De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Ontmoeting met Wiegel

wiegel_anp-975481.jpgHet correctief referendum is er weer. Terug van weggeweest. Het was gisteravond mooi eigen nieuws van de NOS en de terechte opening van het Acht uur Journaal.

Toen ik in één van de Haagse wandelgangen voor datzelfde journaal een tekst doorbelde over een heel ander onderwerp, kwam mr. referendum Wiegel daar aangelopen.

Hij hoorde mij zeggen; “Wat dat betreft wacht de staatssecretaris het overleg tussen de scholen af….” en keek me schalks aan, zoals alleen Wiegel dat kan. ”Het overleg afwachten is altijd héél verstandig”. Hoort u het hem zeggen? Ik meldde de eindredacteur dat nog even en die wist niet wat hem overkwam toen ie ineens Wiegel zelf aan de lijn had. Heel kort maar natuurlijk.

Het gesprek kwam op het referendum. Ik vroeg of Wiegel nog wilde reageren. Het was tenslotte zijn ene stem die tien jaar geleden voorkwam dat het referendum kon worden ingevoerd.

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

Maar nu heeft ie even geen zin om te reageren. “.. Eerst maar eens kijken waar Guusje (Ter Horst) mee komt…” Ach Wiegel weet hoe dat gaat, zelf was ie ook ooit minister van Binnenlandse Zaken. In het Torentje waar hij ‘s nachts het licht liet branden. Dan reed hij met zijn chauffeur langs de Hofvijver naar huis en zei “Kijk de minister is nog aan het werk…”

“Weet u hoe dat met dat referendum gaat, meneer? Dat duurt nog jaren. En dan komt het over pakweg 8 jaar in de Eerste Kamer en dan zit daar weer dat lid Wiegel en die roept: TEUGE.” Nog even schalks als in het begin kijkt hij me aan en draait zich om. “Fijne avond verder”. Hij loopt donker Den Haag in, ongetwijfeld denkend aan mooie tijden.

Ron Fresen

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


12 reacties op “Ontmoeting met Wiegel”

 1. Alexander Bouwens zegt: 04-02-09 om 12:42

  Over 8 jaar zit hij daar dan nog?
  Over een regent gesproken.
  Ik neem het hem en Fonteijn (spelling?) nog steeds kwalijk dat ze zowel het referendum als de gekozen burgemeester hebben getorpedeerd.

  Eigenlijk wel logisch ook voor regenten die aan het pluche plakken dat ze inspraak van de burger niet willen hebben.

  Hoog tijd om de 1e kamer af te schaffen!

 2. Annie zegt: 04-02-09 om 13:25

  Zoveel verschillende meningen van Nederlanders en dan een referendum?
  Daar kom niemand uit en he kost erg veel geld extra per referendum.
  Er worden genoeg van die meningen op internet gevraagd. Over meedoen aan een oorlog, dat is wat anders.

 3. Ik blijf het geestig vinden dat juist een populist als Wiegel destijds dat referendum heeft tegengehouden. Het valt overigens te hopen dat het er überhaupt nooit komt. Het is bijvoorbeeld dankzij het Ierse referendum dat Europa onnodige vertraging heeft opgelopen bij de invoering van het Verdrag van Lissabon.

 4. Harm zegt: 04-02-09 om 13:37

  Beste Alexander,

  om met je laatste opmerking te beginnen: Het is constitutioneel onmogelijk om de Eerste Kamer af te schaffen. Denk verder aan de controlerende functie die deze Kamer speelt. Die opmerking is niet doordacht…

  Dan om op dit onderwerp terug te komen: Waarom hebben we nog een discussie over het referendum, als we zelf al bij de verkiezingen onze eigen vertegenwoordigers kunnen kiezen. Is het niet zo dat het volk een mandaat geeft aan de regering en dat de regering niet nogmaals de bevestiging behoeft door middel van een referendum. Het is toch niet nuttig om de bevolking twee keer (of meer!) om haar mening te vragen. Wij kiezen competente mensen die zelf kunnen bepalen wat in het belang is van de mensen die zij vertegenwoordigen.

