De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Live op Politiek 24: Irak-debat nummer 18

pc_premier_anp-7386137.JPGVolgens premier Balkenende zelf is hij de afgelopen jaren maar liefst 17 keer naar de Tweede Kamer geroepen met de vraag naar een Irak-onderzoek. Waarom sprak Nederland in 2003 politieke steun uit voor de Amerikaanse inval in Irak en hoe kwam dat besluit tot stand? En 17 keer vond Balkenende zo’n onderzoek niet nodig. Woensdag staat de premier dus voor de 18e keer over dit onderwerp in de Kamer, omdat er nu toch een onderzoek komt.

Maar ook deze keer zijn de belangrijkste ijveraars voor zo’n onderzoek (GroenLinks, D66, de SP) verre van tevreden. Zij hadden immers een parlementair onderzoek gewild, het liefst een parlementaire enquête waarbij getuigen onder ede en in het openbaar kunnen worden gehoord. Balkenende koos maandag voor een onafhankelijke commissie die tot eind oktober in stilte moet werken.

Het fractievoorzittersdebat over het Irak-onderzoek is vanaf 10.15 uur live te volgen op Politiek 24, het digitale themakanaal van de NOS.

UPDATE: Het debat werd kort na aanvang onderbroken voor een brandalarm. Waarschijnlijk ging het om een eerder geplande oefening in de Tweede Kamer die niet erg handig was gepland. Het debat wordt inmiddels weer hervat.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


33 reacties op “Live op Politiek 24: Irak-debat nummer 18”

 1. luckybee zegt: 04-02-09 om 10:22

  Groen links ? deze maoistische chaoten partij?Femke Halsema was eens een Punker meid; vroeger ziet ze raar uit, maar van binnen is ze nog steeds een rare verschijning, waarschijnlijk te veel drugs naar binnen gekregen, daar om is haar hersens nog steeds beschadigd.
  ,D66 Erwas eens een tijd dat Turken D66 moeten kiezen van hun Imams, er is zelfs een Fatwa hier over uitgeroepen; hun beste man werd door moslims overstemd en ze kregen een moslima als kamerlid in plaats van deze vent.D66 is dus een moslim partij.
  SP? Cuba, Venezuela,Zimbabwee,Columbia,Moet ik nog meer vertellen?
  Agnes Kant was ook een punker meisje, net zo geschadigd als Femke Halsema.Door deze Grietjes willen wij Nederland laten leiden?

 2. bas zegt: 04-02-09 om 10:48

  18de debat vandaag
  19de debat over 9 maanden – gepland, maar dat wordt later, veel later
  20ste debat – ik weet niet wanneer, maar het gaat komen

  Immers, een minister die een onderzoek laat doen naar handelingen van een regering, dat is geen substituut voor een parlementair onderzoek. Dat kan hooguit een dergelijk onderzoek uitstellen.

  Ik ben echt geschokt dat een oud President van de Hoge Raad, iemand die ik op grond van zijn CV mijn huissleutels zou geven, zich voor een dergelijk doorzichtig machtsspelletje laat misbruiken.

  Bak Ellende wilt uitstel, en lijkt er nog mee weg te komen ook. Want natuurlijk roept hij nu dat hij deze commissie niet voor de voeten wilt lopen.

  En even natuurlijk heeft de commissie meer tijd nodig dan gekregen, maar dat blijkt pas in september. Een paar maanden meer, dat moet kunnen. en dan weer een paar maanden neer, en zo voorts.

  Het lijkt erop dat het een commissie van oude mannen wordt, en oude mannen worden wel eens ziek, of, het is bijna ondenkbaar, overleiden.

  Dat kost natuurlijk ook weer uitstel.

 3. luckybee zegt: 04-02-09 om 11:09

  Ik heb Balkenende veel liever als al die verkapte communisten, of D66 met hun moslim achterban

 4. luckybee zegt: 04-02-09 om 11:11

  Maar Wilders is mij toch het liefs;dus kom op met julie reverendum.kan nooit te vroeg zijn.

 5. luckybee zegt: 04-02-09 om 11:13

  Dit willen we echt niet hier bij ons als cultuur verijking hebben, Dat kan alleen Wilders verhinderen

  http://eurabia.blogse.nl/log/i.....nesia.html

  http://atlasshrugs2000.typepad.....had_i.html

 6. Bas Reijnen zegt: 04-02-09 om 11:30

  Ik dacht dat het hier over Irak ging, en niet over Wilders of over het karakter van kamerleden.Wel bij de les blijven.

