De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Kamp weg, Elias komt

henkkamp204.jpgIn de Tweede Kamer is op de laatste dag voor het Kerstreces nog een nieuw Kamerlid beëdigd. Oud-journalist Ton Elias neemt de plaats in van de vertrekkende Henk Kamp.

Die gaat als regeringscommissaris Bonaire, Sint Eustatius en Saba voorbereiden op hun nieuwe status. Kamervoorzitter Verbeet zei het te betreuren dat de Kamer afscheid moet nemen van een “gedreven en kundig Kamerlid.”

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

Dat afscheid wordt genomen van de een en de opvolger nog in dezelfde vergadering wordt beëdigd, komt niet vaak voor. Kennelijk stond Elias te trappelen, en dat is ook wel te begrijpen. De VVD’er heeft ruim twee jaar moeten wachten. Hij stond bij de verkiezingen van 2006 op de 23e plaats. Lange tijd leek dat een garantie voor een plek in de Kamer, maar de VVD verloor zes zetels en Elias viel net buiten de boot. De ervaring leert dat in de loop van een zittingsperiode altijd wel een plaatsje vrijkomt, omdat Kamerleden tussentijds vertrekken. Maar in het geval van Elias heeft het wel heel lang geduurd. Bij andere partijen zijn sinds 2006 wél mutaties geweest. 14 Kamerleden van CDA, PvdA en Christenunie stapten over naar het kabinet en Groenlinkser Duyvendak vertrok na de commotie over zijn actieverleden. Verder gingen ook Kamerleden van CDA, PvdA en SP weg, omdat ze een andere baan kregen of om persoonlijke redenen. Bijna altijd als een Kamerlid tussentijds vertrekt, laait de discussie op over “kiezersbedrog”. Sommigen vinden dat een gekozen Kamerlid eigenlijk bijna nooit tussentijds mag weggaan. Anderen zijn daar rekkelijker in. Meestal speelt bij het uiteindelijke oordeel een rol hoe lang het Kamerlid heeft gediend en waar hij of zij naar toe gaat. Zo wordt het bijvoorbeeld minder erg gevonden als iemand na jaren opstapt (VVD’er Erica Terpstra, PvdA’er Ferd Crone, Kamp zelf en volgend jaar CDA’er Van de Camp en VVD’er van Baalen, die naar het Europees parlement willen). Ook wordt de overstap naar een overheidsbaan meestal meer gewaardeerd dan een transfer naar het bedrijfsleven.

Albert Simons

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


2 reacties op “Kamp weg, Elias komt”

  1. Sander zegt: 18-12-08 om 15:51

    Zonde, ik was altijd groot fan van Kamp (en niet zo van de VVD). Dat ie voor zo’n lullig baantje weggaat kan ik niet echt begrijpen, hij zal het wel een beetje gehad hebben in de kamer. Het ga je goed Henk, en geniet van het lekkere weer daar!

  2. Marjolijn zegt: 23-12-08 om 13:45

    De situatie op de Antillen is dusdanig dat er niet zomaar iemand gestuurd kan worden. De heer Kamp heeft zich een kundig politicus bewezen en zal al zijn kunde nodig hebben om de overgang daar tot een goed einde te brengen. Jammer voor de Nederlandse politiek, maar goed voor het Koninkrijk der Nederlanden. Veel succes!

Geef een reactie