De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Wilders en de peilingen

bram1.jpgUit de peilingen van Maurice de Hond blijkt dat Wilders de meeste zetels zou krijgen, als er nu verkiezingen zouden zijn. Hoe serieus moet dit worden genomen, wil Daan Langkamp weten. Bram Schilham geeft antwoord.

Peilingen moeten serieus worden genomen. Het zijn geen exacte voorspellingen, maar ze geven wel bepaalde trends weer. Mijn conclusie na de peiling van Maurice de Hond is niet dat Wilders op dit moment de grootste is, maar wel dat steeds meer kiezers serieus overwegen om op hem te stemmen. Dat is een relevant politiek feit. Ongetwijfeld speelt een rol dat er veel publiciteit was rond zijn vervolging en zijn reis naar Londen, maar dat doet niets af aan het belang van deze momentopname van de kiezersmarkt.

Vroeger was het beleid van de NOS dat we in de uitzendingen geen melding maakten van resultaten van kiezersonderzoek, omdat die peilingen op hun beurt het nieuws kunnen beïnvloeden. Dat standpunt is een aantal jaren geleden verlaten. Peilingen zijn onderdeel geworden van de politieke realiteit, politici en politieke partijen baseren hun doen en laten voor een deel op de resultaten van de onderzoeksbureaus. Partijstrategen en campagneleiders kijken er iedere week reikhalzend naar uit. Ze horen dus thuis in de berichtgeving van de NOS, voorzien van de nodige nuances.

Om te weten hoe groot de kans is dat Wilders er over twee jaar net zo voorstaat als nu, heb je een glazen bol nodig. Die heeft Maurice de Hond niet, die hebben andere opiniepeilers niet, die heb ik niet. Maar er komt al veel eerder een moment waarop de peilingen weer een rol van betekenis gaan spelen. Begin juni zijn er verkiezingen voor het Europees parlement. Die verkiezingen worden hier in Den Haag gezien als zeer betrouwbare opiniepeiling voor de binnenlandse politieke verhoudingen. Een bron uit de hoek van de regeringspartijen die ik vanmiddag sprak, zei te verwachten dat de opmars van Wilders in de peilingen nog wel verder zal gaan. Zeker als het kabinet vervelende maatregelen gaat nemen om de economische crisis te bestrijden. Niemand hoeft er aan te twijfelen: de peilingen worden door de politici zelf zéér serieus genomen…    

De volledige vraag van Daan Langkamp luidt: 
Uit de peilingen van Maurice de Hond blijkt dat Wilders de meeste zetels zou krijgen, als er nu verkiezingen zouden zijn. Zijn de peilingen van nu vooral tijdelijk (door bijvoorbeeld het Brittanie-incident met Wilders) of is dit een peiling die heel serieus genomen moet worden?
 
Bram Schilham beantwoordt meerdere keren per week vragen van het publiek, door de redactie geselecteerd.

Bram werkt sinds 1995 in Den Haag, eerst als politiek verslaggever voor het Radio 1 Journaal. Sinds 2001is hij politiek presentator van het NOS-Journaal en geeft hij de analyses en achtergronden bij het politieke nieuws.
 
Stel uw vraag hieronder, via het reactieformulier. 

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


11 reacties op “Wilders en de peilingen”

 1. Danny zegt: 03-03-09 om 18:16

  @haagse redactie,

  Als de politieke partijen werkelijk strategieën bepalen op basis van de peilingen, waarom hanteren ze nog steeds de naïeve politieke visie die de laatste jaren Nederland niet al te veel heeft geholpen?

  Wilders is een persoon waar ik nooit op zou stemmen, maar dat geldt ook voor de rest van de politiek. Ik zou wel op Fortuyn hebben gestemd en de laatste verkiezingen heb ik op Eerdmans gestemd omdat deze beide personen ook werkelijk met reële ideeen kwamen die goed uit zouden kunnen pakken en meer een probleemoplossende kijk hebben/hadden. Ik weet wel, mocht Eerdmans eens een eigen politieke partij oprichten zou ik zeker op hem stemmen, maar voor de rest denk ik dat ik maar is helemaal niet meer stem.