 7. Tim zegt: 04-02-09 om 11:53

  “bijna ondenkbaar, overleiden”
  Maar ze overlijden ook !

  Wel eens met bas. En de vraag plijft: waarom geen parlementair onderzoek. Wat heb je te verliezen/verbergen als eerlijk politicus ? Niets toch ?

  Als je met opgeheven hoofd kan zeggen dat je de waarheid hebt gesproken al die keren dat het je is gevraagd, dan is zo’n parlementair onderzoek zo gepiept. Kind kan de was doen, kunnen we ons eerder met nieuwe koeien bezig houden ipv met oude koeien.

 8. bas zegt: 04-02-09 om 12:42

  “bijna ondenkbaar, overleiden”
  Maar ze overlijden ook !

  Daarom schreef ik ook bijna ondenkbaar, overleiden

  Eerlijker, het was natuurlijk een tikfoutje ;)

 9. Saee zegt: 04-02-09 om 13:34

  Ik zie niet in waarom de tweede kamer zich überhaupt bezig houdt met zaken als deze, omdat het mij echt niet uitmaakt of er destijds Nederlandse militairen mee hebben gedaan aan de oorlog in Irak. In plaats van over zaken te praten die zich meer dan 5 jaar geleden afspeelden kan de tweede kamer zich beter richten op het heden en de toekomst.

  Dit is gewoon weer een onderwerp waar de oppositie heerlijk over kan doorzeuren en als er dan eindelijk een commissie komt die er onderzoek naar gaat doen, is het nog niet goed.

 10. Corine zegt: 04-02-09 om 14:08

  Ik snap niet waarom er zo’n drukte wordt gemaakt over de besluitvorming naar Irak eerlijk gezegd. Heeft het parlement geen belangrijkere dingen te doen. Ik bedoel het is natuurlijk vreemd dat de regeringspartijen per se geen onderzoek wilde en het zal heus allemaal een beetje raar zijn gelopen, maar zijn er geen belangrijker dingen dan oude koeien uit de sloot halen. Echt, dit leidt de aandacht nu alleen maar af van zaken die werkelijk belangrijk zijn op dit moment.

 11. luckybee zegt: 04-02-09 om 15:05

  @ Bas Reijnen Wilders is alleen eenuitleg waar om ik liever op Balkenende, verkies boven die rare gedrogeerde Grietjes.

 12. Maria Hof zegt: 04-02-09 om 15:08

  Ik wil dat er een parlementaire enquete wordt gehouden. De Irak oorlog is op oneigenlijke grondslagen gestart. Ik wil weten waarom. Ik schaam me dat wij meegedaan hebben aan die oorlog. Ik ben onder de indruk van wat Hans van Mierlo gisteren zei. Ik wil dat ze me vertellen wat hen heeft doen besluiten. Waarom er nu zulke stoere taal wordt gesproken mbt Guatanamo Bay, terwijl het CDA als een schoothondje achter Bush aanliep. Ik wil de zekerheid hebben dat ik de waarheid krijg te horen. Ik erger me aan het feit dat ik daarop nu nog 9 maanden moet wachten. Ik erger me dat de premier bepaald wie dit moet voorzitten. Ik snap dat het moeilijk voor hem is, maar waarom niet tegemoet komen aan het parlement en openheid van zaken geven.

 13. bas zegt: 04-02-09 om 15:18

  @ Corine en Saee

  Los van hoe iemand over dit onderwerp inhoudelijk denkt, op het moment dat een kabinet namens ons allemaal een oorlog steunt, en daar mee weg kan komen, gaan ze de volgende keer wellicht nog verder

  Kopen ze banken, zonder overleg, of geven ze tientallen miljarden bedrijfssteun uit, weet ik veel

  Oh, dat hebben ze al gedaan

  Een regering moet regeren, en weten dat als ze fouten maken, dat die fouten op redelijk korte termijn naar boven komen.

