De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Live op Politiek 24: nog twee te gaan

koffertje-prinsjesdag.jpgEn weer is het gelukt. Deze week behandelt de Tweede Kamer de laatste twee begrotingen voor 2009, die van Onderwijs en Landbouw. Ruim twee weken voor de jaarwisseling en een week voor de Kamer voor een paar weken op Kerstreces gaat, zijn dan weer alle plannen die het kabinet in september op Prinsjesdag presenteerde van parlementaire goedkeuring voorzien. En zoals gewoonlijk hielden de regeringspartijen de rijen ook dit jaar weer gesloten. Gewijzigd werd er na al die uren vergaderen vrijwel niets.

Dat de Tweede Kamer de volledige begrotingsbehandeling ruim voor het reces afrondt, zal vooral voor de Eerste Kamer een opluchting zijn. Hoewel je daar in de media doorgaans maar weinig over hoort, heeft niet de Tweede maar de Eerste Kamer bij het goedkeuren van wetten en begrotingen immers het laaste woord. En dus zijn de afgelopen maanden al die begrotingen na behandeling in de Tweede Kamer ook nog een keer in de Eerste aan de orde geweest.

Vroeger ging dat nog wel eens mis als de begrotingsbehandeling in de Tweede Kamer vertraagde en pas vlak voor Kerst werd voltooid. De leden van de Eerste Kamer, die alleen op dinsdag vergaderen, moesten dan onder luid geklaag over de laksheid van hun collega’s ‘van de overkant’ na de Kerst nog een keer naar Den Haag komen om voor 1 januari de laatste begrotingen goed te keuren, terwijl de Tweede-Kamerleden al lang en breed op de ski’s stonden of aan het strand lagen.

De behandeling van de begroting van Onderwijs met minister Plasterk en de staatssecretarissen Dijksma en Van Bijsterveldt begint dinsdag om 19.45 uur. De Tweede Kamer begint dinsdag om 14.00 uur met het wekelijkse mondelinge Vragenuur. Om 16.00 uur spreekt de Kamer met minister Verhagen van Buitenlandse Zaken over de toetreding van Albanië en Kroatië tot de NAVO.

Allemaal live te zien op Politiek 24, het digitale themakanaal van de NOS.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


Geef een reactie