De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Live op Politiek 24: i.m. Norbert Schmelzer

teckel.jpgDe klok van de Tweede Kamer wees 4.40 uur in de ochtend, toen zijn motie werd aangenomen en daarmee het kabinet-Cals ten val werd gebracht. Nog steeds geldt de nacht van 13 op 14 oktober 1966 met afstand als de beroemdste nacht van de Nederlandse politiek. En die nacht is voor altijd verbonden met de naam van Norbert Schmelzer, destijds fractievoorzitter van de Katholieke Volks Partij. Hij overleed twee weken geleden op 81-jarige leeftijd en wordt dinsdag in de Tweede Kamer herdacht.

Talloze beschouwingen zijn er geschreven over de motie van Schmelzer, inclusief een toneelstuk in 1991. De Nacht van Schmelzer als het grootste politieke drama uit de vaderlandse geschiedenis. Met de hoofdrolspeler als een moderne Brutus die zijn eigen premier als een sluipmoordenaar aan zijn eind brengt.

Wie de beelden van die nacht een halve eeuw na dato terugziet, verbaast zich waarschijnlijk een beetje over al die opwinding. We hebben het sindsdien in de Tweede Kamer wel dramatischer gezien. Maar toch bleef de Nacht van Schmelzer al die tijd onovertroffen. Het was eerste kabinetscrisis die in Nederland live op de toen nog maar pas geïntroduceerde televisie te zien was.

Schmelzer hield er behalve zijn verbondenheid met de Nacht ook nog een beroemde bijnaan aan over. Die dankte hij aan Wim Kan, indertijd een van de beroemdste cabaretiers van ons land. Hij vergeleek Schmelzer met een ‘gladde teckel’ als symbool voor het geritsel en gemarchandeer in de achterkamers van de confessionele coalitiepolitiek.

Het slachtoffer droeg die bijnaam de rest van zijn leven overigens zonder wrok. In het Wassenaarse appartement waar hij tot kort voor zijn dood woonde, kregen zijn bezoekers steevast zijn grote verzameling teckel-prullaria te zien. En terwijl hij dan thee schonk uit een theepot in de vorm van een teckel, vroeg hij zijn gasten, of ze wel wisten hoe trouw en vasthoudendheid de teckel wel niet was.

De Tweede Kamer herdenkt Norbert Schmelzer dinsdag om 15.00 uur na het wekelijkse mondelinge Vragenuur dat om 14.00 uur begint. Daarna debatteert de Tweede Kamer met minister Donner en staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over hun begroting voor 2009.

Allemaal live te zien op Politiek 24, het digitale themakanaal van de NOS.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


Geef een reactie