  Het mag duidelijk zijn, dat de huidige regering hier anders over denkt, en dat vind ik eng

  heel erg eng

 14. Erwin zegt: 04-02-09 om 15:25

  Een aanvals oorlog die meer dan 600000 doden heeft opgelevert is geen kleinigheid. Temeer omdat deze oorlog op valse,ilegale gronden is gevoerd wat het een oorlogsmisdaad maakt. Balkenende heeft steun gegeven aan een oorlogsmisdaad en is dus medeverantwoordelijk. Als dit niet belangrijk is wat vind je dan wel belangrijk?

 15. kenneth zegt: 04-02-09 om 15:38

  bakellende kan maar beter toe geven dat hij fout is geweest met irak en ook met nederland cda ik kots er van weg er mee weg met bakellende ga werk doen wat je wel kan en niet nederland naar de verdommenis help en zijn eigen zaken vullen

 16. alle vn onderzoeken wezen aan: er zijn geen wapens meer.
  amerikaans onderzoek toonde 10 jaar oude satelietbeelden
  amerikaanse economie en huizenmarkt was reeds ingestort, reden voor bush om de aandacht af te leiden en de oorlogseconomie met hulp van europa te laten ondersteunen
  balkende was bang voor verlies aan tegenorders voor steun aan jfs project en liet zich politiek chanteren, bush is nu weg en kabinet kan open kaart spelen
  ondertussen hebben de amerikaanse banken hun waardeloos geworden hypotheken aan de wereld verkocht en hun probleem geexporteerd.
  nederland dacht z’n orders veilig te stellen en keek niet verder, die orders kunnen we nu helemaal vergeten

 17. Helena zegt: 04-02-09 om 16:47

  Waarom er zoveel drukte wordt gemaakt over de besluitvorming betreffende Irak? Dat lijkt me eigenlijk wel duidelijk. De laatste tijd zijn er veel dingen naar voren gekomen, die de waarheid over diezelfde besluitvorming op zijn zachtst gezegd discutabel maken. Daar komt nog bij dat de huidige minister-president ook de toenmalige minister-president was en deze zelfde minister-president zich met hand en tand verzet heeft tegen een enquête of onderzoek, parlementair of niet. Nu er steeds meer naar voren komt wat nogal wat nogal tegenstrijdig is met de eerder gedane verklaringen gaat deze minister-president overstag en stelt zelf een onderzoekscommissie in. Nogal opzichtig, niet?

  Waar het hier werkelijk om gaat, is: zijn die eerder gedane verklaringen in overeenstemming met de waarheid of is de Kamer (zijn we) om de tuin geleid en worden we geregeerd door een stelletje notoire leugenaars? De houding van onze minister-president doet het ergste vermoeden….

 18. TFWC zegt: 04-02-09 om 17:19

  Alles hangt nog negen maanden, want Balkie wil nu effe niet in beklaagdenbankje zitten, en pvda en CU staan dat gewoon toe. toch verbazingwekkend hoe CDA elke keer haar gang gaat en Pvda zomaar alles slikt. Het is te hopen voor Hamer dat Balkie geen druiper heeft…
  WALGELIJK.

 19. lia zegt: 04-02-09 om 17:51

  Laten wij het wel even bij Irak houden!!
  De dag van het debat is voorbij.
  Staan er geen nederlanders meer op om deze leugenachtige regering te stoppen?.
  Deze kalkoen lust ik niet dus van tafel!! Struisvogels zoals van Geel lust ik ook niet.(wat een enge man ,gluiperd,).En schoothondjes als mevr.Hamer kunnen wij ook missen.Die partij neemt in november wel weer zoals de laatste jaren de de judas rol in !!

 20. Ik stel voor dat iedereen op ‘uitzending gemist’, bij minuut 33, het betoog van Hans van Mierlo even nakijkt. Een zeer elementaire les in Democratie.

  Klaarblijkelijk is dit niet doorgedrongen tot onze volksvertegenwoordigers. Het woord schande dekt de lading niet, het is ronduit pervers !
  De coalitiepartijen blokkeren de parlementaire
  controletaak en plicht in een beslissing die de hoogste consequentie heeft gekend; die van mensenlevens. Dit kan en mag niet !

  Die parlementaire enquette moet er komen, anders gooien we de grondbeginselen van de door het westen zo bejubelde ‘democratie’ ten grabbel.
  Machthebbers kunnen van alles ‘beloven’ ten aanzien van ‘onafhankelijke’ commissies, maar dit heeft, democratisch gezien, geen enkele waarde. Alleen de scheiding der machten kan de juiste uitkomst garanderen.

