De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Gezellig, die politiek

bos_anp-8636042.jpgHet moet een hard gelag zijn voor Ella Vogelaar, de voormalige minister voor Wonen, Wijken en Integratie. Donderdagmiddag meldde ze nog voor de camera dat het PvdA-bewindspersonenoverleg die avond “net zo gezellig” zou worden als altijd. Waarom niet?

Een paar uur later was zij werkloos.

Bekijk drie filmpjes die nog maar eens duidelijk maken: de politiek is niet gezellig.

Donderdagmiddag voerde Vogelaar, net terug van een werkbezoek aan de Antillen, haar laatste debat in de Tweede Kamer. Het ging over de wijken die inmiddels naar haar zijn genoemd. Op de vraag van een verslaggever of ze opzag tegen het bewindspersonenoverleg dat ‘s avonds zou worden gehouden – en waar haar positie op de agenda stond – reageerde ze afhoudend. Bij de PvdA is het altijd gezellig!

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

Vrijdagmiddag legden premier Balkenende en vicepremier Bos nog eens haarfijn uit waarom zij de voorkeur gaven aan Eberhard van der Laan  als minister voor Wonen, Wijken en Integratie. De 53-jarige jurist heeft “uitmuntende kwaliteiten” om mensen met verschillende meningen bij elkaar te brengen. Bovendien is hij in staat om “met een heldere mening” aan het debat mee te doen. Overbodig om hier aan toe te voegen:  in tegenstelling tot Ella Vogelaar. Dat begrijpt de goede verstaander toch wel.

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

De knock-out volgt een paar uur later, als Bos het journaille na de wekelijkse ministerraad nogmaals te woord staat. Hoe lang van te voren was Van der Laan gepolst voor de ministerspost? Nou, dat was zeker een paar dagen geleden gebeurd. En wist Vogelaar daarvan? Nee, die was op de Antillen. En moesten ze haar dan toch nog met een jetlag de politieke arena laten ingaan om opnieuw een lastig debat te voeren over de omstreden Vogelaarwijken. Tsja….

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

Om het mooi af te maken, maakte Bos nog bekend dat de ministerraad heeft besloten om het laatste besluit van Vogelaar (het niet opzetten van een databank voor Antilliaanse probleemjongeren) nog eens tegen het licht te houden. 

Inge Hoogendoorn

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


13 reacties op “Gezellig, die politiek”

 1. michael zegt: 14-11-08 om 18:45

  hoeveel mensen hebben we niet in nederland op hoge plaatsen die zichzelf of hun partij belangrijker vinden dan het landsbelang ; er wordt constant over crisis gelult hoe zit het met de aarde? hoe zit het met de 2 geeltjes actie van abou? vogelaar was een kwetsbaar slachtoffer, niet voor haar inhoud maar door het systeem , ik vrees dat obama het zelfde gaat meemaken : regie krijgen over een uit de hand gelopen situatie, hoe zal nederland volgend jaar zijn als blijkt dat de miljarden die de banken kregen niet terug te betalen zijn?we zullen zien , maar een minister die aftreed is meestal geen goed teken !

 2. bas zegt: 14-11-08 om 18:53

  Het komt niet netjes over. Ik bedoel, er kan een situatie zijn dat een minister dient te vertrekken, maar praat dan met die minister – en zoek na het gesprek een opvolger. Ik vind het echt niet correct om al de opvolger te spreken en screenen voordat de vacature gemaakt is

  en dan ook nog schijnheidlig met de vorige minister in gesprek gaan – terwijl het antwoord al vast staat

  Dat de steen des aanstoods – haar laatste besluit – ingetrokken wordt, dat vind ik niet vreemd

 3. algy zegt: 14-11-08 om 21:40

  het antwoord van Bos waarom Vogelaar niet is ingelicht: Ze was op de antillen…. Hebben ze tegenwoordig geen internet, telefoon, videoconferenties meer ofzo????? En je kan niet zeggen: het onderwerp was te belangrijk voor de telefoon. Want Merkel en Poetin, Balkenende en Bush etc spreken zo vaak met elkaar via de telefoon.

  En dan haar ook nog eens een debat laten doen terwijl je haar toch al ontslaat. Maarja het debat was nodig om naar de buitenwereld te laten zien dat het echt niet meer ging en haar eens goed te laten aanvallen……

  Ik zeg niet dat ze aan moest blijven, maar op deze manier er uitgeschopt worden dat verdien ze niet….

