De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Dag Dig

cramervogelaar.jpgDig Istha is communicatiegoeroe. Hoe je dat wordt, is mij volstrekt onduidelijk. Maar Dig is het. Haagse insiders kennen Dig van de verkiezingscampagne in 1994 ‘Kies Kok’. Zijn opdrachtgever belandde in het Torentje, maar de PvdA verloor dat jaar wel 12 zetels.


Ook werkte hij ooit voor de KLM. Hij mocht toen uitleggen waarom een paar honderd levende eekhoorns in een shredder beland waren. Dig heeft dus voor hete vuren gestaan.

Toen doordrong dat milieuminister Cramer en wijkenminister Vogelaar nogal al eens blunderden in de media, werd partijgenoot (PvdA) Dig naar Den Haag gehaald.  In de media verschenen berichten dat hij Vogelaar moest gaan redden. Een wijdverbreid misverstand. Hij kwam op uitdrukkelijk verzoek van Cramer.

Ging het toen beter? Een beetje. Cramer kwam in interviews aanvankelijk iets overtuigender over. En toen was daar de kwestie rond de advertentie van het Actieblad Bluf! En daar ging het mis! Een aantal keer stond zij de pers moederziel alleen te woord. Geen Dig en geen collega in de buurt. De geoefende ‘woordvoeringslijn’ was ook zwak. Cramer zei zich niet te kunnen herinneren dat zij die advertentie ondertekend had. Tegelijkertijd zei zij zich niet te kunnen voorstellen dat zij één van de ondertekenaars was. Een riskante uitspraak, want wat als dat wel zo bleek te zijn?

En daarna ging het niet veel beter met Cramer en ook niet met Vogelaar. Dig voorzag een mislukking. De dames zijn slecht basismateriaal, hier valt niks mee aan te vangen. En daarmee werden ze bedreiging voor zijn eigen gecreëerde imago van succesvolle spindoctor.

Dus toen liet hij zich de Telegraaf over Vogelaar ontvallen: “Ze heeft een clubje van eigenlijk allemaal vrouwen om zich heen verzameld”. Een curieuze uitspraak voor een loyale ambtenaar. Al werkt Dig ad interim en volgens het vertrouwde uurtje-factuurtje concept. Daarnaast is het feitelijk onjuist. En als het waar zou zijn: wat is dan eigenlijk het probleem?

Toen deze uitspraak doordrong bij Vogelaar, eiste zij zijn ontslag als directeur voorlichting, maar Cramer wilde hem niet kwijt. Compromis: Dig werd gedegradeerd tot eerste woordvoerder van Cramer.

Cramer heeft kennelijk een grenzeloos vertrouwen in hem. Opvallend, want Dig valt ook haar openlijk af in de wandelgangen. Een collega van mij had laatst een interview met Cramer. Na afloop liet Dig zich, knikkende met zijn hoofd in de richting van de minister, laatdunkend over haar uit.. Maar uurtje-factuurtje-Dig gaat vrolijk door tot 1 januari, dan wordt het tijd voor een andere duurbetaalde klus. Dag Dig!

Joost Vullings

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


5 reacties op “Dag Dig”

 1. Annemarie zegt: 06-11-08 om 15:17

  Tja, het is toch ongelofelijk dat zo’n overschatte man dit werk kan blijven doen. Ik zou zeggen.. Cramer ontmasker die man en omring je eens met competente mensen.

 2. Blitz zegt: 06-11-08 om 15:57

  Ik snap dat de NOS er alles aan doet om het linkse imago van zich af te schudden, maar dit is toch meer een Geen Stijl-stukje.

 3. bas zegt: 06-11-08 om 16:02

  Zelf zou ik liever op een houtje bijten dan deze twee uit de wind houden – want dat lukt toch niet

 4. Franco Nahar zegt: 06-11-08 om 17:36

  Goed en helder stuk van achter de Haagse schermen, een terrein dat voor de gewone burger steeds ondoorgrondelijker wordt. Bedankt Joost!

 5. Bert Westera zegt: 07-11-08 om 23:20

  Annemarie, wie moet nou wie ontmaskeren?

Geef een reactie