De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Aardige Marokkanen

rabat_hand.jpgRabat is een vriendelijke stad. Het regeringscentrum van Marokko, heeft alles wat je maar kunt wensen. Een strand, een mooie oude stad, een levendige markt. Na het officiële programma van het werkbezoek van minister Verhagen gaan we met de camera de markt op. Leuke sfeer, mediterraan, met de bijbehorende hectische drukte.

Natuurlijk trekken we met de camera de aandacht van omstanders. Sommigen komen vragen wat we komen doen, voor welk programma we filmen. Slechts een jongen is nadrukkelijk niet blij dat we hem en zijn dvd-handeltje filmen. Hij steekt zijn hand voor de lens. Bepaald niet agressief hoor, maar wel beslist.

’s Avonds bij het monteren van het verslag voor 2000 uur gebruik ik het shot van de hand voor de lens toch. Er gebeurt wat in dat shot, het trekt de aandacht, ik vond het gewoon grappig.

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

’s Ochtend aan het ontbijt vertelt onze Marokkaanse gids dat hij het verslag heeft gezien. “Leuk” is zijn commentaar. “Alleen jammer van dat ene beeld…” Waarom? “Het geeft de indruk dat de Marokkanen in Marokko dezelfde zijn als de Marokkanen in Nederland, en dat is echt niet zo.”

Ik moet onze gids, die jarenlang in Nederland heeft gewoond en is teruggekeerd gelijk geven. De sfeer die de hand voor de lens suggereert, is bepaald niet de sfeer die overheersend is in de Medina van Rabat. Iedereen is behulpzaam en vriendelijk, niemand was agressief.

Blijkbaar zijn Marokkanen, die de sfeer in Rabat en de sfeer in Amsterdam west uit eigen ervaring kennen zeer alert op de beeldvorming over hun landgenoten. Ze constateren zelf dat ze in Rabat veel leuker, meer relaxed en vriendelijk zijn. Ze zien ook dat een enkel beeld, een hand voor de lens, desastreus kan zijn voor de indruk die buitenstaanders krijgen van hun land.

Als ik mijn verslag vandaag opnieuw zou monteren zou de hand toch het acht uur journaal niet halen. Het gebeurt weliswaar, maar het geeft de indruk dat we daar in een vijandige sfeer op de markt hebben staan draaien. Het tegendeel is waar. Op de Amsterdamse Ten Katemarkt ben ik vorige week nog door een Nederlandse koopman uitgescholden: “oprotten met die camera!” In Rabat heeft niemand dat geroepen, integendeel.

Chris Ostendorf, Marokko

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


5 reacties op “Aardige Marokkanen”

 1. Brian zegt: 27-11-08 om 14:53

  Dus eigenlijk schamen ze zich voor de Marokkanen in Nederland?

 2. Heiko zegt: 27-11-08 om 18:38

  Of mensen nou Marokkaan zijn of Hollander of wat dan ook,
  je hebt aardige,minder aardige, onbeschofte enz. enz.
  Kunnen we eens een keer ophouden met mensen hun afkomst te koppelen
  aan hun gedrag.
  P.S. De titel van dit stuk “Aardige Marokkanen” is echt weer zo’n rare titel.

 3. kaatje zegt: 28-11-08 om 02:54

  Hier spreekt iemand van het ‘zij’ front: ‘we’ zijn zeker trots op de Marokkanen die goed geïntegreerd zijn en die niemand tot last zijn. Het is helaas wel zo dat er in Nederland bepaalde types rondlopen waar we ons voor schamen. In Marokko zouden deze types hard aangepakt worden; niet door de politie, maar door de familieleden. Er heerst daar een bepaalde sociale controle waardoor er minder overlast is. Die sociale controle ontbreekt in Nederland.

 4. Aardige Marokkaan zegt: 28-11-08 om 12:51

  Beste Brian, Het is niet dat we ons voor die “Nederlandse” Marokkanen schamen, maar dat we het jammer vinden dat de Nederlandse maatschappij hen zo heeft gemaakt. Ik heb bijna vijf jaar in Nederland gewoond en ik heb niets marokkaans in hen gezien behalve donker gekrulde haren.

  Beste Kris, Ik ben officieel geen gisds, maar ik ben wel bereid en capabel om groepen rond te leiden :)

  Groeten van de valse gids :)

 5. cor zegt: 30-12-08 om 16:40

  Elk land heeft zijn aardige en minder aardige mensen, maar wat wij hier in Nederland van de jonge Marokanen ondervinden is te danken aan het beleid van onze politieke partijen.

Geef een reactie