De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

What’s in a name?

zalmanp-8683250.jpgJe telt natuurlijk pas echt mee in Den Haag als er iets naar je wordt vernoemd! Jan Peter Balkenende komt al aardig in de buurt van die eeuwige roem. Dankzij de Balkenende-norm natuurlijk. Dat Gerrit Zalm 750.000 verdient, nou ja, dan kan gebeuren. Maar dat hij vier tot vijf keer de Balkenende-norm krijgt, kijk, dat maakt de discussie een stuk interessanter. Dat is lekker overzichtelijk: tegenover één Zalm zie je ineens vijf Balkenendes staan.

Wie zou eigenlijk in aanmerking komen voor de titel: mooiste naamgever aller tijden? Lange tijd stond Willem Drees natuurlijk bovenaan: de legendarische Dreestrekker. En dan het Tientje van Lieftinck. Wie weet nog wat dat was? De Nacht van Schmelzer, de Nacht van Wiegel, het Kinderwetje van Van Houten… Maar ja, dat is allemaal lang geleden, dus die vallen af. 

Dan de categorie ‘pijnlijke gevallen’, te pijnlijk voor eeuwige roem. Zoals Elco Brinkman met z’n Brinkman-shuffle. Helaas shuffelde hij zich een verkiezingsnederlaag in. Ook een mooie en nog niet zo oud: het Tichelaartje (keihard een eis op tafel leggen en die vervolgens intrekken omdat niemand steunt) . Of de Melkertbanen.

Nee, laten we het positiever bekijken. Bijvoorbeeld met het Kwartje van Kok. Komt al aardig in de buurt van eeuwige roem. Ook een mooie: lubberiaans (iets zo uitleggen dat niemand het begrijpt maar iedereen zich erbij neerlegt). De Zalmsnip!

Maar voor de echte winnaars hoeven we natuurlijk niet ver te zoeken. Op nummer 3 die Balkenende-norm. De premier van de normen en waarden die nu voorgoed zijn eigen norm heeft. Op nummer 2 de Bosbelasting: oudjes moeten nu gaan meebetalen aan de AOW, een omgekeerde Dreestrekker dus…. 

En onbetwist op nummer 1: Gerrit Zalm met de Zalmnorm. Een norm die nauwelijks te begrijpen is, maar waar je je wel aan moet houden.

Sinds deze week dus prettig samen te vatten als: de man van de Bosbelasting geeft de bedenker van de Zalmnorm vijf keer de Balkenendenorm. Dat is nog eens overzichtelijk.

Ruud Slotboom

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


5 reacties op “What’s in a name?”

 1. bas zegt: 28-11-08 om 14:09

  Zo moeilijk is die Zalmnorm niet: Er wordt tijdens de formatie afgesproken wat uitgegeven wordt, en daar houdt je je dan aan. Dus meer geld voor XXX betekent minder voor, tsja, dat is lastig, dat is snijden.

  Het enige ingewikkelde is de toepassing. Zowel de vasttelling hoeveel uitgegeven mag worden, als de beslissing waar te bezuinigen opdat elders meer kan worden uitgegeven

  Wellicht terzijde, ik vind de balkenende norm onzin – omdat het normbedrag te laag is. Ook het openbaar bestuur vereist goede mensen, die ook goed mogen verdienen.

  Het afbreukrisico in de politiek is hoog, het werk zwaar en dan is de ongeveer 144.000 een bedrag waar ik het niet voor zou doen. In mijn ogen zou het toch zeker 250.000 voor een minister moeten zijn.

  Het idee an sich kan ik mee leven, maar dan nog, de ABN AMRO bank is een bedrijf waarvan de aandelen nu allemaal bij de staat liggen. De mensen die daar werken zijn, anders gezegd, geen publieke figuren.

  Het salaris dient concurerend te zijn, maar omgekeerd denk ik dat niemand kan beweren 1000 euro per uur waard te zijn (dus 1,8 miljoen per jaar te mogen ontvangen)

  De betalingen aan bankiers zijn voor mij dus duidelijk te hoog, en dat Bos daar niet aan mee wilt doen vind ik redelijk. Genoemde 750.000 zou best wel eens correct kunnen zijn

  Tenslotte, Zalm heeft nu een baan die die 750 K oplevert. Dat lijkt mij ook een goed argument, hij hoeft er niet op achteruit te gaan, dat doet hij toch wel: meer uren, meer verantwoordelijkheid

 2. Ed Harms zegt: 28-11-08 om 16:41

  De meest tragische: Ed van Thijn. Liet minister De Graaff aftreden op het voorstel voor de gekozen burgemeester. Gebeurde aan het einde van de middag, begin van de avond, in ieder geval na een lang debat. Gevraagd aan Wiegel of dit nu de “nacht van Van Thijn” was antwoordde die: Een nacht? Ik zou zeggen: “het middagje van Van Thijn”.

 3. Bert Westera zegt: 28-11-08 om 20:55

  Ik geloof dat Paul de Leeuw 600.000 euro verdiend, Matthijs van Nieuwkerk, Pauw en Witteman doen ook zeker 3 a 4 keer de Balkenende norm. Toch altijd raar dat men hier nooit over bericht. Rood lullen en links de zakken vullen vind ik wel een hele mooie.

 4. algy zegt: 28-11-08 om 22:54

  Opvallend dat naar de meeste woorden niet geluisterd wordt.
  Op dit moment is de zalmnorm aan de kant geschoven. De balkenende-norm blijkt onhoudbaar omdat veel overheidsmensen meer blijken te verdienen en het kwartje van kok zal nooit teruggegeven worden aan de burger zoals was beloofd.

 5. mavado zegt: 09-12-08 om 13:27

  Mijnheer Zalm was de grootste beschermde zakkenroller van Nederland
  De man van de euro waarmee hij zowat al de inwoners van Nederland door heeft bedrogen. Gelukkig zijn de meeste rijken nu door de economische crisis hun kapitaal wat zij van de consumenten via de euro hebben gestolen aan het verliezen.

Geef een reactie