De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Live op Politiek 24: staatssecretaris JSF de Vries

jsf.jpgStraaljagers koop je niet zomaar. Die dingen kosten een hoop geld, zowel bij aankoop als in het onderhoud en ze moeten lang mee. De vervanging van de F16, het toestel waarmee we de afgelopen decennia ons luchtruim hebben verdedigd, is dan ook niet de gemakkelijkste klus van staatssecretaris Jack de Vries van Defensie. Donderdagavond staat hij bij de behandeling van de begroting van Defensie opnieuw voor een hevig twijfelende Tweede Kamer.

Hoewel er formeel nog niets vaststaat, doet Nederland al een aantal jaren mee aan de ontwikkeling van de Joint Strike Fighter (JSF), een Amerikaans toestel. Kosten zo’n 800 miljoen euro waar een aantal orders voor het Nederlandse bedrijfsleven tegenover staan. Kopen we de JSF uiteindelijk niet, dan zijn we die 800 miljoen en waarschijnlijk ook die orders kwijt.

Inmiddels is voor de JSF de testfase aangebroken en zou Nederland twee testtoestellen moeten aanschaffen om ook daar aan mee te doen. Kosten per toestel zo’n 140 miljoen. Volgens De Vries moet nu over die testtoestellen worden beslist, omdat de Luchtmacht de JSF anders niet op tijd onder de knie krijgt. Maar een meerderheid van de Kamer twijfelt en wil uitstel, opdat er eerst nog een Zweeds alternatief kan worden bekeken.

Tot die meerderheid behoren ook de regeringspartijen PvdA en ChristenUnie waar straaljagers in het algemeen en de JSF in het bijzonder niet populair zijn. De Vries vertoefde de afgelopen dagen dan ook regelmatig in de achterkamertjes om beide partijen te masseren. Woensdag beloofde hij de Tweede Kamer een brief over de testtoestellen die voor het begin van het begrotingsdebat moet verschijnen.

Het debat over de begroting van Defensie begint donderdag rond 17.00 uur. Daarvoor maakt de Tweede Kamer de behandeling van twee andere begrotingen af, nl. die van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (vanaf 10.15 uur) en Binnenlandse Zaken (vanaf 15.30 uur).

Allemaal live te zien op Politiek 24, het digitale themakanaal van de NOS.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


4 reacties op “Live op Politiek 24: staatssecretaris JSF de Vries”

 1. Als onze bestuurders kunnen rekenen,zouden ze voor de Saab moeten kiezen, dan houden ze de poen ook in Europa.

 2. luckybee zegt: 28-11-08 om 18:12

  Als wij alle licencen van de JSF van de Amerikanen opkopen;dan kunnen we ze zelf bouwen, ook de modellen die als een helikopter opstijgen kan.Met kleine vliegdekschepen, ge kamouvleerd als tankers, kunnen wij zo piraten aanpakken, waar ook ter wereld.Zo kunnen wij onze handel schepen beschermen.Ook als Obama pro islam bleek te zijn.

 3. kees zegt: 30-11-08 om 11:45

  Achterhaald, onbemande vliegtuigen is de toekomst!! Zijn een stuk goedkoper en kunnen meer.

 4. Erik zegt: 28-02-09 om 12:29

  Zeggen “ze” ook nog dat als de recessie doorzet Saab wel eens een onstabiele factor kan zijn, je weet maar nooit wanneer ze “failliet” gaan en staatssteun zou Zweden dan ook wel eens kunnen weigeren…..
  NATUURLIJK!!!
  De Zwweds regering heeft er net een “paar” besteld bij Saab, dus die gaan risico lopen(?) nou ik dacht het niet dus…….
  Helaas heeft de regering en dan voornamelijk die bewuste staatssecretaris en zijn luchtmacht piefjes hun mond voorbij gepraat en is de weg vrij, voor de amerikanen om te doen wat ze willen, over 5 jaar zullen we de kranten koppen lezen met, ÄLS WE DIT HADDEN GEWETEN, DAN….”
  Maar dan is ons belasting geld al verkwanseld door Obama en zijn vrinden…………

Geef een reactie