De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Live op Politiek 24: de glazen bol van het CPB

glazen-bol.jpgAl ruim een halve eeuw bepalen de prognoses van het Centraal Planbureau (CPB) het financiële speelveld van de Nederlandse politiek. Er worden regeerakkoorden, begrotingen en verkiezingsprogramma’s op gebaseerd. Voor het eerst sinds de kredietcrisis na Prinsjesdag escaleerde, presenteert het Centraal Planbureau (CPB) maandag nieuwe bijgestelde prognoses over de economie in 2009 en 2010. Rond het Binnenhof houdt iedereen de adem in.

Alle fractievoorzitters waren het er vorige week snel over eens. Hun debat met premier Balkenende en minister Bos van Financiën over de kredietcrisis kon best nog een weekje wachten. Met die nieuwe prognoses wist je tenminste waar je het over had. Vooral ook, omdat het CPB meestal ook gelijk doorrekent wat de bijgestelde prognoses voor de begroting van het kabinet-Balkenende betekenen.

Tot nu toe vielen die effecten nogal mee. De miljarden voor Fortis en ABNAmro en de steun aan andere banken worden via de staatsschuld betaald. Tot die weer met verwachte winst worden verkocht kost dat een beperkt aantal jaren wel wat meer rente. Maar het regeerakkoord hoeft er niet voor op de schop.

Maandag gaat het over wat we de komende jaren nog aan economische groei kunnen verwachten, over wanneer er weer woningen en nieuwe auto’s worden gekocht en over hoeveel mensen in de tussentijd hun baan zullen verliezen. En wat het ongunstige economische tijd de overheid kost aan hogere sociale uitgaven en lagere belastingsinkomsten. Of het financiële speelveld van na de kredietcrisis nog wel hetzelfde als v00r de kredietcrisis kan zijn.  Woensdag gaan de fractievoorzitters er met premier Balkenende en minister Bos van Financiën over in debat.

De persconferentie van CPB-directeur Teulings begint maandag om 13.30 uur en is live te zien op Politiek 24, het digitale themakanaal van de NOS.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


3 reacties op “Live op Politiek 24: de glazen bol van het CPB”

 1. Barney zegt: 08-12-08 om 16:15

  WAARHEEN ? … WAARVOOR ?
  HOE LANG ? … HOE DIEP ? … HOEVEEL ? … HOEVER ?
  Een glazen bol is overbodig wannneer al sinds een jaar de berichten
  uit Amerika niet serieus worden genomen. Dat land zit namelijk al zolang in een recessie en heeft dat pas afgeloprn week toegegeven!

  Zie het maar als Fitna, maar dan omgekeerd dwz het vuurtje aansteken
  of er later olie op gooien. Hoe vaak hebben we al niet gehoord :

  GA MAAR RUSTIG SLAPEN, WE BLIJVEN TOCH NEUTRAAL, HET ZAL ONS NIET RAKEN, NIETS AAN DE HAND, GEEN PANIEK !!!

 2. Janjakob zegt: 09-12-08 om 10:56

  Crisis what crisis

  Hoe diep kun je gaan in een recessie wanneer je al op de bodem zit
  Of is de hele recessie gebaseerd op het uitlokken van een oorlog.
  Dan is het zaak de oorzaken te vinden voor dedreiging van een oorlog inplaats van je blind te staren op de recessie waar je zo langzamerhand ziek van wordt!

 3. mavado zegt: 09-12-08 om 13:57

  Ze weten er helemaal niets van bij het CPB en het CBS nog minder,en al de politieke leiders zijn stekeblind.Balkenende-Bos-Rouwvoet allemaal met een gereformeerde achtergrond en ze weten er niets vanaf van wat er gaat komen.Deze financielle crisis is nog maar het begin en het einde daarvan is in de tijd dat men niets meer kan kopen of verkopen dan wie het merkteken van het beest ontvangt.Er zijn er maar twee in de wereld die het geld bezitten en die gaan uiteindelijk “het verbond” maken.De Rooms katholieke kerk bezitten het goud van de wereld en de aandelen markt van Wallstreet is in handen van de politieke op geld belustte Joden.Zij hebben samen de macht. Binnenkort komt er een grote wonderoorlog in Israel en de Israelieten zullen dan hun tempel en het oude Jeruzalem met hulp van de Saoudiers en hun Arabische oliedollars uit het midden-Oosten gaan herbouwen.Het moslim religie zal dan op houden te bestaan omdat zij(de moslims)Gods Almacht hebben gezien tijdens de wonderoorlog en ook zij zullen dan die Ene en Ware God gaan dienen.

Geef een reactie