De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Live op Politiek 24: ja of nee tegen referendum

breakfast.jpgBij de meeste ministers ging de wekker vrijdagmorgen wat later dan normaal op vrijdag. De wekelijkse ministerraad begon deze keer pas tegen het middaguur, omdat premier Balkenende eerst in Londen moest ontbijten met zijn Britse collega Gordon Brown. Het aanvankelijk voor afgelopen woensdag geplande bezoek ging toen niet door vanwege het debat over Irak.

Ondanks het vroege uur zal de premier vrijdag goedgemutst in het vliegtuig zijn gestapt. Balkenende werd na het debat van woensdag door zijn coalitiepartners van de PvdA en de ChristenUnie uitbundig geprezen voor zijn bereidheid tot een onderzoek naar de besluitvorming rond de Nederlandse politieke steun voor de inval in Irak.

Dat goede humeur komt dan weer goed van pas, omdat de premier na terugkeer uit Londen opnieuw een moeilijk debat wacht. De ministerraad buigt zich vrijdag onder andere over de invoering van het correctief referendum, een van die kwesties in de Nederlandse politiek waar nog wel eens een kabinet over wil vallen (hier de beelden).

Het kabinet moet zich uitspreken over een initiatiefvoorstel van de PvdA, GroenLinks en D66 dat a.s. dinsdag door de Tweede Kamer wordt behandeld. PvdA-minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken wil dat voorstel steunen, maar Balkenende’s eigen CDA is mordicus tegen.

De persconferentie van de premier na afloop van de ministerraad wordt aan het eind van de middag verwacht en is live te zien op Politiek 24, het digitale themakanaal van de NOS.

UPDATE: De persconferentie van de premier begint om 16.00 uur.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


6 reacties op “Live op Politiek 24: ja of nee tegen referendum”

 1. luckybee zegt: 06-02-09 om 14:23

  Maak maar de referendum; dan krijg Wilders eindelijk zijn mandaat, van de Nederlandse volk, om te regeren.En niemand kan/ mag zonder hem regeren.

 2. van Breda zegt: 06-02-09 om 14:38

  inhoudelijk dit artikel niet eens meer gelezen. Als je niet weet dat de prime minister van Grootbrittanie GORDON BROWN heet, wat moet je dan nog…

 3. sociaal-democraat zegt: 06-02-09 om 17:25

  een referendum is een goed idee dan kunnen we wetten die die niet goed zijn afschaffen en we zouden ook over europeese zaken dat ook moeten doen

 4. Michiel zegt: 07-02-09 om 01:11

  Ben tegen het referendum, besluitvorming wordt hier alleen maar door vertraagd en onderbuikgevoelens gaan vlgs mij hierbij teveel een rol spelen. Betekend niet dat ik me soms niet uit zou willen spreken over belachelijke besluiten maar wordt hier aan toe gegeven dan is het hek van de dam.

 5. Afghaan zegt: 08-02-09 om 19:36

  @ lukybee

  Dat betkent dat Nederland ook dan uit vele velden word uitgesloten en de economie achteruit gaat en sociale onrust ontstaat en dan zijn mensen als jij de eerste die in de rij staat om op VVD/CDA/PVDA te stemmen

 6. hans zegt: 13-02-09 om 01:00

  referendum is het meest belachelijke idee wat ik ooit gehoorde heb. Het referendum zorgt alleen maar toot burocratie. en waar is heel nederland tegen regels,regels,regels en nog een regels. Maar het referendum vinden we een goed idee. het heeft toch niks te maken met op welke parij je stemt. Het is gewoon een belachelijk idee. Je hoeft aleen maar te kijken naar inwoner aantallen. Is er een dicht bevolkt gebied dan zal er eerder een referendum komen dan in een dun bevolkt gebied. Als de regering morgen zou besluiten dat er 5 startbanen bij komen op schiphol is er heel snel een referendum. Komt er in beek een start baan bij komt er geen referendum. Komt in overijsel een nieuw vliegveld ter groote van schiphol komt er geen referendum en zo kan ik nog wel doorgaan. Enwel omdat erin deze gebieden niet voldoende inwoners zijn die stemmen voor een referendum. Dus referendum voorstanders wonen voornamelijk in de dichtbevolkte gebieden. daarom vind ik een referendum een van de meest ondemocratische iedeen die er zijn. Het referendum heeft alleen maar nut in de randstad en de rest van nederland is het een farce. Ik ben niet politiek gevestigt maar ben dit niet eens met mensen die voorstander zijn van referendum.

Geef een reactie