De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Live op Politiek 24: de chef belastingen

belasting.jpgAfgelopen weekend stond hij nog tot veler verbazing in Washington tussen de wereldleiders van de G20. En confereerde als vervanger van premier Balkenende met George Bush, Dmitri Medvedev, Angela Merkel, Nicolas Sarkozy en Luiz Lula da Silva over een grondige hervorming van het internationale financiële systeem. Niet gek voor iemand die zijn politieke loopbaan in Nederland vorig jaar nogal rommelig begon. Woensdagavond staat Jan Kees de Jager weer gewoon in de Tweede Kamer om zijn belastingplan voor volgend jaar te verdedigen.

Bij zijn aantreden ontstond vorig jaar onmiddellijk enig rumoer, omdat De Jager in een vorig leven als ict-werkgever pensoenpremies zou hebben achtergehouden. Een inderhaast opgezette onderzoekscommissie pleitte hem vrij. Kort daarna ging er van alles mis bij de Belastingdienst bij de electronische aangiftes en moest De Jager een grondige reorganisatie van die Dienst beloven om de gemoederen weer tot bedaren te krijgen.

Maar inmiddels  is de waardering voor De Jager sterk gegroeid. En dan gaat het niet alleen om zijn fiscale kwaliteiten die alom worden geroemd. Maar vooral ook om zijn rol als postillon d’amour tussen zijn partijgenoot premier Jan Peter Balkenende en zijn directe baas op Financiën Wouter Bos, PvdA-leider en vice-premier.  Volgens Haagse insiders is het vooral aan de communicatieve kwaliteiten van De Jager te danken dat Balkenende en Bos elkaar op beslissende momenten niet verkeerd begrijpen.

Het Kamerdebat over De Jagers Belastingplan begint woensdagavond om 20.00 uur. Daarvoor behandelt de Tweede Kamer de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (vanaf 9.30 uur) en de begroting van het ministerie van Binnenlandse Zaken voor volgend jaar (vanaf 15.30 uur). Tussendoor (vanaf 14.00 uur) is er op verzoek van het PVV-Kamerlid Fritsma nog een spoeddebat over de verstoring van een lampionnenoptocht in Den Haag.

Allemaal live te zien op Politiek 24, het digitale themakanaal van de NOS.

UPDATE: De Kamer heeft haar agenda inmiddels gewijzigd. Het debat over het Belastingplan begint om 18.40 uur. Tussendoor (rond 20.00 uur) vindt nog een korte derde termijn van de behandeling van de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten plaats.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


4 reacties op “Live op Politiek 24: de chef belastingen”

 1. bas zegt: 19-11-08 om 12:48

  Vreemd dat nu Balkenende wegviel De Jager – partijgenoot van Balkenende en niet de logische vervanging Bos, vice premier en toevallig minister op een relavan onderdeel het woord deed

  Knap taaltje van het CDA. Maar of dit in het landsbelang is????

 2. René zegt: 19-11-08 om 16:40

  Nee, dat is geen knap staaltje van het CDA. De feitelijke gang van zaken is dat besloten is dat De Jager mee zou reizen om Balkenende te ondersteunen, en Bos in Nederland zou blijven omdat de ministerraad ook door moet gaan. Balkenende viel op een ongelukkig moment weg, en de gelegenheid was er niet meer om Bos te sturen, ook omdat er al een vertegenwoordiger van de regering aanwezig was.

 3. Ruben zegt: 19-11-08 om 16:55

  @Bas, Wouter Bos moest brandjes blussen binnen zijn eigen partij, iets met Vogelaar enzo ;) Daar komt bij dat De Jager al in het vliegtuig zat, en Bos in het geval van jou suggestie de halve top had gemist… omdat hij in Nederland gewoon de ministerraad moest voorzitten!

 4. bas zegt: 19-11-08 om 19:24

  Dat is waar ook, Ruben

  Zoals ik elders reeds schreef, het kabinet blunderd harder dna de tweede kamer kan bespreken

  Ze blunderen zelfs zo hard, dat ze zelf niet eens meer aan regeren toekomen

Geef een reactie