De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Miljarden voor de banken goed besteed?

bram2.jpgIs de miljardensteun van de overheid aan de banken wel in het belang van de belastingbetaler, vraagt Paul Schoenmakers zich af. Komt het geld ooit nog terug? Bram Schilham geeft antwoord.

De vragensteller is niet de enige die twijfelt. Sterker nog: zelfs de verantwoordelijke politici en beleidsmakers tasten deels in het duister. Hoe ver verdiept de crisis zich nog? Komen er nog lijken uit de kast bij de banken? Niemand weet het precies en dus valt nu nog geen afgewogen oordeel te geven over de miljardensteun.

Bos spreekt in termen van kansen: de kans dat de belatingbetalers er aan het eind van de rit beter van worden is groter dan dat het hen uiteindelijk geld gaat kosten. Ook hij weet het dus niet zeker.

Maar er komt een moment waarop de balans wordt opgemaakt. Als het hoogtepunt van de crisis voorbij is, zal het parlement een onderzoek doen naar deze episode in de politiek-bestuurlijke geschiedenis van Nederland. Ik ga er van uit dat het een parlementaire enquête wordt, waarbij degenen die nu de beslissingen nemen daarover in het openbaar verantwoording afleggen. Als je kijkt naar de gebeurtenissen waarover in het verleden enquêtes zijn gehouden, is het onbestaanbaar dat dit niet ooit gebeurt over de aanpak van de huidige kredietcrisis.

Dus het antwoord op de vraag van Paul Schoenmakers komt er, al zullen we daar nog een tijdje op moeten wachten. Tot die tijd stellen wij kritische vragen aan Wouter Bos en zijn collega’s, elke keer als er weer nieuwe miljarden in de banken worden gestoken… 

De volledige vraag van Paul Schoenmakers luidt:

Enige tijd geleden stond Bos op TV te verkondigen dat die miljardensteun aan de banken een goede investering was en dat de burgers er alleen maar beter van zouden worden. Inmiddels zitten we met een gigantisch begrotingstekort waardoor wij, diezelfde burgers, kennelijk nu toch de rekening moeten gaan betalen. Maar hoe zit dat nu werkelijk met die miljardensteun, weet u als politiek verslaggever het nog?

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


16 reacties op “Miljarden voor de banken goed besteed?”

 1. luckybee zegt: 05-03-09 om 07:07

  Niet als het als onrechtmatige belasting mijn konto wordt gepluderd. I ban nog steeds uit de oude tijd, sparen en dan kopen, niet op de pof leven. Deze regering wil deze oude gewoonte, verhinderen wij moeten op de pof leven zo te zien.Erspaarnissen worden geplunderd.Alles tendienste van de multi culti.

 2. blijven oplichters in den haag
  zakkenvullers
  schaam me dat ik hollander ben
  iedereen moet bezuinigen maar die loeders in den haag wilde wel zelf nog even 10 procent verhoging bah walgelijk .weg er mee

 3. Erwin zegt: 05-03-09 om 13:40

  Als de banken omvallen zijn we ons geld definitief kwijt, of het juiste beslissingen van Bos,Brown en Obama zijn om de financiele instellingen met miljarden te ondersteunen moet nog blijken. Het is nu nog te vroeg om daar een antwoord op te geven.

 4. Marcel zegt: 05-03-09 om 18:11

  Of de miljarden voor de banken een goede investering zal zijn, moet nog blijken. Zolang ze die miljarden NIET doorlenen aan het bedrijfsleven in het algemeen, is het pompen met de kraan open. De bedrijven moeten weer leningen voor investeringen tegen een acceptabele rente kunnen afsluiten. Maar blijkt vandaag bij het jaarverslag van de Rabobank dan moeten ze wel een aanvraag indienen. We moeten weer collectief vertrouwen in de economie enz. krijgen en niet achter elkaar aanlopen met afwachten. Indien dit gebeurt zijn de bankenmiljarden het waard geweest en verwacht ik een zeker terugverdien effect.

