De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Balkenende zucht onder terrorisme

balkenende_brazilie.jpgHet leven van een premier gaat niet over rozen. Het lijkt dan misschien wel of je de baas bent van het kabinet en dus veel te vertellen hebt. De harde werkelijkheid is anders. 

Het protocol bepaalt in hoge mate het doen en laten van premier Jan Peter Balkenende. Tijdens al die bezoeken aan verre vreemde landen bijvoorbeeld, kan hij geen stap buiten het protocol zetten.

Dus elke afspraak, elk optreden van een volksdansgroep, elk gesprek met een industrieel, elk bezoek aan een museum of wat dan ook, staat strak en stijf in het reisschema dat de afdeling Protocol van het ministerie van Algemene Zaken voor de premier maakt.

Heel raar is dat trouwens niet, want de Lula’s, de Sarkozy’s, de Merkels en de Obama’s van deze wereld, hebben geen tijd over. Dus als Jan Peter Balkenende niet op het afgesproken tijdstip arriveert, zit de deur dicht.                                                     

Maar af en toe wordt het Balkenende te veel. Dan begint dat korset te knellen en moet hij er een grap over maken. Zo ook gisteren op de landbouwuniversiteit van Brazilië, waar de premier een college gaf aan een groep studenten. Ook dit moest om protocollaire redenen worden afgebroken en dat zinde de premier niet.

“Weten jullie wat het verschil is tussen protocol en terrorisme?”, vroeg hij de studenten. “Met terroristen kun je onderhandelen….”

Dikke pret in de zaal. En ook mevrouw Bakker van Protocol kan het grapje over haar werk wel waarderen. Zij leeft in de zekerheid dat de premier precies dat moet doen, wat door haar in het strakke schema is opgenomen. En dat kan niemand haar nazeggen, ook Bianca Balkenende niet.

Wilco Boom

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


2 reacties op “Balkenende zucht onder terrorisme”

  1. Jeetje dat is me wat zeg! Ik kan best begrijpen dat je de afspraken nauwkeurig en op tyd volgt ! Maar er moet wel wat vrijheid aan de Mensen geg even worden ! De ene dag zit je beter in je vel dan de andere!Dus geef wat tyd om bij te komen voor het nieuwe geval! STERKTE!!!!!!

  2. Anne zegt: 24-11-10 om 22:56

    Inmiddels zijn we 2010 en is er een nieuw kabinet Rutte en Verhagen aangetreden en in werking. Sommige zeggen? Waar ging het fout met Balkenende? Dat is en blijft de vraag? Maar Balkenende heeft toch maar
    vier kabinetten geregeerd. En dat moet Rutte nog maar waar zien te maken.

Geef een reactie