De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Live op Politiek 24: de dierenbegroting

spin.jpgDe meeste fracties verdelen hun totale begrotingsspreektijd zo’n beetje evenredig over alle begrotingen. Maar er is één fractie die vrijwel al zijn spreektijd inzet op maar één begroting. Dat is de Partij voor de Dieren. Volgens de sprekerslijst voor de begroting van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit zal fractievoorzitter Mariannen Thieme van die partij donderdag minister Verburg en de Tweede Kamer tenminste een heel uur toespreken.

Dat de Partij voor de Dieren bij de verkiezingen van 2006 met twee zetels in de Tweede Kamer kwam, was uniek voor Europa en waarschijnlijk ook voor de rest van de wereld. De radicale keuze van die partij de belangen van dieren tenminste gelijkwaardig te zien aan die van mensen was voor de rest van de Kamer wel even wennen. Vooral de partijen met traditioneel veel aanhang in de landbouw, zoals de VVD, het CDA en de kleinere christelijke partijen, raakten nogal eens geïrriteerd door de felle beschuldigingen van Thieme c.s. over hun steun aan bij voorbeeld de bio-industrie.

Die irritatie leverde de Partij voor de Dieren veel publiciteit op. Maar inmiddels is de nieuwigheid er al weer een beetje vanaf en kiezen de aangevallen fracties er steeds vaker voor die beschuldigingen dan maar te negeren. Maar of dat donderdag ook een heel uur achter elkaar lukt, is natuurlijk de vraag.

Het debat over de begroting van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit begint donderdag om 10.15 uur. Marianne Thieme spreekt naar verwachting rond het lunchuur.

Het is donderdag live te volgen op Politiek 24, het digitale themakanaal van de NOS.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


2 reacties op “Live op Politiek 24: de dierenbegroting”

 1. John zegt: 11-12-08 om 17:34

  Zo rond het lunchuur zit er geen kip in de kamer maar in de kantine !

 2. John van Dokkumburg zegt: 13-12-08 om 16:18

  Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit is , wanneer je het goed beschouwd niet bedoelt als een debat over het bekende ongenoegen van links of rechts in het licht van de kosten .. nee het moet over oplossingen gaan betreffende verandwoordelijkheden die we allemaal goed moeten begrijpen want daar ga ik maar even van uit .. Als zo een debat slaagdt betekend dit verbetering aan de gestelde onderwerpen en verdere levens doelen , geld kan hierin – geen beschaafde rol – spelen . En als ik deze ( en alle andere levende dingen ) onderwerpen bekijk , wat zouden wij op ons nummer staan wanneer wij bv voor een koeienrechter zouden staan …

  want als we bos als belangrijkste man van het debat zouden maken ( u voekt wel waar ik op aan stuur ) dan zou worden ander debat , namelijk het debat bedoelt voor de behoeftige mensen … izm met minister en rekenkundig talent Bos .

  Wat zou je zeggen , we moeten en zullen allemaal objectief moeten blijven en dan komt langzamerhand een diepere vraag aan de orde namelijk die over de beschaving en wie dat dan even voor de dieren bepaald had en ontregeld … als je de dieren een keuze geeft wat – zij graag – éérst – van ons vragen … voordat ze de pan ingaan veranderd dat in grote mate de kijk op het (eetbare) leven en om in het onderwerp verder te denken , dan ziet de wereld er voor iedereen een stuk malser uit . Ik zou het zo willen stellen , als ik een wild konijn afschiet heb ik daar minder moeite mee dan bij het doden van een opgefokt , opgesloten gevangen leven dat door ons eerst aan treurige vreugde dodende omstandigheden heeft blootgestaan . Want over beheren hebben we het dan helemaal niet !!

  Het is een wrang gevoel een consument te zijn tussen hen die op geld gestookt – geprezen worden / een lintje krijgen want deze burgelijke mens heeft zijn ziel niet aan het behoud van het dierbare en dienstbare totale leven verknocht , maar is zelf centrisch in de ware gedachte .. en van zulk een fout gedrag opgegroeide hoge bomen wil ik de pruimen niet slikken .

  Wie – houd – wie – gevangen , is dit niet Het debat die iedereen met zichzelf zou moeten aangaan ?!

Geef een reactie