De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Live op Politiek 24: medelijden met Eimert

telefoon.jpgNiemand in Den Haag die gelooft dat Eimert van Middelkoop donderdagmiddag het spoeddebat over zijn positie niet zal overleven. De geplaagde minister van Defensie is, als hij zich in dat debat een beetje deemoedig gedraagt, verzekerd van de steun van de drie coalitiepartijen. En zelfs bij de oppositie vinden ze het eigenlijk vooral sneu als het donderdag toch tot een motie van wantrouwen komt.

Woensdag ging Van Middelkoop opnieuw diep door het stof. In een brief aan de Tweede Kamer gaf hij volmondig toe, dat hij het parlement vorige week op het verkeerde been heeft gezet door eerder gedane uitspraken in de Telegraaf over de definitieve beëindiging van de Uruzgan-missie in 2010 te ontkennen. Slecht gecommuniceerd met zijn voorlichters.  Dom, dom, dom, sorry, mijn schuld.

Het is de Van Middelkoop, zoals ze hem aan het Binnenhof al jarenlang kennen. Als Kamerlid van het GPV was hij in de jaren ’90 een toonbeeld van politieke integriteit. Een kenner van het staatsrecht, altijd op de bres voor de rechten van het parlement als het politieke spel niet volgens de regels werd gespeeld. Van zo’n man kun je gewoon niet geloven dat hij zich nu zelf van de politieke truckendoos zou bedienen.

En inderdaad, ook deze keer was er bij Van Middelkoop van een truckendoos geen sprake. Hij zei in de Telegraaf precies wat het kabinet vorig jaar met instemming van de Tweede Kamer besloot. De missie in Uruzgan wordt in 2010 definitief beëindigd. Ook als Obama daar straks tien keer over belt. Het probleem is dat anderen in het kabinet (Balkenende, Verhagen) dat inmiddels niet meer zo zeker weten.

Van Middelkoop als slachtoffer van de truckendoos van zijn collega’s. Vandaar dat ze ook bij de oppositie eigenlijk vooral een beetje medelijden met hem hebben. Hij mag blijven. En als Obama dan belt: onmiddellijk doorverbinden naar Balkenende of Verhagen.

Het debat over Van Middelkoop is vanaf 16.00 uur live te volgen op Politiek 24, het digitale themakanaal van de NOS.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


7 reacties op “Live op Politiek 24: medelijden met Eimert”

 1. Moes zegt: 22-01-09 om 17:22

  Als je minister van defensie bent dan moet je duidelijk zijn over wat je doet en wanneer, anders krijgen de soldaten niet duidelijk door wat de bedoeling is.

 2. Julius zegt: 22-01-09 om 17:40

  Met de twee eerdere ‘incidenten’ in gedachten, denk ik niet dat van Middelkoop politiek nog veel kan bereiken. Hij wordt meer als een ‘brekebeen’ gezien dan als iemand die defensie door deze moeilijke tijd heen gaat helpen. Is een trieste zaak.
  Na zoveel jaar ervaring je zo simpel laten ‘piepelen’.
  Vervangen voor iemand die wat daadkrachteriger is zou ik zeggen!

 3. Bas Reijnen zegt: 22-01-09 om 18:24

  Als kamerlid was van Middelkoop zeer bekwaam, echter een ministerspost bekleden is een ander verhaal. Blijft echter dat hij onhandig gehandeld heeft.Helderheid is een vereiste zeker als het gaat om zaken als bij deze, de missie in Afghanistan!

 4. Johan zegt: 22-01-09 om 19:15

  Als ex-militair weet ik wat het betekent om onder de krijgstucht te staan : maw bevelen van meerderen op te volgen. maar ook samenwerken.
  een man… een man.. ; een woord… een woord.
  jij let op wat er achter mijn rug gebeurt, en ik pas op jou!
  Het is een illusie om te denken, dat een leger gemaakt is voor de vrede
  het is een machine, opgezet om het land te verdedigen, desnoods met geweld. Echter: de ‘moderne vijand’ lapt alle regels tav oorlogsvoeren aan zijn laars en verschuilt zich achter de eigen bevolking en houdt van ‘urban warfare’ en aanslagen tbv eigen propaganda.
  NL is een klein landje met een heel grote bek op deze aardkloot!
  Zelf heb ik altijd gedacht : Als je eenmaal in Uruzgan zit dan kom je er niet meer weg want ondanks dat het een NATO-missie is, verrekken andere lidstaten in EU of daarbuiten de taken op termijn over te nemen. Dan wordt het dus van ZOEK HET ZELF MAAR UIT met alle gevolgen vandien
  Een halfslachtig optreden van een minister van Defensie past hierbij niet! Als hoogste baas dient hij in beleid VOOROP te staan en bij de uitvoering daarvan volledig ACHTER zijn manschappen te blijven.

 5. bas zegt: 22-01-09 om 21:04

  Die man heeft toch onwaarheden ana de Kamer verteld? Alleen omdat enkele Kamerleden bleven doordrukken, is redelijk vlot de waarheid aan het licht gekomen

  Kortom, liegen in de Kamer

  Ach van een man die eerder (zijn dienstpicht verhaal) ook reeds misbreuik gemaakt heeft van regelingen om onder zijn plicht uit te komen, is het waarschijnlijk te verwachten

 6. bas zegt: 27-01-09 om 10:57

  wat is een truckendoos?

 7. jacob zegt: 30-01-09 om 10:09

  een truckendoos, is dat niet een vrachtwagen in een kartonnen doos?
  acht wat geeft het ook, het is toch allemaal bulshit.

Geef een reactie