De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Live op Politiek 24: de schaduw van het CPB

euros.jpgMisschien was het een voorproefje van wat er de komende weken gaat gebeuren. Ergens volgende week komen er nieuwe cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) over hoe erg het inmiddels is met de kredietcrisis. Dit weekeinde manifesteerden zich al de eerste irritaties tussen de regeringspartijen over welke maatregelen straks wel of niet moeten worden uitgesloten bij de bestrijding van het financiële onheil.

Helemaal niets moest worden uitgesloten, aldus premier Balkenende vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad. Maar zaterdag kwam hij daar ijlings op terug, toen hier en daar in een aantal media het beeld ontstond dat het kabinet dus ook een beperking van de hypotheekrenteaftrek overweegt. De woordvoerder van de premier wist vervolgens niet hoe snel hij moest reageren om die voor het CDA electoraal wel heel gevoelige optie moest uitsluiten. Ergernis dus bij de vice-premiers Bos van de PvdA en Rouvoet van de ChristenUnie die dan ook nog wel een paar opties wilden uitsluiten (de AOW-leeftijd naar 67 jaar bij voorbeeld).

Het werd maandag allemaal weer een beetje gesust, maar het is duidelijk dat er de komende weken moeilijke discussies wachten in het kabinet. Donderdag komt de top van de coalitie (de premier, de twee vice-premiers en de drie fractievoorzitters) bijeen op het Catshuis om de marsroute voor de komende weken te bepalen.

De oppositie in de Tweede Kamer heeft daarbij voorlopig het nakijken, al zijn er dinsdag via het mondelinge Vragenuur (vanaf 14.00 uur) of via het aanvragen van een spoeddebat bij de Regeling van Werkzaamheden (vanaf 15.00 uur) altijd mogelijkheden het smeulende vuur binnen de coalitie een beetje aan te blazen.

Dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur behandelt de Tweede Kamer een initiatiefvoorstel van de PvdA, GroenLinks en D66 over de invoering van een correctief referendum. Ook al een onderwerp waarover het kabinet verdeeld is. Minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) wilde dat voorstel eigenlijk steunen, maar kreeg daarvoor afgelopen vrijdag geen groen licht van de CDA-ministers in het kabinet.

Het is allemaal live te zien op Politiek 24, het digitale themakanaal van de NOS.

Updates over de live-uitzendingen van Politiek 24 nu ook via Twitter.

 UPDATE: Het debat over het correctief referendum gaat dinsdag niet door in verband met ziekte van minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


Geef een reactie