De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Live op Politiek 24: nog één keer over Vogelaar

bos-van-achteren.jpgVolgens de regels van het spel hoort een minister in de Tweede Kamer te vallen. Via een motie van wantrouwen die door de meerderheid van de Kamer wordt gesteund, zodat voor iedereen duidelijk is dat het parlement geen vertrouwen meer heeft in het optreden van de minister. Maar bij het aftreden van Ella Vogelaar afgelopen donderdag werd de Kamer niets gevraagd. En dus is er dinsdagmiddag alsnog een spoeddebat over het overrompelende ontslag van de minister van Wonen, Wijken en Integratie.

Niet dat het aftreden van Vogelaar door de Tweede Kamer nog zou kunnen worden teruggedraaid. Haar opvolger werd vrijdag al beëdigd en is zich inmiddels met spoed aan het inlezen. Maar toch, er wringt altijd iets als een bewindspersoon zonder tussenkomst van de Kamer door de eigen partij wordt gevloerd.

Op de dag van Vogelaars aftreden hield de Kamer nog een spoeddebat over PvdA-staatssecretaris Ahmed Aboutaleb die zich te veel als PvdA-politicus had geprofileerd bij het uitventen van een extraatje voor mensen met een laag inkomen. Ben je eenmaal minister of staatssecretaris, dan ben je niet meer van je eigen partij maar van de Kroon, zo gaf de Kamer de staatssecretaris te verstaan. Het landsbelang gaat dan boven het partijbelang.

De Tweede Kamer zou zich dus met enig recht af kunnen vragen, welk belang donderdag met het aftreden van Vogelaar werd gediend. Van Aboutaleb eiste en kreeg de Tweede Kamer zijn nederige excuses, maar of diezelfde excuses dinsdag ook van PvdA-leider en vice-premier Bos worden gevraagd?

Het spoeddebat over het aftreden van Vogelaar begint dinsdag om 15.15 uur. Voorafgaand vinden vanaf 13.30 uur de stemmingen plaats en is er vanaf 14.15 uur een spoeddebat over de weigering van minister Verburg van Landbouw een tweetal Kamermoties over genetisch gemanipuleerde soja uit te voeren. Er is deze dinsdag geen mondeling Vragenuur in verband met de overvolle agenda voor de rest van de week.

Om 16.30 uur begint een spoeddebat over de gevolgen van de kredietcrisis voor de Nederlandse economie. De Tweede Kamer wil dan vooral meer weten over het zogenaamde crisisverlet, werktijdverkorting voor werknemers bij bedrijven die door de kredietcrisis worden getroffen. Dinsdagavond om 19.30 uur maakt de Kamer een begin met de behandeling van de begroting van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM). Overigens nog zonder de minister voor Wonen, Wijken en Integratie. Zijn deel van de VROM-begroting zal later dit jaar worden behandeld.

Het is allemaal live te zien op Politiek 24, het digitale themakanaal van de NOS.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


10 reacties op “Live op Politiek 24: nog één keer over Vogelaar”

 1. Harry zegt: 18-11-08 om 15:06

  Wat een spoeddebatten zeg. Binnenkort bestaat het werk van de Tweede Kamer nog alleen en uitsluitend uit spoeddebatten en komen ze aan haar controlerende en wetgevende taak niet meer toe.
  Als de top van de PvdA het vertrouwen van een minister opzegt en die minister treedt vervolgens af. Moet de PvdA-top dan in de Tweede Kamer verantwoording komen afleggen aan Femke Halsema?

 2. Sander zegt: 18-11-08 om 16:07

  Ja dat is verplicht de kamer moet op de hoogte worden gesteld wat er speelt ze hebben een controlerende taak voor de bestuurders.

 3. Alejandro zegt: 18-11-08 om 16:15

  Ik weet niet of dit verplicht zou móeten zijn. Als de partij de minister al niet geschikt acht, heeft de oppositie alleen maar baat bij het blijven van deze in de kamer.

 4. bas zegt: 18-11-08 om 16:21

  @ Harry

  Inderdaad, de huidige regering blundert zo van ongeluk naar ongeluk, dat voor het echte werk geen tijd meer is

  En als straks de oppositie tijd vraagt om na te denken over wetgeving, wordt verweten dat ze tijd aan het rekken zijn

  Hoe een minister besluit dat het landsbelang gediend is met aftreden doet er niet toe, en dat de minister gelijk heeft (voor het eerst) ook niet. Er dient gecontroleerd te worden, in dit geval de premier, die hopelijk door zijn waarnemer, die er wel bij was, vervangen wordt

 5. Anoniem zegt: 18-11-08 om 16:35

  En waarom hoeft Aboutaleb niet af te treden? Meneer Aboutaleb denkt alleen maar aan zichzelf en zijn eigen partij.

 6. Pieter de Jong zegt: 18-11-08 om 17:03

  Waarom hoeft Wouter Bos niet af te treden ?

 7. bas zegt: 18-11-08 om 21:33

  Aboutaleb wilt toch aftreden? (als staatsecretaris, om burgemeester te worden)

  Als je zegt dat hij moet aftreden, dan vindt hij dat prima

 8. Sharon zegt: 19-11-08 om 00:02

  Gek dat de pvda daarvoor niet een motie tegen vogelaar heeft willen ondersteunen maar in de achterkamertjes bos als directeur van pvda bv vogelaar onder druk zet om af te treden, samen met geautoriseerde medewerkers. dan had de pvda net zo goed de motie kunnen ondersteunen en was dit drama niet nodig geweest. typisch pvda, daar kun je zoiets van verwachten. Net zo goed kan de pvda niet uitleggen wat voor lijn moet worden uitgezet en waarin die lijn verschilt van vogelaar, ja het is logisch dat kamerleden hierom vragen. Bos is alleen handig in optreden bij een kredietcrisis blijkbaar.

 9. bas zegt: 19-11-08 om 09:05

  Wat Sharon schreef was mij ook al opgevallen – steun de motie van wantrouwen en het probleem was opgelost.

  Feitelijk heeft de PvdA het vertrouwen uitgesproken in een minsister die reeds weg moest – en daarmee zien we hoezeer de OPvdA betrouwbaar is: niet

  @ Bos: de meeste mensen die in crisessituaties goed handelen worde ndaarna ongeschikt voor democratische functies. Ze hebben teveel macht gehad, en macht is verslavend

  Wellicht jammer voor Bos dat zijn finest hour tevens zijn zwanenzang als politiek leider zal zijn, maar ik kan mij niet voorstellen dat deze man zich aanvaardbaar zal kunnen maken. Hij heeft zichzelf afgeserveerd

 10. Bas Reijnen zegt: 19-11-08 om 15:13

  Het is er in de politiek niet veel beter op geworden als het gaat over eerlijke politiek en betrouwbaarheid. Hoe je ook over Vogelaar denkt, zo ga je niet om met je ministers.Als ik ooit gevraagt zou worden als minister zou ik me wel eens goed achter de oren krabben of ik dit wel zou wilen. Je doet het namelijk nooit goed.

Geef een reactie