De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

De hoogste berg van Nederland

saba_anp-4054841.jpg‘Het is wel even iets anders dan Venlo of Schiermonnikoog’. De tekst is van minister Rouvoet voor Jeugd en Gezin na het landen op Saba. Een vulkanisch eiland van 13 vierkante kilometer midden in de oceaan. De afgelopen dagen volgde ik de minister op zijn reis langs Curacao, Bonaire, St. Eustatius, Saba en St. Maarten.

 Download Verslag Radio 1 Journaal

Als u nog maar net uw rijbewijs heeft, zou ik u niet aanraden op Saba de eerste kilomters te maken. Berg op, berg af. En de ene bocht nog krapper dan de ander. De afgrond is diep, maar het uitzicht is prachtig. Dit gaat dus een nieuwe gemeente worden van Nederland. En dan wordt de hoogste berg van ons land 877 meter hoog. In Vaals zullen ze wel balen…
 
Het eiland behoort al tot ons Koninkrijk, maar valt nog onder het land Nederlandse Antillen. Dat land wordt feitelijk opgeheven. Tot grote tevredenheid van bijna iedereen die ik spreek. Van een lerares op Bonaire tot de gezaghebber van Saba. En van de marktkoopman op Curacao, (dat geen gemeente wordt, maar een zelfstandig land binnen het Koninkrijk. Tenminste als het referendum hierover het haalt) tot de Nederlandse minister voor Jeugd en Gezin.
 
Op alle bezochte eilanden zijn de problemen verschillend en denkt de bevolking anders over de rol van Nederland. Maar er is één overeenkomstige klacht: de landsregering van de Nederlandse Antillen heeft ons mooi in de steek gelaten.
 
Ze zijn boos op St Eustatius en Saba. Er zijn nauwelijks voorzieningen. En dat komt omdat de Antilliaanse regering met veel te weinig geld over de brug is gekomen, vinden ze. Daardoor is er op St. Eustatius slechts één professionele hulpverlener en die moet alles doen: voorkomen dat kinderen in de problemen komen, als ze toch in de problemen zitten die problemen oplossen. Ouders helpen, maar ook ouders hard aanpakken als ze hun opvoedkundige taken verwaarlozen.
 
Minister Rouvoet schrikt zichtbaar van de verhalen en zegt onmiddellijk steun toe. De mevrouw op St Eustatius krijgt er zo snel mogelijk een hulpverlener bij. ‘We moeten nu echt aanpakken. En dan bedoel ik niet nog meer nota’ s schrijven, maar de mouwen opstropen en aan de slag gaan.’ Ik hoor het Rouvoet verschillende keren zeggen
 
Maar is het dan allemaal de schuld van Antilliaanse regering? Of doen de eilanden zelf ook dingen fout? Dat valt na vijf dagen eilandhoppen moeilijk te zeggen. De plaatselijke bestuurders en leraren en vrijwilligers maken een gedreven indruk en ontkennen op geen enkele wijze hun problemen. Maar wat er gebeurt er als het vliegtuig van de minister het eiland heeft verlaten?
 
En ten slotte: kan de minister de hoop die hij aan de mensen heeft gegeven waarmaken? Is de hulp die hij geeft voldoende om de problemen op te lossen? Ook op deze vraag geen uitputtend antwoord. Er rest mij niets dan te eindigen met een cliché. De tijd zal het leren.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


5 reacties op “De hoogste berg van Nederland”

 1. Maarten zegt: 09-02-09 om 15:23

  Worden het Papiamentu en het Engels dan streektalen van Nederland?

 2. Erwin zegt: 11-02-09 om 14:27

  Naast het Fries, Neder-Saksisch en Limbo moet kunnen wat mij betreft.

 3. hoi

 4. lotte zegt: 29-10-09 om 10:06

  ik vind het een stome site en ik heb geen zin om te lezen en ik vind dat de naam van de berg er boven moet staan dan zie je in 1 keer hoe de berg heet.

 5. beau zegt: 29-10-10 om 07:50

  hoe heet die berg dan???? :P

Geef een reactie