De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Wag the dog

stemmen.jpgTot zijn grote ergernis staat premier Jan-Peter Balkenende al maanden in de schijnwerpers vanwege zijn weigering onderzoek te laten doen naar de Irak-besluitvorming. Om het weer over de grote problemen van het land te kunnen hebben, de wereldwijde financiële crisis, heeft hij daarom maandag bekend gemaakt een onafhankelijke commissie onderzoek te laten doen.

Maar ja, daarmee ben je niet uit de schijnwerpers verdwenen. Want vandaag debatteerde de Kamer er even over en morgen wordt dat nog een dunnetjes overgedaan. En dat de voorpagina’s van de kranten en alle radio- en televisiejournaals er voorlopig ook nog over gaan, dat staat ook wel vast. Dan moet je dus een list verzinnen. Een afleidingsmanoeuvre beter gezegd.

En ja hoor, plotseling was daar vandaag een opzienbarend voorstel van minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken, voor de invoering van een correctief referendum. Opzienbarend omdat Ter Horst geacht wordt dit namens het kabinet te maken en omdat het CDA, de grootste regeringspartij, tot nu toe altijd tégen zo’n referendum is geweest.

Even, ja heel even moest ik denken aan Wag the Dog, een geestige film over een briljante spindocter (Robert de Niro) die een fake-oorlog bedenkt om de aandacht af te leiden van het sex-schandaal waar zijn president door in moeilijkheden dreigt te komen.

Of is het zoals meestal in Den Haag, helemaal geen complot, maar gewoon toeval. Volgende week behandelt de Tweede Kamer een intiatief-voorstel van GroenLinks, D66 en de PvdA voor een referendum. En tegen die tijd moet ook het kabinet daar een mening over hebben. 

Of zou Ter Horst nu met haar voorstel komen omdat ze denkt dat het CDA en Balkenende op dit moment murw in de touwen hangen door het Irak gedoe en haar voorstel dus wel zullen accepteren?

Wilco Boom

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


2 reacties op “Wag the dog”

 1. moeke zegt: 03-02-09 om 20:08

  aan het werk, en snel een beetje!

  JanPeter Balkenbende, Woutertje Bos en de hele boel in den Haag, geen afleidingsmanoeuvres a.u.b. ga potverdorie nu echt alleen maar keihard aan het werk om er het beste van te maken van deze belabberde malaise waarin we met z’n allen terecht zijn gekomen, dankzij de hebzucht van de bankiers en hun topfunctionarissen. Doe alles wat nodig is voor het volk, cijfer jezelf eens weg, jullie zitten toch sowieso op rozen met je super netwerk, spring over je eigen schaduw, man, dan pas kan ik trots worden op nederland.

 2. bas zegt: 04-02-09 om 10:30

  Ik geloof niet in toeval
  Bak Ellende heeft gene spindokter nodig, omdat hij zelf niets anders is als spin.

  En Ter Horst? machtspolitica in het kwadraat.

  Toeval roepen is naïef. Nu is het vaak grappig om reacties uit te lokken door naïef te doen, maar je moet niet naïef zijn

  Wij hebben een regeing waar ik mij voor schaam. Vanaf de dag van aantreden, om precies te zijn, en mijn geirnge verwachtingen zijn niet uitgekomen: het blijkt telkens nog erger te kunnnen

Geef een reactie