De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Live op Politiek 24: de Engelse oorlogen

house-of-lords.jpgWordt het oorlog met de Britten? Vrijwel unaniem stond de Tweede Kamer dinsdag achter het protest van minister Verhagen van Buitenlandse Zaken tegen de Britse weigering Geert Wilders donderdag in Groot-Brittannië toe te laten. Wilders wilde naar de House of Lords, de Britse Eerste Kamer, om daar een vertoning van zijn film Fitna bij te wonen die door een aantal Lords was georganiseerd.

Om nou te zeggen dat die Nederlandse eensgezindheid veel indruk heeft gemaakt, zou overdreven zijn. Verhagens protest was woensdagmorgen in Londen niet bepaald voorpaginanieuws, al maakten de meeste kranten er wel even melding van. Maar op een enkele blogger na was er in de Britse pers van grote opwinding geen sprake.

Het ziet er dan ook niet naar uit, dat de Britse regering zich veel van het Nederlandse protest zal aantrekken. Verhagen heeft de zaak inmiddels in handen gelegd van zijn collega Hirsch Ballin van Justitie die er met zijn Britse collega over gaat praten.

Veel tijd heeft Hirsch Ballin daar woensdag trouwens niet voor. De minister van Justitie is de hele dag druk in de Tweede Kamer met debatten over de afwikkeling van schadeclaims bij medische fouten (vanaf 10.00 uur) en over het slachtofferbeleid (vanaf 13.30 uur). En ook hij weet natuurlijk, hoe het de Republiek der Zeven Verenigde Provinciën destijds tijdens de vier Engelse oorlogen is vergaan.

Dinsdagavond debatteert de Kamer vanaf 19.00 uur met minister Van der Hoeven (Economische Zaken) over de Dienstenwet die een uitvloeisel is van de Europese Dienstenrichtlijn die in 2006 binnen de Europese Unie werd ingevoerd. Vooral kleinere dienstverleners moeten daar volgens het ministerie baat bij hebben.

De debatten met Hirsch Ballin zijn woensdag live te zien op Politiek 24, het digitale themakanaal van de NOS.

Updates over de live-programmering van Politiek 24 nu ook via Twitter.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


3 reacties op “Live op Politiek 24: de Engelse oorlogen”

 1. Erwin zegt: 11-02-09 om 12:25

  Over het algemeen zijn de engelse oorlogen in een gelijkspelletje geeindigd. Wat deze zaak betreft: ik vind het op z’n minst dubbel van de Britten om Abu Hamza “captain Hook” alle ruimte te geven om zijn gif te spuien en Wilders niet te willen horen. Neem ik het verdorie nog op voor Wilders ook.

 2. David zegt: 12-02-09 om 11:39

  @ Erwin,

  Bedoel je Abu Hamza al-Masri die in de UK in 2006 tot 58 jaar gevangenis is veroordeeld en al sinds 2004 vast zit?

 3. Ferry zegt: 14-02-09 om 12:29

  Ik blijf met grote verbazing dit toneelstuk aanschouwen. In welke hoedanigheid gaat Wilders nu naar Engeland (of was van plan om)? Als soms vertegenwoordiger van het Nederlandse Parlement? Of gewoon als burger die een film heeft gemaakt die verder op de hoop niemendalletje gegooid wordt, een film met alleen maar aan elkaar geplakt oud beeldmateriaal waarvan het kabinet vond dat ze eerst buitenlandse regeringen moest informeren, met allerlei waarschuwingen enz. Herinneren we het ons weer? Heisa in de kamer, geschreeuw, betichten van leugens over en weer, berichtgeving die niet gebruikt had mogen worden. En welke wereldwijde commotie heeft dat nu zoal opgeleverd?? Echt nul-komma-nul. Als we het hebben over een zeepbel dan was dit er wel een. Tsjonge.
  Maar goed om dit niemendalletje te promoten wil Wilders zijn film laten zien bij de Lord’s. Helaas, deur was dicht. Engeland is gesloten. Maar waarom dan vervolgens de gehele kamer vindt dat een prive persoon de toegang moet krijgen, is mij een raadsel. Doet de hele kamer dat ook bij elke andere nederlandse staatsburger? En ook als we bijvoorbeeld Amerika in willen? Echt een vulgaire vorm van selectieve verontwaardiging. Kamer schaam je. En regering ook. Wilders handelt hier volstrekt als prive persoon die een missie heeft en de kamer, noch de minister heeft daar een bal mee te maken.

Geef een reactie