De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Live op Politiek 24: Nederlander van het jaar

bos-van-achteren.jpgTheaterproducent Joop van den Ende, de Nederlandse militair in Uruzgan, ABNAmro-topman Rijkman Groenink en VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali gingen hem de afgelopen jaren voor. Dit jaar gunt het weekblad Elsevier de titel ‘Nederlander van het jaar’ aan vice-premier en minister van Financiën Wouter Bos. Hij maakte in 2008 een spectaculaire politieke come-back, vooral vanwege zijn optreden rond de kredietcrisis. Woensdag staat Bos over dat onderwerp weer in de Tweede Kamer.

Samen met premier Balkenende staat Bos dan vanaf 10.30 uur tegenover de fractievoorzitters. Over de vraag of er vanwege de kredietcrisis aanpassingen nodig zijn voor de begroting van volgend jaar die immers in september op Prinsjesdag werd gepresenteerd, nog voor de kredietcrisis echt losbarstte. Afgelopen maandag presenteerde het Centraal Planbureau (CPB) nieuwe, bijgestelde en veel somberder prognoses over de economie in de komende jaren.

Bos zal er ongetwijfeld opnieuw de stelling verdedigen dat dat nu nog niet nodig is. De miljarden die Bos de afgelopen weken aan steun voor een aantal banken uitgaf, drukken immers niet op de begroting. De minister van Financiën verwacht dat geld voor een groot deel terug als hij zijn deelnemingen in die banken weer met winst hoopt te verkopen.

En al schiet Nederland volgens het CPB volgend jaar in een recessie, de negatieve effecten daarvan (vooral een hogere werkloosheid) merken we pas echt in 2010. En die prognoses zijn weer met zoveel onzekerheid omgeven, dat het volgens Bos geen zin heeft daar nu al voor te bezuinigen.

Geen paniek dus, aldus Bos, die daarmee impliciet elke fractievoorzitter die woensdag wel om drastische maatregelen vraagt, in de rol van paniekvogels zet. Zo wordt je in tijden van crisis de Nederlander van het jaar.

Het debat over de gevolgen van de kredietcrisis begint om 10.30 uur en is live te volgen op Politiek 24, het digitale themakanaal van de NOS.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


1 reactie op “Live op Politiek 24: Nederlander van het jaar”

  1. Tja. “Mijn bank”. En zeggen dat er van alles uit de kast kwam bij het nogmaals kijken naar de balans, en later zeggen dat er toch niets aan de hand was. En niet zoals in Belgie de aandeelhouders van Fortis een mogelijke compensatie bieden voor het leeghalen van de tent.

    Nou, nederlander van het jaar misschien, maar niet in positieve zin.

Geef een reactie