De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Live op Politiek 24: de boot ingegaan

ss-rotterdam.jpgHet wordt tegenwoordig weer regelmatig laat in de Tweede Kamer. Dinsdag sloot de voorzitter de beraadslagingen tegen één uur ‘s nachts, net voor de eerste serieuse exit-polls van de Amerikaanse presidentsverkiezingen bekend werden. Woensdag was het zelfs al half drie voor de voorzittershamer voor de laatste maal viel. En ook donderdag wordt het waarschijnlijk geen vroegertje.

Lange vergaderdagen zijn niet ongewoon in het herfstseizoen van de Tweede Kamer. Na Prinsjesdag worden voor ieder ministerie apart de begrotingen voor het volgend jaar behandeld. Al die begrotingen moeten ruim voor de Kerst goedgekeurd zijn, omdat ministers en staatssecretarissen anders vanaf 1 januari geen geld meer mogen uitgeven en het land dus tot stilstand zou komen.

Dinsdag en woensdag ging het om de begroting van Justitie en die van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, die vele uren vergadertijd vroegen. Donderdag staat vanaf 10.15 uur het debat over de Staat van de Europese Unie op de agenda. De Kamer bespreekt dan met premier Balkenende en de bewindslieden Verhagen en Timmermans van Buitenlandse Zaken de positie van Nederland in de Europese Unie. Aan dat debat nemen vaak ook een aantal Europarlementaërs deel die sinds een aantal jaren het recht hebben bij zulke debatten in hun nationale parlementen ‘in te spreken’, overigens zonder stemrecht.

Na dat debat behandelt de Kamer waarschijnlijk de door de SP deze week al min of meer aangekondigde motie van wantrouwen tegen minister Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie. Zij moet zich donderdag verantwoorden voor de uit de hand gelopen verbouwingskosten van de SS Rotterdam. Opnieuw een publicitaire beproeving voor de dit jaar al veel geplaagde minister in de week dat zij ook al haar interim-directeur voorlichting ontsloeg.

Het debat over de Staat van de Europese Unie is live te zien bij Politiek 24, het digitale themakanaal van de NOS. Het debat over de SS Rotterdam kent donderdag twee bedrijven. De kwestie wordt eerst uitvoerig besproken (vanaf 14.00 uur) in commissieverband in een van de kleinere vergaderzalen van de Tweede Kamer. Voor het indienen van eventuele moties verhuist het debat (vanaf 18.00 uur) naar de plenaire zaal. Het commissiedeel van dat debat is live te volgen Politiek 24 en het vervolg van het Europa-debat via de site van de Tweede Kamer, voor het plenaire debat kunt u vanaf 19.00 uur weer bij Politiek 24 terecht.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


Geef een reactie