De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Algiers, het regeringscentrum. Telefoon aan het zwembad.

p1000166.jpgDe Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken prijkt op de voorpagina van La Tribune, Algerijns dagblad. De kop: L’Algérie offre de grandes possibilités dínvestissement et de partenariat”.

Nederland werkt aan een speciale handelsrelatie met Algerije, het is blijkbaar voor Algerije voorpaginanieuws. Algerije is voor Nederland de belangrijkste handelspartner in Afrika. Wij kopen olie en gas, Algerije koopt kaas, vee, machines en kunststof van ons.

Omdat we steeds meer handel drijven met Algerije, wacht de Nederlandse minister ook een warme ontvangst op de luchthaven. Verhagen wordt persoonlijk afgehaald door minister Bmedelci van buitenlandse zaken. In escorte worden we naar de gastverblijven van de Algerijnse regering gebracht. Voor ik het wist stond ik met camera, statief en koffertje in de hand in de kamer van Maxime Verhagen: “Welkom, leuke zithoek, toch? Willen jullie ook de slaapkamer nog zien?”

p1000172.jpgDe regeringsgebouwen zijn gebouwd in de jaren ’80, maar ademen de sfeer uit van Oost Europa, jaren ’50. Een openlucht zwembad op de berg geeft het geheel een luxe uitstraling. Naast het bad met uitzicht over de baai hangt een telefoon die mijn ouders ook hadden, model PTT van 30 jaar geleden. Je vraagt je af welke internationale gast hier na een paar baantjes even naar huis heeft gebeld, om regeringszaken te bespreken.

Het gesprek met de Algerijnse minister van Buitenlandse Zaken verliep wat Verhagen betreft prima. Nederland heeft de banden met Algerije aangehaald, en dat is voor beide landen van belang. Nederland gaat Algerijns vloeibaar gas invoeren, Algerije heeft belangstelling voor Nederlandse kennis van voedselproductie. Sterker nog, minister Bmedelci van Algerije zei dat hij erg houdt van Nederlandse koeien. Oftewel, we hebben elkaar wel wat te bieden, de komende jaren.

 Chris Ostendorf, Algerije

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


Geef een reactie