet over hoe we onze relatie inrichten en stoppen.

  Laat Rouvoet zich druk maken om het gebrek aan goede kinderopvang, laat hem de jeugdzorg zodanig inrichten dat jongeren en hun geholpen en niet betutteld worden.

 3. bas zegt: 03-11-08 om 20:28

  Ik zou het leuk vinden als de overheid zou uitleggen, hoe zij het kunnen verkopen dat ze eerst het recht op bijstand opheffen voor mensne onder de 27 – want onder de 27 zou je aan je opleiding moeten werken en vervolgens roept dat vrouwen jonger kinderen moeten krijgen

  Als je kinderen krijgt, zal een zekere mate van zekerheid nodig zijn – zoals het recht op bijstand, en op een ontslagvergoeding en zo

  Op zich heb ik geen moeite met een beleid dat het jonger krijgen van kinderen zou bevorderen. Door betere kinderopvang, door goede sociale zekerheid voor mensen met kinderen, door als overheid het goede voorbeeld te geven en het opvoede nvan kinderen ook als ervaring te honoreren

  maar niet door een schijnheidlig intervieuw te geven

  en niet door je met de huishouding van de ouders te bemoeien

 4. Annemarie zegt: 03-11-08 om 22:19

  Ik vind het wel erg gemakkelijk dat iedereen meteen betutteling zegt. Aan de ene kant wil iedereen dat de overheid van alles en nogwat regelt. Als dat dan gebeurt, dan wordt er moord en brand geschreeuwd. Dat is wel erg makkelijk.

 5. Marco zegt: 04-11-08 om 17:11

  De vraag is natuurlijk in hoeverre de staat zich mag bemoeien met het privé-leven van zijn burgers. Op veel vlakken vinden we dat geen probleem, bijvoorbeeld bij het krijgen van een uitkering. Het is toch immers een privé-omstandigheid dat mensen om een bepaalde reden niet over voldoende inkomen kunnen beschikken.

  Gek genoeg wordt het ‘betuttelings’-argument vooral in (christelijk)sociale standpunten van stal gehaald. Dan zou de overheid ‘doorslaan’ in zijn bemoeizucht. Volgens mij is dat onjuist. De overheid mag zich bekommeren om het sociale welzijn van zijn burgers. Dan mag hij ook adviseren dingen wel of niet te doen, of zelfs – bijv. het rookverbod – iets dwingends opleggen indien dit ten goede van onze gezondheid is. Dus we moeten hierover ook niet te moeilijk doen.

 6. wim zegt: 05-11-08 om 08:58

  ik zou, geheel in de lijn van Rouvoet, en volstrekt te verantwoorden, de overheid willen vragen een wet aan te nemen die mensen verplicht de fiets te pakken voor afstanden van minder dan 10 kilometer.
  minder files; betere conditie; minder ziekte.
  alleen maar voordelen!
  zou het kunnen dat zo’n wet er niet komt (vanwege de betutteling ervan)?
  dat vind ik dan inconsequent!

Geef een reactie