De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

CDA rekent zich rijk

logo_cda.JPGVoorlichters, het woord zegt het al, worden geacht voor te lichten. Volgens Van Dale betekent dat informatie, inzicht geven. Ook in Den Haag geldt de definitie van het woordenboek, en het moet gezegd: meestal gaat het goed. Contacten tussen journalisten en voorlichters zijn over het algemeen hartelijk maar zakelijk. Voorlichters die journalisten maar wat op de mouw spelden, snijden zichzelf in de vingers. Zo’n voorlichter wordt voortaan gemeden als de pest.
Ook op het partijbureau van het CDA werken voorlichters. Uiteraard willen die hun partij zo positief mogelijk in de media krijgen. Maar vandaag maakten ze het wel erg bont. Ze stuurden dit persbericht rond over het ledenaantal van het CDA. Lees en reken mee. En kom net als ik tot de conclusie dat het juist slecht gaat met het ledenaantal. Vorig jaar verloren de christen-democraten er per saldo meer dan duizend!

Kees Groot

                                                
 P E R S B E R I C H T

                                                                                                                Den Haag,  13 januari 2009

40% jonger dan 35 jaar

Veel nieuwe leden CDA in 2008

Het CDA heeft in 2008 veel nieuwe leden gewonnen: 2877. Het aantal nieuwe leden ligt hoger dan in andere jaren, met uitzonderingen van de verkiezingsjaren 2002 en 2006.  40% van de nieuwe leden is jonger dan 35 jaar. De verjonging van het ledenbestand stijgt consequent door. Daarnaast verloor het CDA in 2008 3975 leden, voornamelijk als gevolg van overlijden. Per 1 januari 2009 heeft het CDA nu 68.102 leden en blijft daarmee de grootste politieke partij van het land.

Partijvoorzitter Peter van Heeswijk is blij met het grote aantal nieuwe leden dat is geworven. Van Heeswijk: “Het is het bewijs dat het CDA een vitale partij is. Zeker wanneer je dit resultaat afzet tegen andere jaren net voor de verkiezingen, die te boek staan als lastige jaren om leden te werven.  Dit prachtige resultaat hebben we vooral te danken aan de inzet van onze vrijwilligers in het land. Ook dit jaar hebben onze afdelingen veel energie gestoken in het werven van nieuwe leden voor de partij. Ook zien we dat de verjonging binnen het CDA consequent stijgt. We spreken steeds meer jongeren aan”.

40 % van de nieuwe CDA-leden is jonger dan 35 jaar. Dat is geheel in lijn met de resultaten bij de Tweede Kamerverkiezingen van november 2006 en de Provinciale Statenverkiezingen van maart 2007 toen stemde eenderde deel van de mensen onder 35 jaar op het CDA.

Voor meer informatie: CDA-Partijvoorlichting,

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


3 reacties op “CDA rekent zich rijk”

  1. Jo Puyn zegt: 13-01-09 om 15:55

    Lijkt op de credit crisis. Reken je rijk

  2. Mieke zegt: 14-01-09 om 10:22

    Waar zijn die ong 4000 leden aan overleden???….

  3. Gert zegt: 15-01-09 om 14:43

    De afgelopen 20 jaar verloor het CDA ongeveer 3000 leden per jaar gemiddeld. Dan deed het CDA het dus in 2008 relatief voor haar doen nog niet eens zó slecht.

Geef een reactie