De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

EU-top

chrisje.jpgHet klinkt al zo bureaucratisch, … “een top”, de meeste vrienden in de kroeg zullen afhaken als je het woord laat vallen. Regeringsleiders komen bij elkaar in Brussel… Het zijn er 27, dus de kans dat ze het snel eens worden over iets concreets is gelijk aan nul. De belangstelling van het publiek voor een top lijkt ook niet altijd even groot en warm te zijn.

Toch is een bijeenkomst waar alle leiders van Europa aan tafel zitten en besluiten nemen waar ELK bedrijf in Nederland de gevolgen van zal ondervinden bepaald niet saai. Hier in Brussel wordt bepaald hoeveel de industrie straks moet gaan betalen voor het recht om de schoorsteen te laten roken. Hier in Brussel wordt vastgelegd volgens welke regels de Nederlandse regering straks kan proberen de economie weer aan de praat te krijgen.
 
Door de waan van de dag gaat alle aandacht gemakkelijker uit naar de economische crisis dan naar het enorme pakket aan milieumaatregelen dat Europa op dit moment vastlegt. Denk niet dat die milieu maatregelen ons niet zullen raken. De economische crisis, die is in 2020 echt wel voorbij. Maar in 2020 zal iedereen nog steeds dagelijks de gevolgen merken van de milieumaatregelen, waar we nu even niet zo veel belangstelling voor hebben.
 
Zo’n EU-top is ook een vast ritueel van ambtelijke driftkikkers. In een kolossale bunker rijden ’s middags de delegaties voor. Niet één dienstauto, nee een hele colonne. Met de regeringsleiders komen namelijk ook busjes vol ambtenaren mee, die precies weten hoe de Brusselse regels in elkaar zitten, wat “emissierechten” zijn, en hoe je die verhandelt.

Die beleidsambtenaren lopen altijd in een drafje voorbij, struikelend over hun zware aktetassen. Tussen hen door rennen beveiligers, die proberen de veel te snel lopende regeringsleiders bij te houden. Sommige hooggeplaatste lieden hebben zichzelf aangeleerd om zo snel uit de auto te springen en met drie grote stappen de EU bunker in te sprinten, dat geen enkele journalist in staat is een vraag te stellen. Dat het er angstig en ridicuul uitziet, vinden ze van mindere zorg.
 
Maar gelukkig zijn er ook de mensen met meer zelfvertrouwen. Zo loopt Balkenende altijd graag een paar passen om, om de Nederlandse pers te woord te staan. En ook vaste gast aan het dranghek is Angela Merkel, met als beloning dat ze ook vrijwel altijd het NOS-Journaal haalt. Best beleefd, dat ze de moeite neemt om even uit te leggen welke kant Europa op gaat.

Chris Ostendorf
Brussel 

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


2 reacties op “EU-top”

 1. Ted zegt: 12-12-08 om 11:19

  O, we mogen Merkel spreken, dat maakt ons zo blij dat we de kritische vragen maar terzijde schuiven.

  Waar blijft de berichtgeving over de ruzie tussen Engeland en Duitsland over de reddingsplannen, of past dit niet in de pro-EU propaganda.

  Waar zijn jullie mee bezig, net doen of er geen NEE is gestemd.
  Hebben jullie allemaal stage gelopen bij Aktuelle Kamera in de DDR ofzo, daar deden ze op 8 november 1989 ook of er niks aan de hand was.

 2. Ted zegt: 13-12-08 om 11:41

  Haal kritische reaties maar weg.
  Het is gewoon te erg voor woorden, de DDR-dampen die van dit bericht omhoog komen.
  Aktuelle Kamera 2.0

Geef een reactie