De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

WikiNOS over Wikiwijs

plasterk2.jpgMinister Plasterk van Onderwijs spreekt over een revolutie in de wereld van het lesmateriaal: Wikiwijs.
Een digitaal schoolboek, dat leraren via internet zelf moeten schrijven. En aanpassen.
Dus heeft u als docent Natuurkunde een bijzonder leuk of leerzaam  proefje  ontdekt? Zet het op Wikiwijs. Of heeft u een goed verhaal over de Eerste Wereldoorlog? Ook dan is er een plaatsje op Wikiwijs.
Leuk voor u en nuttig voor al die andere leraren die er hun voordeel mee kunnen doen. Althans, dat vindt de minister.

De naam Wikiwijs is simpel te verklaren: de digitale databank moet gaan werken als de internet-encyclopedie Wikipedia. Onder het motto 2 weten er meer dan 1 hoopt de minister dat de kwaliteit van het onderwijs zal verbeteren. En bovendien denkt hij dat docenten het weer aantrekkelijker vinden om leraar te zijn. Want zij kunnen niet alleen hun kennis delen met klas 3b, maar met iedereen. 
 
Natuurlijk zijn er al allerlei initiatieven op het vlak van digitaal uitwisselen van lesstof.
Maar toch is de minister erg enthousiast over zijn idee om Wikiwijs nog binnen 2 jaar op het wereldwijdeweb te zetten….

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.  
Maar wat vindt u? Is het een goed idee? Gaat het werken? Denk u ook dat het een revolutie is? Moet deze Wikiwijs een aanvulling of een vervanging  worden  van het klassieke schoolboek?
 
En heeft u nog tips voor de minister? Waar moet hij aan denken? En wat moet hij vooral NIET doen?
 
De NOS opent een eigen WikiNOS over Wikiwijs.
Dus reageer!
Over een weekje zal ik, uit de binnengestroomde reacties, een ware WikiNOS presenteren.
 
En uit betrouwbare bron weet ik zeker dat de minister het gaat lezen.

Marcel Bril

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


12 reacties op “WikiNOS over Wikiwijs”

 1. Jaap van Krimpen zegt: 03-12-08 om 10:31

  Elke poging om het onderwijs te verbeteren en gelijkertijd de kosten ervan te verlagen is waard op waarde te worden getoetst. Maar vergeet daarbij niet de kinderen te leren schrijven en vooral zich schrijvend uit te drukken.

 2. bas zegt: 03-12-08 om 11:13

  Dus de docenten moeten op termijn niet alleen les geven met leermateriaal, ze moeten het ook zelf maken

  De koopkrachtvoordelen voor de ouders zijn duidelijk, maar zien de docenten er ook nog iets voor terug?

  Ik ben geen docent, maar weet dat docenten nu reeds onderbetaald worden, dus zie ik niet in waarom een docent zijn vrije tijd hieraan zou moeten besteden.

 3. Mieke zegt: 03-12-08 om 11:28

  Als de minister het voor docenten aantrekkelijker wil maken om leraar te zijn, zou hun salaris omhoog moeten. Op dit moment is dat bar laag voor de verantwoordelijkheid die ze eigenlijk hebben.

  Wikiwijs is op zich een goed idee, kan een goede aanvulling zijn. Maar ik denk niet dat daarmee het kwaliteit van het onderwijs omhoog zal gaan. De leerlingen zijn op dit moment in hun laatste jaren van hun middelbare school te veel bezig met onderwerpen waar ze niet in geïnteresseerd zijn en/of niet nodig hebben voor het hogere onderwijs. Ze hebben geen tijd om zich goed te specialiseren in de vakken die ze nodig hebben voor het hogere onderwijs.

  De leraren hebben niet voldoende tijd om hun vak goed te kunnen uitleggen aan hun leerlingen. Ik denk niet dat de wikiwijs dit zal oplossen. Het zal toch niet zo zijn dat de leraar zegt aan het eind van de les, de rest van de uitleg kan je vinden op wikiwijs…

 4. Remy Wilshaus zegt: 03-12-08 om 11:29

  Dat is nu juist niet het idee van een wiki: eerst zelf informatie verzamelen en dan in één keer de pagina presenteren. Het mooiste zou zijn om direct een korte basistekst te presenteren op een wiki pagina die bezoekers direct naar eigen inzicht kunnen aanpassen/aanvullen zodat de deelnemers samen aan de ontwikkelen van de pagina een bijdrage kunnen leveren. Toch?

 5. Matthijs zegt: 03-12-08 om 13:44

  Leraren zijn nu al veel bezig lesmateriaal te verzamelen, aan te passen en te ontwikkelen. Een overzichtelijke, grote en educatief goede bron van lesmateriaal werkt alleen maar in het voordeel van leraren, en dus in het voordeel van de kwaliteit van onderwijs.

  Verder zou je het ook kunnen inzetten voor slimmere kinderen die hiermee meer uitgedaagd kunnen worden, voor de lerarenopleiding waar studenten kunnen leren van ervaren docenten en zelf iets toe kunnen voegen, etc.

  Wel belangrijk is, net als met elke wiki, de kwaliteitsgarantie. Daarvoor kan je dan weer op wikipedia terecht, die weten daar alles van.

