De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Live op Politiek 24: spoeddebat@aboutaleb.pvda.nl

aboutalebfans.jpgVolgens de vaak al heel lang geleden ingesleten Haagse mores ben je als minister of staatssecretaris niet meer van je eigen partij maar dienaar van de Kroon, dat wil zeggen van de regering en Beatrix samen. Er wordt van je verwacht dat je het partijbelang laat varen als het algemeen belang dat vereist. Er bestaat in Den Haag geen gebod waartegen zo vaak, zo algemeen en zo inventief wordt gezondigd. Tot er weer eens iemand al te opzichtig tegen de lamp loopt. Dan is het huis te klein.

De Tweede Kamer houdt donderdag vanaf 10.15 uur een spoeddebat over een mailtje van staatssecretaris Ahmed Aboutaleb van Sociale Zaken aan alle wethouders van de PvdA. De staatssecretaris bindt zijn partijgenoten daarin op het hart er goed op te letten dat de armere inwoners van hun gemeente nog voor de Kerst een extraatje van 50 euro krijgen. Aboutaleb heeft daarvoor 50 miljoen euro in het Gemeentefonds gestort. Iedere gemeente moet er zelf voor zorgen dat het eigen deel van dat geld ook echt die kant opkomt. Het leek de staatssecretaris geen gekke gedachte als overal in het land de PvdA-wethouders daarin voorop zouden gaan. De mail repte van ‘een spectaculaire PvdA-actie’ inzake de armoedebestrijding. Een rode Kerst lag in het verschiet.

Natuurlijk had Aboutaleb dat mailtje niet zelf moeten sturen. Hij had dat door Mariette Hamer moeten laten doen, de PvdA-fractievoorzitter in de Tweede Kamer. Die had in dat mailtje ook zonder staatsrechterlijk bezwaar dat Kerstgeschenk aan een PvdA-staatssecretaris kunnen linken. Zo gaat het meestal bij regeringspartijen, de huidige evengoed als die daarvoor. Elke donderdagavond is er bij alle regeringspartijen het zogeheten bewindsliedenoverleg waar de onpartijdige dienaren van de Kroon exclusief met hun eigen fracties overleggen. Vooral over hoe het algemeen belang het beste te dienen en een heel klein beetje over de politieke scoringskansen voor de komende week.

Het spoeddebat (nummer 48 van dit jaar) over het mailtje van Aboutaleb begint om 10.15 uur. Daarna, rond 11.45 uur, volgt het tweede deel van de behandeling van de begroting van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Laat in de avond, vanaf 22.00 uur is er op verzoek van het PVV-kamerlid Fritsma nog een debat over de verstoring van een lampionnenoptocht in Den Haag.

Allemaal live te zien op Politiek 24, het digitale themakanaal van de NOS.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


4 reacties op “Live op Politiek 24: spoeddebat@aboutaleb.pvda.nl”

 1. jasper zegt: 13-11-08 om 10:12

  de link naar de telegraaf is niet goed ingevoerd. bij deze een werkende http://www.telegraaf.nl/binnen.....html?p=3,1

 2. bas zegt: 13-11-08 om 12:05

  Bedankt, Jasper.

  Schokkend. Marokkanen die kindertjes met lampionnetjes treiteren? Zijn die $#% helemaal gek geworden

  Deze individuen zijn duidelijk totaal van de ratten benuffeld, en in mijn ogen bezig alle samenhang met de maatschasppij te verliezen

  Kan je ze dit verwijten? JA
  zijn zij de enige die verkeert zijn? Nee, hun ouders ook

  deze individuen moeten natuurlijk direct naar ee nheropvoedingsgesticht, maar ik denk dat ook hun jongere broertjes en zusjes bevrijd zullen moeten worden uit de verderfelijke invloed van hun ouders

  Wat een teringzooi

 3. Lisa T. zegt: 13-11-08 om 12:52

  Tja, als Balkenende de “door God geroepen” oorlog tegen Irak steunt, van de (nogal strict) christelijke Bush & Blair, die beiden bij herhaling hebben gezegd dat die oorlog een “opdracht van God” was… dan staat dat natuurlijk helemaal los van Balkenende en het CDA, maar ja dat zullen we nooit weten, want dat moet allemaal geheim blijven.

  Maar als Aboutaleb mensen op het minimum met Kerst een extraatje van 50 euro openlijk als PvdA-punt wil laten zien, dan is het huis te klein.

  Slaat allemaal nergens op, vooral omdat het helemaal niet uitmaakt, zelfs beter voor de kloof is, als ministers gewoon eerlijk zeggen welk beleid vanuit welke partij komt. Dat doen overigens CDA en CU ook, maar als het zwart-op-wit (zo in een mailtje) staat, dan ineens doen ze alsof er in het kabinet totaal geen partijpolitiek bestaat.

  Slaat weer helemaal nergens op, die nepverontwaardiging.

 4. roosje zegt: 13-11-08 om 23:02

  Lisa T,
  Uw hele redenering gaat mank, omdat Bush nooit gezegd heeft, dat deze oorlog een “opdracht van God” was.

Geef een reactie