De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Live op Politiek 24: entering Van der Laan

debuut.jpgHet misschien wel pijnlijkste record in de politiek zit er voor Eberhard van der Laan al niet meer in. Afgelopen vrijdag werd hij beëdigd als nieuwe minister van Wonen, Wijken en Integratie. En dus is hij al weer bijna een week in functie als hij donderdag aan het eind van de middag voor het eerst de confrontatie met de Tweede Kamer aangaat. Zelfs als hij dat debat tegen alle verwachtingen in niet zou overleven; er waren bewindslieden die het minder lang volhielden.

Het record van de kortst zittende bewindspersoon aller tijden in de Nederlandse politiek is van vrij recente datum. Het werd gevestigd in 2002, op de dag dat Jan Peter Balkenende zijn eerste kabinet met het CDA, de VVD en de LPF presenteerde. Het staat sindsdien op naam van Philomena Bijlhout van de LPF die in dat kabinet als staatssecretaris voor Emancipatiezaken was beëdigd. Amper negen uur na haar beëdiging trad zij af, omdat er foto’s van haar opdoken in het uniform van de burgermilities van het Surinaamse Bouterse-regime. Bijlhout had haar betrokkenheid bij die milities de dagen daarvoor steeds hardnekkig ontkend.

Ze nam het record indertijd over van de VVD’er Charles Schwietert die het in 1982 drie dagen volhield als staatssecretaris van Defensie in het eerste kabinet-Lubbers. Ook hij werd betrapt op een leugen, toen bleek dat hij zich ten onrechte voor doctorandus uitgaf en bovendien in zijn militaire diensttijd slechts korporaal was geweest en geen luitenant, zoals hij zelf had beweerd.

Kort voor de Tweede Wereldoorlog viel ooit zelfs na een paar dagen een compleet kabinet. Dat was het vijfde kabinet van de roemruchte ant-revolutionaire premier Hendricus Colijn dat op 25 juli 1939 door konigin Wilhelmina werd beëdigd maar drie dagen tijdens het Kamerdebat over de regeringsverklaring door de Tweede Kamer gelijk weer naar huis werd gestuurd.

Van der Laan maakt donderdag rond 18.00 uur zijn debuut in de Tweede Kamer tijdens het debat over de activiteiten van Marokkaanse inlichtingendiensten in ons land. Daarvoor (vanaf 11.00 uur) behandelt de Kamer de begroting van minister Cramer van Milieu en daarna (vanaf 20.45 uur) die van minster Ter Horst van Binnenlandse Zaken.

Allemaal live te zien op Politiek 24, het digitale themakanaal van de NOS.

 UPDATE: Het parlementaire debuur van minister Van der Laan laat toch nog even op zich wachten. Van der Laan zal donderdag nog niet aanwezig zijn bij het debat over de Marokkaanse inlichtingendiensten.

 UPDATE 2: Van der Laan komt toch.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


1 reactie op “Live op Politiek 24: entering Van der Laan”

  1. rudy zegt: 22-11-08 om 14:45

    nieuws

Geef een reactie