 4. M. Brink zegt: 14-11-08 om 21:51

  Politiek… Het staat bijna haaks op bedrijfsvoering. Maar in deze situatie is er sprake van een combinatie van beide. Vogelaar was door haar optreden niet meer te handhaven en diende uit haar taken te worden te ontheven. Bos heeft laten zien hoe je het bedrijf dat we politiek noemen, moet leiden. Met zijn strategie (beter nu, met een ruime voor de gemeenteraadsverkiezingen)wil hij zo weinig mogelijk ‘kapot’ te maken en wellicht, door de benoeming van V.d. Laan, zelfs te winnen. Kortom: Politiek gewin.

 5. J.A. Olie zegt: 14-11-08 om 23:58

  Geeft een goed beeld hoe in de PvdA kennelijk over integratie wordt gedacht en hoe met mensen wordt omgegaan. Tijd om een andere partij op te zoeken.

 6. John van Dokkumburg zegt: 15-11-08 om 01:44

  Word het gezellig .. erg irritante vraag en dus erg provocerend .. ik kan me haar antwoord heel goed voorstellen ..wie niet . Verder weet ik niet of de partij van de arbeid wel dynamisch is .. het moet toch een keer duidelijk zijn dat zij zichzelf even te serieus nemen ? ik denk aan een hete luchtziekte want hier gaat het niet echt over vervreemdelings zaken .. of dus zo had het – dus wél – gewerkt … neen dus , het blijft gewoon bij een potje knikkeren met een groene of nu .. een geelige knikker .. Het sociale imago is belangrijker dan een groeiend besef … dus dat het dynamische belangrijk is om tot oplossingen te komen .. want Wie maakt de grootste fout in dit probleem ?? Is dat niet de burgemeester ??? Moest zij dus een oplossing vinden voor al – die burgermeesters – ? Ik denk : had eerst eens met de burgemeesters gepraat , nog voordat de pvda een eigen beleid had uitgestippeld .. En je zult zien dat oplossingen niet eenzijdig bedacht worden !

 7. Zimmerman zegt: 15-11-08 om 08:42

  PvdA-leider Wouter Bos hypocriete persoon en een marionet geworden van de CDA VVD , Wouter Bos heeft zich vergaten hoeveel Antillianen in Nederland hadeden op Wouter Bos gestemd. Soms ik voelde me verschrikkelijk verbaasd over Nederlandse Politieke, als U een eerlijk mensen dan zullen jullie de waarheid vertellen over Gongo en Rwanda dat door Nederland en Frankrijk hebben hun handen in de genocide die waren gepleegd op kinderen.

  Wouter Bos shame of you

 8. En zo gaat het ook met EPD, de rookjunks, de energieproblemen. Gezonde zaken komen in deze bananenrepubliek niet van de grond. Hef NL op!

 9. Het lijkt er op dat Bos ruim baan wil maken voor eigen richting .
  Er gaan ondertussehn veel miljarden om in dat hoofdje .
  daar wordt ik een beetje misselijk van .

 10. Tim zegt: 15-11-08 om 10:58

  @ Zimmerman; Waar ziet u de handen van Nederland in de genocide in Congo en Rwanda? Ja, ze hebben meegeholpen met slavenhandel, maar dat weerlegt de leiders van de landen sinds onafhankelijkheid er niet van hun verantwoodelijkheden als leiders te nemen.

  Dezelfde verantwoordelijkheid die Bos nu wel neemt; iemand van zijn partij uit ‘zijn’ kabinet ontslaan voor landsbelang (en partijbelang)
  De manier waarop is inderdaad zeer bedroevend, kwetsend en egoistisch.

 11. cora zegt: 15-11-08 om 16:38

  De pvda pleegt met deze manier van “pootjelichten” op een minister karaktermoord in eigen partij. De beeldvorming rondom het functioneren bijvoorbeeld met de media van mw vogelaar zou slecht zijn, de laatste druppel etc, de beeldvorming van de pvda is nu ook slecht. Jammer hoe een partij met haar leden/bewindslieden omgaat. Het begrip “zorgvuldigheid”, uitgesproken door de heer W. Bos komt niet overeen met zijn lichaamstaal: die straalt heel iets anders uit.
  Nu maar wachten op de volgende verkiezingen. Die zijn mogelijk eerder dan ieder denkt.

 12. bas zegt: 15-11-08 om 16:51

  @ Cora

  ze zijn in elk geval niet eerder als ik hoop. Want dat is al een jaar geleden

 13. Echt een geweldig stukje van geenstijl. Ze had alleen all veel eerder weg gemoeten. Ik wil Rita weer terug!

Geef een reactie