 21. Dorien zegt: 04-02-09 om 18:45

  Ik vind alles dat met politiek te maken heeft maar saai en die financiele crisis vind ik nog saaier.

 22. Alex J.J. Bruins zegt: 04-02-09 om 18:47

  Luckybee,diegenen die op de man?vrouw af niet inhoudelijk om hetgeen zij bereikt hebben in de politiek, maar meer naar de persoon kijken, behoort in de politiek niet thuis.
  Niet als politicus, of politica, maar zeker niet als de bekende stuurlui die aan wal staan, en ook altijd achteraf wat te mekkeren hebben op andere personen, terwijl ze zelf niet meedenken en meewerken aan een voor iedereen acceptabele samenleving.
  Als politicus, resp. politica ben je niets anders aan het doen dan dusdanige compromissen sluiten die voor alle partijen aanvaardbaar is.
  Een voorbeeld: als ik met iemand inhoudelijk omtrent een thema in debat wil gaan, en de aandacht ook daadwerkelijk op de inhoud gefocusd wil houden, moet ik niet beginnen met eventuele jeugdzonden, die men ook nog in het verband moet zien van die tijdsgeest. Om met argumenten te komen van anno 2009 over gebeurtenissen van 30-40 jaren terug, dat kan een kind van zes ook. gezien het feit dat het i.q. van een kind van 6 zoals u zou kunnen weten nog lang niet is volgroeid en uitgeballanceerd, maar gedurende een geheel leven van die persoon nog is te verbeteren door bij te leren en bepaalde handelingen te oefenen, bijvoorbeeld door puzzels op te lossen, en op latere leeftijd ook de dan zich aangemelde problematiek die bij de desbetreffende leeftijd hoort, en uw reactie die u heeft geplaatst en naar mijn bescheiden mening heeft misplaatst, zegt nagenoeg meer over uw i.q en uw persoon, dan dat van dat 6-jarige kind. Kinderen zijn, mits goed daarin begeleidt altijd in staat en altijd bereid nieuwe dingen en inzichten tot zich te nemen. Gezien uw reactie die erg populistisch genoemd mag worden, heeft het u daaraan wel ontbroken. of dit u geheel te verwijten valt laat ik over aan diegenen die dat beter kunnen beoordelen, ik ben geen psycholoog! Erg makkelijk om op de persoon en niet op de inhoud en/of standpunten van anderen in te gaan. Jammer, wederom een voorbeeld van hoe domme mensen proberen slim te zijn naar buiten toe, maar de wijste man zwijgt als hij geen antwoord weet. Misschien had ik dit ook in uw geval beter kunnen doen, maar uw reactie vroeg om een reactie van mij. Verder wens ik u al het goede toe in deze wereld, U kunt het enorm goed gebruiken.

 23. Michel zegt: 04-02-09 om 19:26

  Een minister-president die:

  1. bij de kabinetsvorming de toekomstige coalitiepartijen al voor het blok zet door alleen met hen in zee te gaan als ze akkoord gaan met geen onderzoek naar de inzet van militairen in Irak !
  2. keer op keer ‘t parlement buiten spel zet door vragen niet te beantwoorden of uit te stellen tot een later tijdstip
  3. liegt als hij zegt dat in 2003 de opvolging van de toenmalige Nato secretaris generaal, Robertson, nog niet speelde terwijl deze tijdens een officiele persconferentie !! begin januari 2003 aangegeven heeft in december 2003 af te treden !!!!

  Zo’n minister president, heeft wat te verbergen en ondermijnt onze parlementaire democratie !!!!!

  Over normen en waarden gesproken minister-president Balkenende !!!!!

 24. Als er in de afgelopen tijd mede gelet op de ontwikkeling(en) in andere landen mijns inziens één spreekwoord van toepassing was, dan was het wel het adagium “In de oorlog en in de liefde is alles geoorloofd” [Im Krieg und in der Liebe ist alles erlaubt; All is fair in love and war; Tous les moyens sont bons dans la guerre et dans l'amour (Lees: "Minder fraaie methoden om een rivaal uit te schakelen zijn zowel in de oorlog als in de liefde geoorloofd")].

 25. bas zegt: 04-02-09 om 19:44

  Helena

  Het is een stelletje notoire leugenaars

  maar, zeg nu eerlijk, dat wist je toch al?

