De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Live op Politiek 24: wanbetalers in de zorg

gips.jpgEr komt deze week nog geen Kamerdebat over het nieuwe steunpakket van Wouter Bos. De Tweede Kamer besloot dinsdag dat Bos’ overname van de giftige Amerikaanse ING-hypotheken net iets te ingewikkeld is om met haast te bespreken. Eind deze week krijgen de betrokken Kamerleden zelfs eerst een technische briefing over Bos’ plannen voor ze er volgende week met hem over in debat gaan.

Ook een andere omstreden kwestie staat deze week nog niet op de Kameragenda, hoewel er inmiddels bijna dagelijks nieuwe documenten over in de openbaarheid komen. De Tweede Kamer houdt zich wat het Irak-onderzoek echter aan de afspraak van vorige week dat het kabinet in de loop van volgende week de vele Kamervragen over die kwestie beantwoordt om daarover de week daarna met het kabinet te debatteren.

Woensdagochtend vanaf 10.15 uur komt minister Klink (Volksgezondheid) naar de Tweede Kamer om zijn aanpak van de wanbetalers in de zorg te verdedigen. Zo’n 200.000 mensen blijven jaarlijks in gebreke bij het betalen van hun zorgpremie. Dat komt ze, als het aan Klink lig, vanaf volgend jaar duur te staan.

Vanaf 16.30 uur behandelt de Kamer de Wet gemeentelijke antidiscriminatievoorzieningen die alle gemeenten verplicht een loket te openen, waar burgers advies en informatie kunnen krijgen over discriminatie en gevallen van discriminatie kunnen aanmelden, bijvooorbeeld door werkgevers of in de horeca. Vorig jaar nog verscheen een rapport van Amnesty International dat veel gemeenten weinig tot niets doen aan het tegengaan van discriminatie.

De debatten zijn woensdag live te zien Politiek 24, het digitale themakanaal van de NOS.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


8 reacties op “Live op Politiek 24: wanbetalers in de zorg”

 1. Erwin zegt: 28-01-09 om 13:45

  Dus vanaf volgend jaar hoeven we niet meer te spreken over Amerikaanse toestanden in de zorg als het gaat om niet verzekerde armlastigen.

 2. bas zegt: 28-01-09 om 14:29

  Erwin

  De niet verzekerden zijn niet armlastig. Ze proberen – in mijn ogen – de boel te flessen, en ik vind jouw niet uitgeschreven voorstel: niet verzekeren? dan ook niet helpen een goede suggestie

  Een alternatief? stuur de deurwaarder er maar op af

 3. Anneker zegt: 28-01-09 om 15:18

  Niet zo gauw op Amerika afgeven,laat Nederland eerst maar naar zichzelf Kijken.Met de regering voorop, lopen wij gewone burgers langsaam het moeras in vluchten kan niet meer ik zou niet weten hoe!

 4. Gilbert zegt: 28-01-09 om 16:54

  Wanneer komen er eens vragen binnen of buiten de kamer over het voor de gek houden van de bevolking door de Nederlandse overheid. En maar blijven wijzen naar de Verenigde Staten en anderen. Ik erger me inmiddels mateloos aan de incompentie en de leugens van onze eigen overheid en we blijven het allemaal maar slikken. Hoogste accijns op de schoonste brandstoffen en motoren als het gaat om CO2-emmissie, het idiote idee dat aardgas duurzaam is, dienstauto’s op aardgas, het vervolgen van politici en het niet vervolgen van geestelijken en criminelen, het belachelijke ziektekosten stelsel en zie hier de uitkomst is precies zoals de critici verwachtte. Door het niet betalen van de premies door een groot deel van de bevolking en de zorg wel te moeten verlenen betalen degene die wel braaf betalen inmiddels ruim meer als voorheen, voor een kwalitatief mindere zorg. In Den Haag blijven ze dit echter maar goed praten met leugens en debatten net als alles waar de verkeerde beslissingen zijn genomen. Bah….inmiddels komen de Amerikanen terug van eerder genomen beslissingen en is de zorg voor minder bedeelde kinderen inmiddels weer in handen van de overheid. Dat zie ik hier nog niet snel gebeuren.

 5. Tim zegt: 29-01-09 om 09:59

  “De niet verzekerden zijn niet armlastig. Ze proberen – in mijn ogen – de boel te flessen, en ik vind jouw niet uitgeschreven voorstel: niet verzekeren?”

  Ik niet, en zal kort proberen uit te leggen waarom niet: toen er nog ziekenfonds was werd veel automatisch geregeld. Dus ook dit, mensen waren in principe “verplicht” verzekerd. Maar neen, we moesten het zonodig vrije markt maken. Resultaat: iemand die het niet zo makkelijk had moest nu ook zelf aan zijn/haar premie denken. Premie kreeg geen voorrang meer bij betaling etc etc.