  Nog even iets over de economie, is Wouter Bos wel helemaal lekker bij z’n hoofd? Geeft hij werkelijk de aandeelhouders de schuld? Volgens mij hebben banken etc. toch een eigen verantwoordelijkheid om de risico’s zoveel mogelijk te beperken en de aandeelhouder realistische rendementen voor te leggen. Daarnaast, distributie is een belangrijk deel van de economie, gezien dit de kostprijs bepaald en vervoer voor Nederland als export land belangrijk is, waarom laat de regering de transport sector nu naar de klote gaan?? Ik wil hier mee verwijzen naar een bedrijf genaamd Heisterkamp, die onder de kostprijs gaat rijden voor de vervoerders en zo werk van andere bedrijven af pikt en zo doormiddel van oneerlijke concurrentie de halve sector naar de klote helpt. Of hoe de regels in deze tijd alleen maar strenger worden voor de transportsector terwijl er al bijna niets meer verdient wordt. Is het nou echt de bedoeling dat de gehele economie op z’n gat komt te liggen?

  Mocht het mogelijk zijn, stel deze vragen eens aan Dhr. Bos, ben benieuwd wat hij daarop te zeggen heeft.

 2. cf putman cramer zegt: 03-03-09 om 19:42

  Op Wilders stem ik vanaf het begin, maar ik blijf PVV zien als een protestpartij, de partijen die ei-gen-lijk over ons land zouden behoren te waken, slapen als een roos. Wilders is wakker en wekt er steeds meer.
  Wat vindt u ervan, geachte Bram.. een christen..

 3. Linda zegt: 03-03-09 om 20:52

  Hoi Bram,

  Wanneer wordt jij ‘tafelheer’ van Matthijs van Nieuwkerk bij DWDD?

 4. Bart Vermeer zegt: 03-03-09 om 21:21

  Je hoort wel eens spreken over ‘het ambtenarenapparaat’ over over ‘hoge Haagse ambtenaren’. Wat is dat eigenlijk voor groep mensen? Ik krijg wel eens de indruk dat ze een soort duistere macht vormen waarop maar weinig controle plaatsvindt. Wat doen ze? Hoeveel invloed hebben ze?

 5. Ted zegt: 04-03-09 om 11:26

  Er wordt Wilders ook geen strobreed in de weg gelegd, journalisten zijn allang blij dat ze hem ‘mogen’ spreken en stellen zich zeer onderdanig op.
  Op CNN kreeg Wilders de wind van voren van Jim Clancey, fragment is op Youtube te vinden.
  Wilders is mij ook wat te stil over de verkoop van de energie-bedrijven, voor iemand die zgn voor het NL belang opkomt. Maar hij meldt zich wel als de Arabieren of Gazprom RWE of Vattelkfall opkopen, als het te laat is dus.

 6. Jos van Dijk zegt: 04-03-09 om 13:11

  Beste Bram,

  De peiling van De Hond deugt niet. Zie: http://www.nrc.nl/opinie/artic.....deugt_niet

 7. Wilders heeft gelijk.
  Hij wil niet enkel bepaalde tuig terug sturen, maar ook is hij tegen belastingverhoging…….ook dat tuig wie de oude mensen van hun tasjes beroven…etc etc etc.
  Wilders is een man die eerlijk en recht door zee zegt waar het op staat.

  Mijn stem heeft hij….

 8. Ruud zegt: 24-03-09 om 19:23

  Wilders for president go go Geert!!!!!!!!!

 9. Luister !! ik vind dat Wilders gelijk heeft in veel dingen HET WORDT TIJD DAT ER EENS IEMAND OP STAAT EN ZEGT DIT PIKKEN WE NIET bijv : een moslim komt bij Pauw en Witteman en zegt ja ik wil wel komen maaaaaaaar dan mag er geen wijn op tafel staan . Dan zijn wij ook nog zo gek om geeeeeeeeeeeen wijn op tafel te zetten krankzinnig gewoon ! En dan het straattuig !! helemaal erg van straat af weg ermee en de ouders duidelijk maken het begint met taal .nl !!! ik ben absoluuut geen PVV er maar er moet wat veranderen sociaal liberalen d66 kom op

 10. dennis zegt: 02-06-09 om 20:08

  wilders, ja dit is nu een persoon die eens wat durft te zeggen waar de andere politici de mond snoeren. Als je het azielbeleid bekijkt en ziet hoeveel mensen er hier komen om alleen te profiteren dat vind ik echt niet normaal. En zoiets als de pardon regeling, ik vind ik echt een lachertje. Ik wil voor de gein wel eens weten hoeveel belastingcenten dat heeft gekost. ik ben blij dat ik op het platteland woon in een fijn boeren dorp en niks heb te maken heb met morokaanse criminelen of andere mensen die de buurt onveilig maken. Het is toch ook niet voor niets dat wilders nu zo goed in de peilingen staat, en ik hoop dat wilders met zijn pvv nu eens goed de bezem door het azielbeleid haalt. Geert mijn steun en stem krijg je.

 11. coby zegt: 04-06-09 om 09:08

  ik kan niet wachten dat Geert naast de Koningin staat.

Geef een reactie