 26. Ed Harms zegt: 04-02-09 om 21:21

  Volgens mij moeten de oppositiepartijen nu handenwrijvend in de kroeg zitten. Eerst 9 maanden wat vragen blijven stellen die niet beantwoord worden, dan in november alsnog een parlementaire enquete proberen te realiseren, daar de tijd voor nemen en dan: verkiezingen! Ben overigens niet blij dat het in een fatsoenlijke democratie die Nederland is zo moet gaan…

 27. luckybee zegt: 05-02-09 om 05:45

  beste Alex J.J. Bruins dat gaat niet met een religie die dit in zijn program heeft; http://www.usc.edu/schools/col.....2.sbt.html

 28. André zegt: 06-02-09 om 23:00

  Mijn vriend Balkenende is iedereen weer te slim af. Dat weten die linkse rakkers ook en vervolgens gaan ze lopen zeuren. Pechthold met z’n nieuwe kapsel, de ijdeltuit. En natuurlijk de 2 dames Halsema en Kant. Wat een bijdehand trio, geweldig. We maken ophef over iets wat al jaren verleden tijd is, terwijl we de zwaarste economische crisis sinds 1930 het hoofd moeten bieden. Dat is actueel! Daar moeten we met z’n allen wat aan doen. Wat betreft onze bijdrage in Irak: hadden we geen goede reden om hierin mee te gaan dan? Zijn we niet verplicht om ons steentje bij te dragen in internationale aangelegenheden? Zijn we niet blij dat Saddam weg is? Wisten we toen wat we nu weten? Achteraf weten we alles beter.
  Ik baal zo van dat linkse gespuis.

 29. michael zegt: 09-02-09 om 12:45

  zelfs bush kon toegeven dat ie fout zat , blair kon dit , onze eigen minister president niet ,door een verhoging van 30 % van zn salaris verdient ie zelfs meer als obama ,hopelijk komen de ware feiten nu boven tafel en maakt hij plaats voor een echte leider die niets te verbergen heeft, na het zoet komt nu eenmaal het zuur , de mensen die gekozen hebben voor besturen boven de waarheid zouden hieruit ook hun conclusies moeten trekken

 30. * BALKENENDE WIST VORIGE WEEK ALLE MEDIA AANDACHT WEER VAN ZICH AF TE SCHUIVEN DOOR OVER DE CRISIS TE BEGINNEN.

  * ONTHOUDT ALLEN DIT: BUSH WAS TOCH ZIJN GROTE VRIEND ???

  * UITSTEL VAN DIT ONDERZOEK GEEFT TIJD OM BEWIJS WEG TE MOFFELEN

  * @ BAS: DANK JE… DIT IS INDERDAAD ENG, FUCKING ENG!!!

 31. Corruptie in de Nederlandse politiek bedoel je

 32. Uitstel om bewijs weg te moffelen, Balkenende was een goeie vriend van Bush… toch? Althans wilde hij maar al te graag.
  Als hij ons land en onze vrijheid de afgrond in wil helpen, dan moeten wij hem voor zijn, simpel.
  Stonden we niet met z’n allen op het Museumplein om tegen de oorlog te stemmen…?
  En hij wist vorige week alle media aandacht van zich af te schuiven door weer over de crisis te beginnen.
  Eng…

 33. josé zegt: 25-02-09 om 21:49

  De linkse rakkers lopen weer te zeuren. De regent en opportunist Pechthold kan zich kennelijk niet herinneren dat D66 destijds geen enkel bezwaar had tegen de politieke steun aan de oorlog . En dan natuurlijk Klaas de Vries , de luis in de pels van iedereen met heel veel boter op zijn hoofd. Tijdens zijn ministerschap van BZ werd Pim Fortuyn vermoord. De verantwoordelijkheid voor de bescherming van Fortuyn wilde hij niet dragen ; er mocht destijds geen parlementaire enquete komen naar het opzichtig falen van de politiek verantwoordelijken. De hele linkse kliek (Kok, de Vries, etc) was daar tegen
  Nu maakt diezelfde linkse kerk enorme ophef over iets wat al jaren verleden tijd is, terwijl we de zwaarste economische crisis sinds 1930 het hoofd moeten bieden.
  Mogen we niet blij zijn dat Saddam weg is? Veel Irakezen en Koerden zijn dat wel! Daar hoor ik die linkse kerk en media nooit over.

Geef een reactie