  De verantwoordelijkheid kwam bij de mensen zelf te liggen. En verrassing: heel erg veel mensen kunnen dat niet aan. Niet als ze al 40 jaar ziekenfonds gewend zijn geweest. Niet als de premies de pan uit rijzen bij sommige chronische ziektes (vroeger geen probleem, nu wordt je in sommige gevallen gewoon dubel gestraft voor wat je mankeert). Natuurlijk zijn er veel mensen die het ook expres doen, maar het is erg kort door de bocht om het zo te stellen.

  Ik vind er helemaal niets “sociaals” meer aan onze samenleving bij. Ik verafschuw de Amerikaanse manier van werken met ziektekosten waarbij je gewoon dood kan gaan op straat omdat een ziekenhuis je niet wil helpen. Als we die kant opgaan, ga ik emigreren.

  En daarbij komt nog: sommige ziekenhuizen worden al extra belast hierdoor. Zo kan een academisch ziekenhuis bijvoorbeeld patienten weigeren, maar mag een ziekenhuis als het OLVG in Amsterdam dat niet. Krijgen ze geen subsidie voor, dus die zijn de pineut van dit alles.

  Als je in de medische sector aan de slag gaat, is het in mijn ogen je morele plicht zieken en behoevenden te helpen. Het stukje “financieel” dat je misloopt moet eigenlijk je zorg niet zijn, en dat is het wel geworden door al dit gezeur van vrije markt. Schoenmaker blijf bij je leest.

 6. hans zegt: 07-02-09 om 08:22

  Laat ik ff vooropstellen dat wanbetalers er ook waren bij ons oude ziektekostensysteem. Dus om nu net te doen dat het ligt aan het nieuwe systeem is onjuist. En de tijd van morele plicht zijn we al lang voorbij. Voor iedereen die het nog niet weet gezondheidsinstellingen worden niet meer eindeloos gefinancierd. De tijd dat er altijd geld was is voorbij. Gezondheidsinstellingen worden bedrijven en als bedrijven slecht gaan gaan ze failliet dat geldt tegenwoordig ook voor ziekenhuizen. En als een ziekenhuis failliet gaat staat wel iedereen dat dit niet kan. Maar we willen wel accepteren dat mensen zich niet verzekeren. Iedereen vindt het normaal dat je voor je boodschappen, gas, electra ets betaald. Dus wat een gek vergelijk dat het dan als morele plicht wordt gezien dat je iemand wel moet helpen die zijn ziektekosten niet verzekerd. Ik vraag me af of iemand het nog normaal vindt als je niet geholpen wordt omdat er geen bed voor je is omdat ze bezet worden die niet verzekerd zijn.
  En het argument ze kunnen de verandering niet aan geldt ook niet. Ik vraag me dan af is elke verandering een argument om iets niet te doen of te hoeven doen.
  Mijn mening hierover is heel duidelijk geen verzekering geen hulp.

 7. ernestine zegt: 11-02-09 om 09:21

  hallo,

  Wij wonen sinds 2007 in Frankrijk voor mijn gezondheid.
  Alles netjes aangemeld en de vergoedingen lopen dan ook helemaal goed.
  Het CWI is echter niet bij machte mijn ziektekosten bijdrage vast te stellen over 2008 en 2007 omdat mijn oude werkgever geen inkomens verstrekt.
  Zelf heb ik alles opgegeven aan het CWI en eventuele premies worden van mijn maandelijkse inkomen die mijn ex-werkgever overmaakt aan mij.
  Hierdoor vallen wij en waarschijnlijk een grote groep met ons, onder de groep wanbetalers, niet omdat wij niet willen of kunnen betalen, maar omdat het CWI niet weet wat wij moeten betalen en zolang niet incasseerd, met als gevolg dat wij straks alles in een bedrag moeten betalen en dat dan ook zullen doen.

 8. hans zegt: 13-02-09 om 00:17

  hoi erstine

  dat wat jij heeft niks te maken met wanbetalen maar met de incompetentie van de nederlandse overheid om iets goed af te handelen. De beurocratie verlamt nederland, meer instanties meer regels waar medewerkers zelf niet weten wat ze ermee moeten. En het ergste van alles is nog heb jij wat nodig van instanties is het moeilijk of niet mogelijk. Maar hebben de instanties zelf wat van jouw nodig dan is het binnen een termijn van en anders drijgt een ????. De gewone burger moet voldoen aan de eisen van de instanties maar andersom helaas. Hou vol misschien komt het ooit goed.

  groetjes Hans

Geef een reactie