De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Live op Politiek 24: de eerste spoeddebatten van 2009

energie.jpgHet nieuwe politieke jaar is amper een dag oud en de eerste spoeddebatten dienen zich al weer aan. Twee stuks staan er voor woensdag op de agenda van de Tweede Kamer en er zit deze week mogelijk nog meer in het vat. En dat terwijl Kamervoorzitter Verbeet dinsdag met een nogal zorgelijk bekend maakte, dat het aantal spoeddebatten ook vorig jaar weer naar recordhoogte is gestegen.

Maar liefst 65 keer kwam de Tweede Kamer vorig jaar in spoeddebat bijeen. Bovendien waren er ook nog eens acht interpellatiedebatten en veertig andere debatten die door Kamerleden zelf op de agenda werden gezet.

Veel politici maken zich zorgen over deze onmiskenbare trend. Ze zien het als een signaal dat ook de Tweede Kamer steeds gevoeliger wordt voor media-hypes. Berichtje in de krant, 30 Kamerleden mobiliseren en hup weer een debat, vaak over onderwerpen waarmee na een beetje doorvragen eigenlijk niet veel aan de hand blijkt te zijn. De Tweede Kamer zou zich met die hang naar steeds meer spoeddebatten zelf devalueren, omdat ministers zulke debatten door hun grote aantal nauwelijks meer vrezen.

De Tweede Kamer besloot daarom in 2007 al zich op zichzelf te bezinnen. Niet alleen over spoeddebatten, maar  bij voorbeeld ook over de steeds snellere doorloop van Kamerleden en de gevolgen daarvan voor het parlementaire geheugen dat hard achteruit lijkt te gaan. Kamervoorzitter Verbeet en een aantal fractiespecialisten hebben het afgelopen jaar tal van gesprekken gevoerd met onder meer (oud-)politici, staatsrechtgeleerden en journalisten. Eind maart is er in de Tweede Kamer een grote conferentie waaraan ook alle fractievoorzitters zullen deelnemen.

Maar voorlopig lijkt de trend nog onstuitbaar. Het eerste spoeddebat van 2009 is voor minister Klink van Volksgezondheid en begint woensdag om 13.00 uur. Het gaat over bevallen op Walcheren. Zwangere vrouwen kunnen op dat Zeeuwse eiland voortaan alleen nog in een ziekenhuis in Goes terecht en dat leidt tot problemen voor vrouwen die daar te ver vandaan wonen.

En om 20.00 uur komt minister Van der Hoeven van Economische Zaken naar de Kamer om te debatteren over de aangekondigde overname van energiebedrijf Essent door het Duitse concern RWE. Hoewel de Kamer al weer een tijdje geleden instemde met de privatisering van de energiesector, denken veel Kamerleden nu dat de levering van gas en licht beter in Nederlandse private handen kan blijven dan in Duitse.

Beide spoeddebatten zijn woensdag live te zien bij Politiek 24, het digitale themakanaal van de NOS.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


Geef een reactie