De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Live op Politiek 24: de kredietcrisis of Irak

debuut.jpgBijna dagelijks wordt er in de Tweede Kamer gesteggeld over de eigen vergaderagenda. De secretarissen van de diverse fracties overleggen regelmatig over wat wanneer moet worden besproken waarna de voorzitter van de Tweede Kamer beslist. Meestal komt iedereen daar uiteindelijk wel uit, maar soms lopen ook de emoties over dit soort kwesties hoog op.

Neem nou deze week. Vorige week werd besloten het deze dinsdag vanaf 16.00 uur de rest van de dag weer eens over de kredietcrisis te hebben. Meer in het bijzonder over de steun die minister Bos van Financiën een week eerder aan ING heeft verleend. Collega Donner van Sociale Zaken erbij over de dreigende massa-ontslagen en de Kamer was weer tot diep in de avond onder de pannen.

Maar sinds maandag is er nu ook het onderzoek naar Irak door de commissie-Davids, zoals op een verrassende persconferentie aangekondigd door de premier zelf. Coalitiefracties blij maar de oppositie diep bedroefd omdat zij liever een parlementaire enquête hadden gewild. En dus ook aanleiding voor een stevig debat in de Tweede Kamer.

Vooral het CDA drong er maandag op aan dinsdag eerst het Irak-debat te doen en daarna aan het ING-debat te beginnen. Conform Balkenende’s opmerking van maandag dat de discussie over Irak ons allemaal afleidt van de kredietcrisis. Bovendien weet je maar nooit of de coalitiepartners PvdA en ChristenUnie onder druk van de oppositie niet alsnog bezwijken en straks ook voor een parlementaire enquête kiezen, nu de eerder gemaakte afspraak in het regeerakkoord immers door de premier zelf op de helling is gezet. Get it over with, heette het maandag bij het CDA.

Maar er was wel een probleempje. Bij zo’n Irakdebat mag de premier zelf natuurlijk niet ontbreken. En hij heeft dinsdagavond een niet meer af te zeggen etentje met zijn Belgische collega. En dus zou dat debat dinsdag om een uur of zeven klaar moeten zijn. Volgens het CDA zou dat best kunnen als iedereen genoegen zou nemen met spreektijden van hooguit een paar minuten.

Daar voelde de oppositie maandag echter helemaal niets voor. Zij hebben immers over dat Irakonderzoek een hoop op hun lever en willen geen debat onder tijdsdruk. Ze kwamen er maandag in ieder geval nog niet uit. Als er ook dinsdag in de ochtend geen akkoord wordt bereikt, komt de kwestie rond 15.00 uur in de Regeling van Werkzaamheden aan de orde die op dinsdag altijd na het mondelinge Vragenuur van 14.00 uur op de Kameragenda staat.

Kredietcrisis of Irak, het is allemaal weer live te zien op Politiek 24, het digitale themakanaal van de NOS.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


4 reacties op “Live op Politiek 24: de kredietcrisis of Irak”

 1. H P zegt: 04-02-09 om 13:15

  Referendum over wel/niet enquête…

 2. H P zegt: 04-02-09 om 13:17

  indien met of zonder parlementaire enquête blijkt hoe ondergeschikt Nederlands rol is in de internationale politiek…? (?=ca.!)

 3. H P zegt: 04-02-09 om 15:35

  Uit het debat blijkt m.i. voldoende oorlogszuchtigheid

 4. A.J.Dijksman zegt: 04-02-09 om 16:19

  Ik wordt doodmoe van de parlementaire reacties over Irak. Het zou blijk van gezond verstand geven dit uit te stellen tot na de financiële narigheid waar bijna elke Nederlander nu mee zit. Want gedane zaken nemen toch geen keer.De mannetjesmakers in den Haag zouden er goed aan doen hieraan de hoogste prioriteit te geven en hiervoor oplossingen bedenken.

Geef een reactie