De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Live op Politiek 24: beraad over ‘crisisverlet’

crisisplaatje.jpgDe agenda is vrijwel helemaal schoongeveegd en de ministerraad is vroeger dan gebruikelijk begonnen. Het kabinet is deze vrijdag vrijwel helemaal gefocused op de kredietcrisis en vooral op de gevolgen daarvan voor de Nederlandse economie in de komende jaren. Want dat die crisis ook in Nederland langstrekkende effecten gaat hebben op de economische groei, de koopkracht en de werkgelegenheid, is inmiddels wel duidelijk. Achter de schermen is de afgelopen weken intensief overlegd met werkgevers en vakbonden over wat te doen om die effecten te matigen. Deze vrijdag komt het kabinet met zijn plannen.

Eén van de meer omstreden maatregelen die het kabinet overweegt, is het zogeheten ‘crisisverlet‘. Bedrijven kunnen dan hun werknemers in dienst houden met werktijdverkorting, zoals dat bij voorbeeld in de bouw of de landbouw tijdens strenge winters wel gebeurt. Hoewel minister Donner van Sociale Zaken de deur naar een dergelijk crisisverlet al op een kier heeft gezet, is het vooral de vraag, hoe en door wie die werktijdverkorting zal worden betaald.

De persconferentie van de premier na afloop van de ministerraad is voor 15.30 uur aangekondigd. Daarna geeft rond 16.00 uur ook minister Bos van Financiën nog een persconferentie over de toekomst van het genationaliseerde Fortis/ABNAmro.

De persconferenties zijn live te zien op Politiek 24, het digitale themakanaal van de NOS, en zullen vrijdagavond regelmatig worden herhaald. Zie ook het dossier ‘PC minister-president‘ op onze site.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


6 reacties op “Live op Politiek 24: beraad over ‘crisisverlet’”

 1. bas zegt: 21-11-08 om 14:11

  Werktijdbverkorting uit staatsmiddelen, of de WW pot, lijkt mij een slecht idee, heel slecht

  Ondernemers worden niet gedwongen om zich te verbeteren efficiënter te werken, werknemers kunnen niet overstappen naar een ander bedrijf, en de belastingdruk gaat oplopen

  Of mensen ontslagen worden of in de arbeidstijd verkorting komen, de schok zal even groot zijn en dus de economische effecten evenzeer

  Een economische crisis heeft ook zijn nut. In goede tijden kan iederen geld verdienen, en dus wordt je lui. Dit is, op lange termijn, voor de nationale economie schadelijk. Gelukkig komt er af en toe een crisisje langs, zodat die luiheid niet te groot wordt

  Werkgevers zjin ondernemers, en niets menselijks is deze mensen vreemd. Natuurlijk willen de werkgevers ee ngoedkope oplossing voor de komende problemen. Net zo de vakbonden, hun leden willen niet ontslagen worden, en dit biedt een alternatief.

  Gelukkig maken werkgevers e nwerknemers in Nederland niet de dienst uit. Er is een onderwerp geweest waar zij het over te zeggen hebben gehad, de WAO. Daar hebben we gezien hoe werkgevers en werknemers samen de boel verpest hebben: werkgevers met teveel werknemers ontsloegen de mensen niet, die werden afgekeurd. De mensen kregen meer uitkering, en de werkgevers hadden hun problemen snel opgelost

  Maar de mensen in kwestie konden, afgekeurd als ze waren, niet elders aan de gang, en de nare gevolgen zijn nog niet weg. Er zijn nog steeds mensne die een dure WAO uitkering ontvangen, die toen te gemakkelijk permanent aan de kant zijn gezet – en na 20 jaar WAO kan niemand meer werken.

  Een ander gevolg is dat wie nu echt WAO nodig heeft, het niet meer toegekend krijgt

  Kortom, ik hoop dat het kabinet niet teveel naar de werkgevers en werknemers vertegenwoordigers luistert

 2. bas zegt: 21-11-08 om 14:12

  Een beter oplossing is nu bestedingen doen. Ik overweeg nu een paar kozijnen te isoleren. Dit kost een kwart minder, denk ik, als een jaar terug

 3. John zegt: 21-11-08 om 15:33

  @Bas, volkomen met je eens.

  Maar ook:
  Min. Bos werd alom geroemd toen die op een zondagmiddag tegen een luttle bedrag van 18 MRD maar even Fortis Nederland overnam.
  Normaal gesproken is dat een proces dat vele maanden in beslag neemt.
  Het argument dat Fortis anders die maandag failliet was geweest is onjuist, er waren nog liquiditeiten en de notering had je gewoon kunnen schorsen.

  Waarschijnlijk begon daarna het besef te dagen dat dit toch wel erg sneu voor de anderen bedrijven in de financiële sector was, en hup nog maar eens 20 MRD. Helaas de markt reageerde niet, dus laten we de inzet maar wat verhogen 200 MRD aan garanties.
  Belangrijk is dat Bos ook heeft betoogd dat “zelfs de banken niet meer weten wat er in de bedrijfsvoering gebeurde”.

  Met andere woorden: Bos investeert en garandeert giga bedragen in een sector die zelf niet weet wat er eigenlijk aan de hand is.

  OF; het probleem is zo gigantisch groot dat de gehele financiële wereld de facto failliet is.

  In beide gevallen is het overheidshandelen in en met private ondernemingen ongewenst.

  De overheden kunnen beter de vele duizenden miljarden besteden aan overheidsinvesteringen in infrastructuur en dergelijke.

 4. bas zegt: 21-11-08 om 17:55

  @ John

  Is betalingsverkeer dan geen infrastructuur?

  Het probleem met banken is dat het private ondernemingen zijn, die iets doen waar de samenleving niet buiten kan.

  Gevolg is dan, dat als een van die ondernemingen gek doet, en omvalt ,er problemen ontstaan van een hele andere orde als wanneer een aannemer of een autobouwer op de fles gaat. Blijkbaar had ‘men’ dat over het hoofd gezien

  Tsja, dan moet er wel ingegrepen worden. Maar de banken zullen, als het aan mij ligt, nooit meer de vrijheid terugkrijgen die ze nooit hadden mogen hebben

 5. michael zegt: 21-11-08 om 20:29

  miljoenen mensen wereldwijd werkeloos , uitgekitst omdat ze even geen werknemers nodig hebben dit door een groepje van 5% van de wereldbevolking , het slechte krijgt nu de meeste steun hoe zit het met de goede banken die wel betrouwbaar zijn ?hoe zit het met de steun van de mensen die miljoenen opgestreken hebben met foute zaken ? worden die ook bij een voetbal stadion tegengehouden omdat ze nog wat open hebben staan? Bij gewone mensen volgt er een direct beleid , bij criminelen volgt er een pluk ze beleid , sta ik alleen of ontbreekt er in dit hele verhaal iets structureels?

 6. bas zegt: 24-11-08 om 16:29

  inmiddels is bekend dat Donner de maatregel genomen heeft

  Jammer. Ook is bekend dat Groot Brittannië de BTW gaat verlagen. Een eerste effect is het verlagen van de inflatie (met waarschijnlijk bijna 2 procent)

  Jammer dat dit hier niet het geval is

Geef een reactie