  De kans is reeël dat het referendum meer gezien gaat worden als een populistisch middel waaraan de populariteit van de zittende regering kan worden afgelezen. (Zie het referendum ter goedkeuring van de EU Grondwet)

  Daarom ben ik het eens met dhr. Wiegel als hij zegt: Teuge!

 5. Tim zegt: 04-02-09 om 13:45

  Wiegel, hmmm

  Als ik me niet vergis, en diep graaf, had een van onze huidige staatssecretarissen die in zijn middelbare schooltijd vrij hoog in het vaandel. Grappig…

 6. bas zegt: 04-02-09 om 15:14

  @ Ron, en Alexander

  Wiegel is gen lid meer van de Eerste Kamer. Toen hij voorzitter van de Zorgverzekeraars club werd, vond hij dat niet te verenigen met het Eerste Kamerlidmaatschap, en ik denk terecht

  Als ik mij goed herinner, heeft hij een hoop vijanden in de VVD gemaakt met zijn tegenstem tegen het referendem, een tegenstem waar ik hem overigens erg dankbaar voor ben. Ik verwacht echter niet ,dat hij terug zal kunnen keren in de Eerste Kamer, als hij dat al zou willen.

  Hij heeft namelijk tegen de fractiediscipline gezondigd.

 7. Bokke zegt: 04-02-09 om 15:18

  Harm,

  Je had het niet beter uit kunnen leggen, ik ben het roerend met je eens. Alsjeblieft geen referendum, bewaar ons alsjeblieft.

 8. David zegt: 04-02-09 om 17:12

  Beste Harm,

  Ik ben het oneens met je stelling. Het zou goed zijn als de regering inderdaad het volk vertegenwoordigd. Maar vaak gebeurd dit niet echt en trekken ze toch vaker hun eigen conclusies. Daarbij komt nog dat veel mensen die stemmen, zomaar op een partij stemmen terwijl ze niet eens precies weten welke kant een partij op wilt. Wanneer je daadwerkelijk keuzes in de politiek aan het volk overlaat schep je een diepere interesse en is er een kleine kans dat mensen die over iets stemmen niet weten waar het over gaat.

  Ik zeg niet dat je stelling nergens op slaat, maar ik denk dat Den Haag vaak vergeet wie ze vertegenwoordigen.

 9. Alexander Bouwens zegt: 05-02-09 om 10:37

  @Harm

  In België is de 1e kamer wel afgeschaft, de 1e kamer zal echter wel met de afschaffing in moeten stemmen.

  Ik begrijp trouwens niet dat zogenaamde liberalen tegen meer invloed en vrijheid van het volk zijn, of zijn het stiekem toch gewoon conservatieven?

 10. Alexander Bouwens zegt: 05-02-09 om 10:38

  @Bas,

  Bedankt voor de info, ik kreeg het idee uit dit stuk dat hij er nog zat.

 11. dick zegt: 05-02-09 om 11:53

  Hoe ernstig kun je jezelf overschatten. Kijk de minister is nog aan het werk. Echt werken heeft onze Hans nog nooit gedaan, beetje de notabele uithangen met een dikke sigaar in de knar. Waarden als geld, macht, status, roem en aanzien op een voetstuk zetten. Ter meerdere glorie van zijn eigen ego. Een mooiprater is nog geen goed politicus. Zeker geen betrouwbaar politicus. Bij het vertrek van tante TON ging ie nog even ouderwets op zijn bips. Hans? In de gaten houden.

 12. André zegt: 06-02-09 om 23:20

  Is er iets dommer dan een referendum? Haast niet zou ik willen zeggen.
  Je moet er toch niet aan denken dat we als land bij belangrijke beslissingen overgeleverd zijn aan de helaas nog steeds verreweg domme, linkse bevolking van dit land? Ik smeek de politici: houd u bezig met zaken die echt belangrijk zijn voor ons land.

Geef een reactie