De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Wisseltruc

koenders3.jpgCentraal Afrika en de enorme problemen daar, hebben al heel lang de speciale belangstelling van PvdA-politicus Bert Koenders. Al toen hij lid was van de Tweede Kamer probeerde hij bij te dragen aan stabiliteit in de door geweld geteisterde regio. En dat probeert hij ook nu hij minister voor Ontwikkelingssamenwerking is in het kabinet Balkenende/Bos.


Tegen die achtergrond was Koenders deze week voor de tweede keer als minister in Ruanda en het oosten van het naburige Congo. Hij was daar om in Oost Congo te onderzoeken hoe het  gaat met de hulpverlening aan de vele tienduizenden ontheemden die op de vlucht zijn voor het steeds oplaaiende geweld tussen de rebellen van generaal Nkunda en het regeringsleger. En om te onderzoeken of het waar is dat buurland Ruanda die rebellen steunt. Daarmee zou Ruanda het recht verspelen op begrotingssteun van Nederland.

Dilemma
Vermoedens daarover plaatsten hem voor een groot dilemma. Geld geven aan Ruanda dat gebruikt wordt voor steun aan rebellen, terwijl Nederland ook meebetaalt aan de opvang van de vluchtelingen die van huis en haard worden verjaagd dóór diezelfde  rebellen – dát is immers water naar de zee dragen.

Het was een heftig bezoek. Vooral de rondleiding in het VN-vluchtelingenkamp Kibati, niet ver van de Oost Congelese stad Goma, was indringend: enkele tienduizenden mensen  ondergebracht in plastic hutjes, onder de brandende zon, omgeven door de stank van latrines en houtvuurtjes. Ze bezitten niks anders dan de rafelige kleding die ze dragen en soms een geit of kip die ze op de vlucht hebben kunnen meenemen.

Download Minister Koenders over humanitaire hulp aan vluchtelingen in Congo

Uitzichtloos
Hun toekomst is uitzichtloos, want  is er geen serieus perspectief op vrede. En als er al een einde zou kunnen komen aan het geweld door mensen, dan is er nog de natuur: zes jaar geleden pas richtte een vulkaanuitbarsting in Goma en omgeving enorme verwoestingen aan. Blokken gestold lava zijn hiervan de stille getuigen in het kamp.

Hoe dan ook, na afloop van het twee-daagse bezoek en gesprekken met hoogwaardigheidsbekleders in Ruanda en Congo en met functionarissen van de VN-vredesmacht Monuc, concludeert de minister dat de hulp voor de vluchtelingen moet doorgaan. En dat er geen harde bewijzen zijn voor Ruandese steun aan de rebellen en dat Ruanda dus waarschijnlijk begrotingssteun kan krijgen.

Download Minister Koenders over de begrotingssteun aan Ruanda

Kersosine
Maar  dan. Vlak voor zijn vertrek uit Ruanda bleek de lokale kerosineleverancier een wel heel persoonlijke invulling te geven aan de besteding van Nederlandse ontwikkelingshulp. Ruanda staat niet bekend als corrupt land, maar deze man eiste onverwacht betaling in contanten en een twee keer zo hoge prijs als contractueel vastgelegd is. En anders geen kerosine! Daar sta je dan met je goede bedoelingen, als minister voor ontwikkelingssamenwerking.

Nu wordt er wel eens gezegd dat bij Ontwikkelingssamenwerking het geld over balk wordt gesmeten. Maar dat was op Kigali Airport in elk geval niet zo. Koenders zelf wond zich hevig op over de wisseltruc en maakte de kerosine-handelaar druk gebarend duidelijk dat er van deze prijsverhoging geen sprake kon zijn. Uiteindelijk legde de man zich hierbij neer. En met een vertraging van een half uur kon het regeringstoestel vertrekken. Op naar Qatar, naar de volgende missie van Koenders.

Wilco Boom

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


3 reacties op “Wisseltruc”

 1. luckybee zegt: 30-11-08 om 07:25

  Is het niet aan de tijd dat de Afrikanen eindelijk een humane leider gaan kiezen in plaats van een Communist of een moslim? Het lijk wel de regel in Afrika dat alleen uit deze twee stromingen leiders mogen worden.

 2. willem zegt: 01-12-08 om 10:52

  Weet niet zoveel van afrika af maar ook ik zie met verbazing het5 aantal malloten dat daar de macht weet te krijgen. Hoopte even dat het met Mandela zou veranderen maar ook daar rukken de malloten op. Ik pleit er niet voor om dan maar niets te doen maar uiteindelijk moeten ze hun eigen leven vormgeven.

 3. jorrit zegt: 02-12-08 om 15:17

  @ luckybee:
  luister vriend, Kagame is geen communist en geen moslim, dus lijkt me niet echt relevant.

  Verder, in veel landen in Afrika zijn de meeste mensen moslim, dus het lijkt met niet meer dan normaal dat er islamitische presidenten aan de macht zijn in die landen, net zoals dat onze premier een christen is. ook zie ik de relatie tussen ‘niet humaan’ en ‘moslim’ niet; dat die relatie er wel zou zijn zou ik als een racistisch statement benoemen.

  Ook is het niet zo dat er alleen maar ‘malloten’ aan de macht zijn in Afrika. er zijn wel degelijk leiders die het beste voor hebben met de bevolking en die wel degelijk resultaten hebben geboekt sinds ze regeren. denk aan Jakaya Kikwete in Tanzania, denk aan John Kufuor in Ghana, denk Ellen Johnson-Sirleaf in Liberia, Festus Mogae en nu Ian Khama in Botswana, Levy Mwanawasa (let him rest in peace) in Zambia, Amadou Toumani Toure in Mali, en ga zo maar door.

  Dan over de ‘malloten’ die in het verleden en in mindere maten ook nog in het heden aan de macht zijn in sommige landen; velen van hen werden in het zadel geholpen door ‘het Westen’ als ‘vrienden’ in de strijd tegen communisme of terrorisme. Denk aan Mobutu Sese Seko in Zaire, het apartheid regime in Zuid Afrika, Franse steun voor Habre in Tsjaad, en ga zo maar door.

Geef een reactie