De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Live op Politiek 24: struikelend naar de Coolsingel

coolsingel.jpgAnderhalf jaar was hij een uiterst behoedzame staatssecretaris van Sociale Zaken. Een ramp voor zijn interviewers, omdat hij elke vraag met een uitvoerig exposé over zijn dossierkennis terzake beantwoordde. Er was van Ahmed Aboutaleb als staatssecretaris zelden of nooit ook maar het begin van een relletje te bakken. Geen brokkenpiloot. Tot hij in oktober als burgemeester in Rotterdam werd benoemd. Voor de tweede keer binnen drie weken eist de Tweede Kamer donderdag in een spoeddebat op hoge toon zijn excuses.

Eerst ging het over een onhandig mailtje aan de wethouders en gemeenteraadsleden van de PvdA. Een staatssecretaris die zich buiten verkiezingstijd al te openlijk inlaat met partijpropaganda. Al voor het spoeddebat begon, maakte Aboutaleb de Kamer zijn nederige excuses. Dat was overigens op dezelfde dag dat vice-premier en PvdA-leider Bos zijn partijgenote Ella Vogelaar vertelde dat zij als minister van Wonen, Wijken en Integratie de PvdA meer tot last dan tot vreugde was geworden.

Deze keer gaat het over de Algemene Nabestaandenwet (ANW), een inkomensvoorziening voor mensen met minderjarige kinderen die hun partner verliezen. Waarom hebben bijstandsmoeders vanaf dat hun kind vijf is geworden wel een sollicitatieplicht en moeders met een ANW-uitkering niet. Volgens Aboutaleb is een rouwperiode van twee jaar wel genoeg en moet daarna voor ANW-moeders dezelfde sollicitatieplicht gelden als voor de bijstandmoeders. En opnieuw was het huis aan het Binnenhof te klein en eist de Kamer vrijwel unaniem excuses voor zijn gebrek aan respect voor het rouwproces.

Het beeld van de behoedzame en schadevrije staatssecretaris die straks struikelend als een brekebeen op de Coolsingel arriveert. Iedereen snapt dat het niet meevalt om je aandacht nog bij je oude baan te houden als er een veel mooiere nieuwe in aantocht is. Maar iedereen weet ook, dat je in de politiek vanaf de aankondiging van je vertrek juist extra op je hoede moet zijn.

Het spoeddebat over de Algemene Nabestaandenwet is vanaf 11.00 uur te zien op Politiek 24, het digitale themakanaal van de NOS. Daarna behandelt de Kamer vanaf 13.30 uur de begroting van minister Van der Laan voor Wonen, Wijken en Integratie. Rond 20.30 uur is er nog een spoeddebat over de Postwet.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


2 reacties op “Live op Politiek 24: struikelend naar de Coolsingel”

 1. johan de wolf zegt: 04-12-08 om 15:31

  Na het zoveelste “spoed”debat te hebben beluisterd, nu over de Algemene Nabestaandenwet (ANW), een inkomensvoorziening voor mensen met minderjarige kinderen die hun partner verliezen, ben ik geneigd om wat passende presentjes uit te delen.
  Zowel de SP en de PVV kunnen ,uit mijn pietenzak, 2 extra P’s tegemoet zien.
  Die twee extra P’s staan voor: p l a t p o p u l i s m e.

  Zwarte luister- en huiverpiet.

 2. Johan zegt: 04-12-08 om 17:21

  In 010 zal men zich nog vaker achter de oren krabben over die
  wethouder uit 020 en wetsdienaar in 070
  Kan-ie niet met Sinterklaas mee op z’n terug-reis ?

Geef een reactie