 6. Aiso zegt: 03-12-08 om 14:03

  Meneer, moet ik dit ook leren???

 7. Ja, dit moet jij OOK leren. Hopelijk kan idereen met verifieerbare info op wikiwijs terecht. Er valt hier nog veel te leren en niet alleen voor de leerplichtigen! ;)

 8. Marko zegt: 04-12-08 om 13:56

  In principe een goed idee. Maar dan gaan we er dus vanuit dat leraren alles weten en alles goed doen? Zouden er net als bij Wikipedia ook edit-wars ontstaan? bijvoorbeeld tussen ieder-wijsleraren en regulier opgeleide leraren. Ben erg benieuwd naar de lemma’s Creationisme, Islam en George W. Bush overigens…

 9. Johan zegt: 04-12-08 om 20:20

  Waarom zou je nog leren/studeren als je alles kan vinden op wiki-wiki
  met pc of mobiel en examenvragen met multiple-choice.
  Elke vier jaar, dus verkiezingen staat er wel weer een betweter op
  die zonodig het onderwijs-systeem denkt te moeten veranderen !
  Zo werd het Mammoetsysteem in 1972(?) geboren en met de gevolgen
  en aanpassingen daarvan moet men nu nog leren omgaan.
  Ik was 16 jaar oud, toen ik in 1971 met succes het HBS-B diploma behaalde. Nooit geen last van pesten, messentrekkers, pistolen,
  bedreigingen of andere vormen van criminaliteit meegemaakt.
  Niks keuze-pakketten zoals nu, maar examen doen in ALLE vakken.
  En ik ben er later NIET slechter van geworden !
  Veranderingen leg je niet op van bovenaf,
  maar dienen van binnenuit te komen. THAT’S THE REAL CHANGE !!
  P.S. Impliceert dit dogma het verdwijnen van de gratis schoolboeken ?

 10. Rouke zegt: 05-12-08 om 03:25

  Voordelen van zelf kennis opstellen & bijwerken the cheap way;
  - minder geld nodig om boeken te verschepen (wel pc hardware, maar dat is multi-inzetbaar & gaat langer mee mits normaal behandeld.) [case study needed]
  - Als er niet elk jaar nieuwe bomen omver gemaaid hoeven te worden voor alle/nieuwe boeken en mits de papieren stapel beperkt blijft, heb je ook meer geld voor Co2 reduceren via groen & andere innovatieve projecten omtrent scholing &/of andere zaken. (nemen bomen ook N0x op by the way?)
  - PABO-studenten kunnen bijverdienen dmv actief hun kennis met de ‘oude generatie(s)’ te delen & daar ‘n extra-tje/kortingen voor te krijgen. (€ 100 ~ € 250,– de maand?)
  - ‘n goede manier van leren & les materiaal aanbieden betekent ook: het les materiaal voor meerdere typen leerlingen begrijpelijk & juist interpreteerbaar maken. (naar stoornis/afwijking; iedereen heeft ze; believe me!~
  Nadeel is wel: De mens kent zichzelf amper voor 10% in correcte context dus dat kan nog ‘n probleem worden op de korte termijn
  Hierbij kan synergie van zorg- & scholing in het algemeen betere perspectieven bieden. (sneller ‘n fysiek probleem gespot; is later minder hard werken voor de WAO-uitkeringen.)

  - Het multi-mediaal maken van vakken heeft potentieel om ‘saaie’ beroepen dmv “hippe” voorbeelden op de kaart te zetten. (geschiedenis is ‘n leuk voorbeeld, dan weten we ook gelijk hoe vaak het misgaat met de mens.)
  Doven & Blinden of andere fysiek-minder-capabelen hebben – wellicht – ‘n apart traject nodig.

  Nu gaat Rouke heel erg achterbaks op dit soort zaken ‘n patentje aanvragen, zodat hij z’n WAO kan ophogen :wink: :razz:

 11. Nederlandse vereniging voor autisme zegt: 06-12-08 om 20:14

  Het ‘nieuwe leren’ in het middelbaar onderwijs dupeert jongens. Doordat ze moeite hebben met zelfstandig plannen en werken, haken ze voortijdig af op havo, vwo en gymnasium. Jongens hebben dringend behoefte aan meer structuur. Aldus Prof. Jelle Jolles, Brain & Behaviour Institute and Dept of Neuropsychology, Maastricht University. Mijn oproep aan de Minister a.u.b. meer structuur op school gaat voor al de andere zaken zodat jongens weer aan leren toekomen en niet zoals nu vaak massaal in lager onderwijs terecht komen. Passendonderwijs niet wachten maar verplichten dit komt ook de gewone kinderen ten goede.

 12. Rouke zegt: 10-12-08 om 22:48

  Ahh, de “nva” rears it’s ugly head..
  ‘Autisme’ is net ‘n virus het verspreid zich als de pest & er klopt niet veel van…
  Jongens worden minder goed begrepen, daar daar gaat ‘t om. Niet om meer en/of minder structuur.

  Professoren en hun proef-ballonetjes ook.. Erg lachwekkend.
  Niet iedereen heeft behoefte aan dezelfde regeltjes heuy.
  Vèèl plezier met de dames uit de medicijn-industrie gehad trouwens?

Geef een reactie