De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Live op Politiek 24: Kamerrituelen

tradities.jpgVorige week verscheen al weer voor de tiende keer het Jaarboek Parlementaire Geschiedenis. Vanwege dat jubileum met een speciaal thema. Over de rituelen, symbolen en tradities van de vaderlandse politiek. En dan weer vooral over de rituelen, symbolen en tradities in de vergaderzaal in de Tweede Kamer. Speciaal aanbevolen voor de regelmatige kijkers van Politiek 24. Want daarom vergaderen die Kamerleden altijd zo raar.

Neem bij voorbeeld het spreekgestoelte in de Tweede Kamer. Ooit spraken Kamerleden (zonder microfoon) gewoon vanaf hun bankjes in de vergaderzaal. Vanwege de slechte akoustiek dromden de toehoorders dan samen rondom de spreker. De debatten in de Kamer kregen daarmee het beeld van een groepje mannen dat zich per spreker naar een ander deel van de zaal verplaatste. Jammer dat er toen nog geen televisie, laat staan Politiek 24, was, hoewel Kamervoorzitters vaak knettergek werden van al die verplaatsingen.

En dat is nog maar één van de talloze anekdotes in het Jaarboek dat wordt gemaakt door het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis in Nijmegen, ieder jaar aan de hand van een actueel thema. Daarnaast memoreert het Jaarboek natuurlijk ook de belangrijkste gebeurtenissen van het afgelopen parlementaire seizoen met een omvattende kroniek en speciale verhalen, zoals dit jaar over het Fitna-debat.

De Tweede Kamer behandelt woensdag vanaf 16.00 uur de begroting van minister Eurlings en staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat. Daarvoor gaat het weer eens over de kredietcrisis. Vanaf 13.00 uur spreekt de Kamer met minister Bos van Financiën over hoe de Kamer voortaan (eventueel vertrouwelijk) sneller en beter kan worden ingelicht over staatsovernames als die van Fortis/ABN Amro.

Overigens zou er deze week aanvankelijk ook een groot fractievoorzittersdebat over de gevolgen van de kredietcrisis voor de begroting van volgend jaar worden gehouden. Dat debat is inmiddels een week uitgesteld in afwachting van de nieuwste economische voorspellingen van het Centraal Planbureau die a.s. maandag worden verwacht.

Allemaal live te zien op Politiek 24, het digitale themakanaal van de NOS.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


Geef een reactie