De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

“Antilliaanse toestanden”

brinkman.jpgMag je roepen dat iemand corrupt is? Mag je roepen dat een heel eiland corrupt is? Mag je roepen dat een heel volksdeel corrupt is?
Hero Brinkman van de PVV vindt van wel, en hij doet het met zichtbaar genoegen. Niets zo fijn als het schofferen van de Antillen, een stukje koninkrijk waar de ijspret beperkt blijft tot de ijsblokjes in de cocktail.


 
Afgelopen week was het weer eens zover. Een delegatie Kamerleden was op de Antillen om daar te praten over nieuwe verhoudingen in het koninkrijk. Brinkman was ook mee, tot ongenoegen van de Antilliaanse gesprekspartners.
 
Brinkman gaat geregeld tekeer tegen de Antillen. Hij wil ze verkopen op marktplaats, hij beschuldigt politici van lafheid en maffiose praktijken. Hij wil kunnen zeggen wat hij denkt.
Antilliaanse politici lieten zich trouwens ook niet onbetuigd: één wilde Brinkman “op zijn smoel slaan” Gezellig.
 
Brinkman vertelde woensdag op de Amerikaanse televisie dat Aruba ‘corrupt as hell’ is. Woedend waren de Arubanen: de Amerikaanse toeristendollars zijn van levensbelang. En het gaat al zo slecht, vanwege de kredietcrisis. Hartelijk dank, Brinkman.
 
Maar we leven in een vrij land. Beleefd zijn is niet verplicht. En dus moesten de andere Kamerleden beslissen hoe ze met het fenomeen Brinkman  omgingen.

Ze besloten hem de afgelopen week tot ver achter de streep te verdedigen: wij zijn het er niet mee eens, de toon kan anders, maar we gaan hem niet het recht ontzeggen zijn mening te geven.
 
Tot vrijdag. Toen deed Brinkman het Hele Erge: in een officiële vergadering van politici noemde hij een Arubaanse minister corrupt.
 
Dát ging de collega-Kamerleden te ver. Excuses moesten er komen.
Daar had Brinkman geen trek in, en dus werd hij uit de delegatie geknikkerd. Een unicum.
 
Het merkwaardige is dat Brinkman buiten officiële vergaderingen desnoods de economie van de Antillen te gronde mag richten met zijn uitspraken. Vrijheid van meningsuiting.
Maar als hij officieel roept dat iemand corrupt is, moet hij de delegatie uit.
 
De voorzitter van de delegatie vertelde zondag dat er maar eens flink moet worden nagedacht over hoe Nederland en de Antillen voortaan gaan vergaderen.
 
Stof genoeg, lijkt me.

Jeroen van Dommelen

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


7 reacties op ““Antilliaanse toestanden””

 1. Augustinus zegt: 12-01-09 om 18:14

  Gelukkig zijn er vele Jehovah Getuigen waar men die problemen van criminaliteit, corruptie niet kennen.
  Waren ze allemaal maar zo dan zij….dan was er nergens oorlog, honger, conflicten, rust en voorspoed.

 2. Winnie de Vree zegt: 12-01-09 om 19:46

  Volgens mij zei Brinkman niet dat de Arubaanse minister corrupt is. Maar dat hij een “leugenaar” en een “lafaard” is.

  Dat eerste omdat hij beweerde in Amerika te zijn, terwijl delegatieleden hem gewoon op een Arubaans terras zagen.
  Het tweede omdat hij een ambtenaar stuurde naar het overleg en niet zelf aanwezig wilde zijn.

  Had hij niet gewoon gelijk boos te zijn over die leugen van de minister?

  Dit stukje is erg opiniërend, ik mis een beetje de andere kant van het verhaal. Het is nu wel genoegzaam duidelijk hoe Brinkman opereert toch? Maar had hij niet ook een beetje gelijk?

 3. Grappig dat die rechtse mensen zo’n hoge pet op hebben van de Nederlandse omgangsvormen/cultuur. Iedereen moet zich daaraan aanpassen. Ik vind Brinkman echter niet in onze cultuur passen. Brinkman is eerder een Italiaan of een Surinamer (Bouterse reageerde vaak ook met het hart op de tong) dan een Nederlander.

 4. Tim zegt: 13-01-09 om 10:04

  Eens met Simon. Het feit dat je niet fatsoenlijk hoeft te zijn, wil niet zeggen dat je het niet kan zijn. Het getuigt van weinig respect en heel weinig tact om dit op zo’n manier te gaan lopen bleren. Beetje kinderachtig ook. Net alsof meneer Brinkman zo’n lief braaf mannetje is.

  Overigens had ik die knal op zijn neus wel zien zitten. Slaan is gebrek aan woorden, maar dat had ie ook verdient als je alle dingen op gaat tellen die hij de afgelopen tijd gedaan heeft om een heel volk te schande te zetten.

  Ik vind vrijheid van meningsuiting een mooi concept, maar ik vind verantwoordelijkheid nemen voor de publieke functie die je vervult ook erg gewenst. Vergeet niet dat hij een mening loopt uit te kramen die mij ook wordt aangerekend door iedereen die het maar leest. Want de andere partij (in dit geval de Antillianen) zouden wel eens net zo kort door de bocht kunnen gaan redeneren als meneer Brinkman doet, en dat kan ik ze dan niet kwalijk nemen.

 5. Alexander Bouwens zegt: 13-01-09 om 10:25

  Natuurlijk mag je iemand zo noemen.
  Zolang je maar niet achteraf gaat zeuren dat die persoon je niet meer aardig vindt.

 6. mavado zegt: 16-01-09 om 22:29

  De waarheid is hard,maar een harde schok maakt iemand soms wel eens wakker.Die corruptheid is er ook in Nederland.

 7. mavado zegt: 22-01-09 om 00:02

  mavado zegt: 16-01-09 om 22:29

  De waarheid is hard,maar een harde schok maakt iemand soms wel eens wakker.Die corruptheid is er ook in Nederland.

  Heb ik het van te voren niet gezegd dat die corruptheid er ook in nederland is – Brinkman eerst en nu Wilders, u weet natuurlijk wel wie ik dan bedoel,juist die onafhankelijke rechters.

Geef een reactie