De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

De jeugd van Bonaire

weblog_marcel.jpgHet is een schitterend gezicht. Vanuit een achtpersoonsvliegtuigje zie je aan de noordkant het Washington National Park en aan de zuidkant enorme zoutpannen. Daar tussenin staan de huizen, wonen de mensen. Zo’n 15-duizend in totaal. Het eiland straalt rust uit. Maar dat is voor een gedeelte schijn. Want het eiland kampt met een aantal behoorlijke problemen. De jeugd bijvoorbeeld. Van de mensen die je spreekt, hoor je dat de jeugd nauwelijks perspectief heeft. Dat de criminaliteit keihard is en veel voorkomt. Dat de schooluitval 40 procent bedraagt en dat een kwart van de jongeren als probleemjongere of potentiële probleemjongere wordt gezien.Minister Rouvoet heeft het eiland anderhalve dag bezocht. En hij maakt zich zorgen over de situatie op het eiland. En ook de jongeren zelf geven toe dat de problemen groot zijnZet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien. Oud minister en oud Kamerlid Henk Kamp is nu commissaris van de drie eilanden, die bijzondere gemeenten moeten worden. Hij heeft zin in deze klus, dat zie je aan alles. En hij voelt zich er thuis. Binnen minder dan een maand is ie dan ook al een beetje Antilliaan geworden. Dus kom bij hem niet aan dat de Antillen een corrupt boevennest is.Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien. Nog twee eilanden te gaan. De eilanden worden steeds kleiner en de vliegtuigjes ook.  Er schijnen T-shirts te koop te zijn met de tekst: ‘I survided the Saba landing’.Het zal mij benieuwen…Marcel Bril

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


4 reacties op “De jeugd van Bonaire”

 1. Adrie van den Brand zegt: 05-02-09 om 21:52

  Oke, die problemen zijn er, maar wat doen we er aan? Hoe zorgen we er voor dat er wel toekomstmogelijkheden zijn voor de jeugd? Die criminaliteit moet worden aangepakt, maar die wordt ook geimporteerd en moet dus in een breder verband worden besproken. Henk Kamp zal dus ook vriendjes moeten worden met Curacao. Curacao zorgt voor veel voorzieningen die de kleine eilanden niet kunnen betalen. Voor een opleiding hoger dan MAVO moet je al naar Curacao! Meer mogelijkheden en betere scholing, naschoolse opvang (desnoods verplichten), jeugd- en jongere werk inzetten om ze van de straat te houden. En nu niet weer dezelfde fouten maken, maar gebruik maken van de eigen bevolking. Geef ze die zes miljoen zodat ze kunnen bewijzen dat ze wel degelijk de verantwoordelijkheid kunnen nemen en zelf problemen kunnen oplossen. Luisteren naar de oplossingen waar de Bonairianen zelf mee komen.
  Nou, sterkte bij de landing op Saba, “the Unspoiled Queen”. Zorg dat je bij de landing niet uit de bocht vliegt……
  MVG
  Adrie van den Brand

 2. luckybee zegt: 06-02-09 om 05:22

  Wij moeten niet vergeten dat de Antillen en Soeriname voor al een Safardische opvoeding krijgen en geen Calvinistische, zo als bij ons in Nederland. Nu willen ze ook dat hier in Nederland de kinderen de zelfde oepvoeding krijgen, als bij ze thuis. Dat gaat mis.Zie je nu al boefen krijgen meer rechten als hun slachtoffers.

 3. Erwin zegt: 06-02-09 om 16:08

  @ Adrie ,om er nu weer geld tegen aan te smijten lijkt me niet echt slim . Nuttiger lijkt het mij de problemen ,corruptie, clientelisme en ongecontroleerde migratie te benoemen. We moeten ons al helemaal niet meer laten verleiden om van uit een misplaatst schuldgevoel die mensen als slachtoffers een hand boven het hoofd te houden. De kaart van het kolonialisme, slavernij, kan niet meer gespeelt worden. Hoe sneller ze dat op de Antillen ook door hebben, hoe beter.

 4. hans zegt: 13-02-09 om 00:32

  Als ik de discussue Zie en Lees wordt ik misselijk. Het gaat toch niet over de jeugd van de antillen of van waar ever ze komen. Laten we ons eerst eens druk maken over hoe wij onze kinderen opvoeden en dan kunnen we ons druk maken over anderen. Een voorbeeld overval op juwielier kind van 15 erbij betrokken. Telefonische en schriftelijke dreiging van tieners aan basisschool. En als ik dan de reactisch zie van mensen wordt ik kotsmisselijk. Slechte jeugd, geen toekomst, een oudergezin, en ga maar verder met excusees. Wordt het niet tijd dat we de softiementaliteit eens gaan verlaten. Wil niet zeggen dat alles ouders zo zijn maar laten we alle ouders die niet in staat zijn om kinderen op te voeden uit de ouderlijke macht zetten. En weer eens duidelijke regels invoeren in dit land. Alles is hier vrijblijvend en alles wordt met de mantel der liefde bedekt. wordt het niet tijd dat we weer eens duidelijk maken in dit land waar het omgaat in onze maatschappij, normen en waarden. Maar omdat iedereen maar weg kijkt zijn die er niet meer. En dan geldt dat ook voor alle buitenlandse mensen en kinderen die naar ons land komen. En iedereen die in ons land komt en zich n iet aan onze regels houd moet helaas terug naar huis. Met of zonder ouders.
  Klinkt misschien hard, maar regels zijn regels maar in nederland zijn geen regels meer dus hebben we een probleemin het algemeen.

Geef een reactie