De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Live op Politiek 24: nog niet klaar met bush

obama.jpgDinsdag aan het eind van de middag (Nederlandse tijd) is het zover. Na acht jaar George Bush komt Barack Obama. Een machtsoverdracht waarvan net als elders in de wereld ook in Nederland veel wordt verwacht. Want de handel en wandel van Amerikaanse presidenten in de internationale arena trekt vaak diepe sporen door de binnenlandse politieke agenda. Hoe diep bleek dit weekeinde maar weer eens, want ondanks Obama is de Nederlandse politiek nog lang niet klaar met George Bush.

De onthulling dat in 2003 een ambtelijk advies over de Nederlandse politieke steun aan de Amerikaanse inval in Irak ongelezen in het archief is gestopt, sterkt opnieuw de roep om een (parlementair) onderzoek naar de manier waarop indertijd tot die steun werd besloten. D66, GroenLinks en de SP hebben over die onthulling inmiddels schriftelijke vragen gesteld die dinsdag bij de Regeling van Werkzaamheden in de Tweede Kamer (rond 15.00 uur) ongetwijfeld zullen leiden tot een verzoek om het zoveelste debat over de kwestie.

Dat debat is dan voor later in de week, want dinsdag gaat het in de Kamer vanaf 15.30 uur vooral over het elektronisch patiëntendossier waarmee minister Klink van Volksgezondheid eind vorig jaar alvast is begonnen, vooruitlopend op de definitieve  invoering in 2010. Dinsdagavond vanaf 20.00 uur debatteert de Kamer met minister Hirsch Ballin van Justitie over een aantal wetswijzigingen voor de bestrijding van terrorisme en zware criminaliteit.

De Tweede Kamer begint dinsdagmiddag om 14.00 uur zoals gewoonlijk met het mondelinge Vragenuur. De daarin te behandelen vragen worden rond 13.00 uur bekend.

De debatten in de Tweede Kamer zijn dinsdag weer live te zien op Politiek 24, het digitale themakanaal van de NOS.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


4 reacties op “Live op Politiek 24: nog niet klaar met bush”

 1. Wat een gezeik zeg waarom een parlementaire onderzoek.Hebben ze in de kamer niets anders te doen.Is er iemand die iets kan verzinnen hoe de krediet crisis op te lossen dan het gedram over Irak.Wat schieten wij daarmee op? Is het alleen maar om Balkenende te beschadigen.

 2. mavado zegt: 21-01-09 om 11:54

  U zegt er wordt veel verwacht van OBAMA

  Met zijn hand op de Bijbel heeft Obama de eed afgelegd om zich als president te houden aan de grondwet, van “the Founding Fathers” Nu dan heeft hij wat te doen als hij moet terugkeren naar wat en hoe Washington en de ondertekenaars op 4 juli 1776 over die Constitution dachten. Toen zij de Constitution met de dertien landen ondertekende, betrokken zij God in alles bij wat zij deden. Zij noemden de naam des Heeren met grote vrijmoedigheid. Nu vertrouwen zij op hun wetenschappers en geleerden, want de laatste 100 jaar is hun vertrouwen in God totaal weg. De democratie van Amerika is in de wereld een slecht voorbeeld geworden en zij die het merendeel der wetten van the Founding Fathers veranderd hebben in ondemocratische wetten, zijn onwetend van de Bijbel. De invasie van Amerika is al meer dan 50 jaar gelden begonnen en nu hebben verkeerd handelende en verkeerd denkende mensen de macht over genomen en met hun atheistische ideeën van Markies de Sade(de eerste voor abortus) en Nietzsche en hun humanistisch denken, door de inspiratie van filosofen, zoals Voltaire, Russell en Satre hebben ze nog steeds geen oplossingen voor de problemen waarmee de mensheid zit. Zet de televisie aan en de vuiligheid van dé Amerikaanse democratie stroomt uw huiskamer binnen. De Verenigde Staten is het land met de meeste echtscheidingen. Het moederschap hebben zij kapot gemaakt en moeders blijven niet meer thuis om hun kinderen op te voeden en lief te hebben, zij moeten of willen werken. Geen wonder dat de jeugdigen met problemen zitten. Ze kunnen nog wel een miljoen soldaten naar Irak en Afghanistan sturen, maar deze moslimlanden zullen nooit de Amerikaanse en westerse democratie met homo en Lesbiens huwelijken accepteren. De democratie van the “Founding Fathers” is niet deze democratie. Zoals de zon opkomt in het oosten zo is het ook gegaan met de religie, beschaving en de vooruitgang. Het evangelie kwam op in het oosten, via de apostel Paulus ging het naar Klein-Azie, via Luther in Duitsland en John Wesley en vele anderen brachten het in Engeland en vandaar werd het door de Mayflower Pelgrims gebracht naar Amerika “the Plymouth Rock” in 1620 wat de Verenigde Staten zou worden. Ja, ze zon is ondergegaan in Amerika, want in het oosten (China) komt hij wederom op vóórdat het in Israel licht gaat worden. The “Great Seal” op de dollar staat er niet zomaar op, Benjamin Franklin wist wat hij ontwierp. Kijk uit Amerika het alziend oog van de “god van de onderwereld” Osirus(satan) houdt u in de gaten, want de duivel heeft uw land overgenomen. Hij heeft u beroofd van de grondwet van de founding vaders, want dit is niet de grondwet die zij voorstonden.

 3. Arend zegt: 21-01-09 om 14:23

  Eens met Karlo. Zonde van de tijd en de energie. Het is allang duidelijk
  dat juristen van het internationale recht de aanval -die Nederland heeft gesteund- veroordelen. Er was geen resolutie van de VN die ertoe opriep. De les voor de toekomst is ook al geleerd, want in de regeerakkoord van Balkenende IV is afgesproken dat herhaling van de gang van zaken uit 2003 niet meer kan en mag. De uitkomst van en eventueel onderzoek is dus nu al duidelijk: Nederland heeft een illegale oorlog gesteund, althans volgens de meerderheid van de juristen internationaal recht. Er waren in 2003 ook andere meningen en daarvoor is toen gekozen.Als de SP na uitkomst van het onderzoek eem motie van afkeuring indient, gesteund door in elk geval Groen Links en D66, zal de PvdA die waarschijnlijk niet steunen. Over politieke hygiene gesproken. Laat de politiek zich met de economische crisis bezighouden en de pogingen om de premier in het nauw te drijven staken.

 4. mavado zegt: 24-01-09 om 19:15

  Nation of Islam leader Louis Farrakhan declared in October that when Obama talks, “the Messiah is absolutely speaking.”

  Geef mij dus maar Bush dan deze slinkse uitgekookte Obama,het amerikaanse volk is totaal blind en misleid door zijn schoonsprekende woorden

Geef een reactie