 5. Nu de “Arbeitsgemeinschaft der öffentlich-rechtlichen Rundfunkanstalten der Bundesrepublik Deutschland” (ARD) in haar programma “Tagesthemen” gedateerd maandag 23 [drieëntwintig] februari van dit jaar naar aanleiding van het onderwerp “EU zu Finanzkrise: EU-Außenminister streiten über Berliner Treffen zur Finanzmarktkrise” (sic) sprak over een “Zerstrittene und kopflose EU” wordt het (mijns inziens) wel eens een keer tijd, dat de wetgevende en/of uitvoerende macht van ons land (eventueel) vooruitlopend op de verkiezingen voor het Europees Parlement (EP) op donderdag 4 [vier] tot en met zondag 7 [zeven] juni 2009 [tweeduizend negen] gaan/gaat nadenken over de voor- en nadelen van de (toenmalige) invoering van de euro.

  De woorden “Geld stroomt langs de weg van de minste fiscale weerstand” van een (toenmalige) hoogleraar belastingrecht aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en/of “We zijn dus steeds kampioen in een kampioenschap met één deelnemer” van een emeritus hoogleraar van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) in de Volkskrant de dato donderdag 5 [vijf] maart 2009 [tweeduizend negen] kunnen (misschien) na de weloverwogen beschouwing in de gedegen uitleg worden betrokken.

  De “balans” kan dan worden opgemaakt!

 6. mavado zegt: 10-03-09 om 16:48

  De waarheid moet ook geplaatst worden,vindt u niet

  De koninkrijken van deze wereld worden geregeerd door satan en zijn helpers, door demonische bezeten regeringsleiders. De God deze eeuw. Dit is hoe God over de rijken hun rijkdom en de werklieden denkt.

  Jacobus 5:16 Welaan nu, gij rijken, weent en huilt over uw ellendigheden, die over u komen. Uw rijkdom is verrot, en uw klederen zijn van de motten gegeten geworden; Uw goud en zilver is verroest; en hun roest zal u zijn tot een getuigenis, en zal uw vlees als een vuur verteren; gij hebt schatten vergaderd in de laatste dagen. Ziet, het loon der werklieden, die uw landen gemaaid hebben, welke van u verkort is, roept; en het geschrei dergenen, die geoogst hebben, is gekomen tot in de oren van den Heere Sebaoth. Gij hebt lekkerlijk geleefd op de aarde, en wellusten gevolgd; gij hebt uw harten gevoed als in een dag der slachting. Gij hebt veroordeeld, gij hebt gedood den rechtvaardige; en hij wederstaat u niet.

 7. De reacties worden weliswaar gemodereerd, maar de tekst in de reactie gedateerd dinsdag 10 [tien] maart van dit jaar te klokke 16:48 uur is ontleend aan Jakobus 5:1-6 ["Veroordeling der onbarmhartige rijken", Statenvertaling (Jongbloed-editie)]. Jacobus 5:16 behelst een andere tekst.

 8. Michael zegt: 11-03-09 om 11:03

  @Mavado
  Je wilt JOUW waarheid hier poneren middels een tektstje dat je 1000 keer hebt gelezen.
  Het is niet DE waarheid.
  Wanneer snappen jullie fundementalisten dat toch eens!

 9. mavado zegt: 11-03-09 om 12:21

  Michael zegt: 11-03-09 om 11:03
  @Mavado

  BEN JE NET WAKKER JONGEN, WANT JE REACTIE IS WEL ERG LAAT

 10. De reacties worden weliswaar gemodereerd, maar de tekst in de reactie gedateerd dinsdag 10 [tien] maart van dit jaar te klokke 16:48 uur is ontleend aan Jacobus 5:1-6 ["Veroordeling der onbarmhartige rijken", Statenvertaling (Jongbloed-editie)]. Jacobus 5:16 behelst een andere tekst.

 11. Michael zegt: 11-03-09 om 13:02

  @Mavado
  Ik ben heerlijk wakker,jij niet zo te zien,beetje ochtendhumeur? en je hoeft niet zo te schreeuwen jongen!

 12. Michael zegt: 12-03-09 om 09:54

  @Mavado
  Goud en zilver roesten niet!
  Geen erg mooie metafoor dus!
  Daar doet ook die statenbijbel het nog eens dunnetjes over,maar blijft allemaal even knullig!

 13. mavado zegt: 12-03-09 om 10:38

  DEM. zegt: 11-03-09 om 12:37
  Jakobus 5:1-6

  Dem bedankt het streepje stond er niet tussen de 1 en 6, maar het was in ieder geval het Jacobus 5

 14. mavado zegt: 12-03-09 om 10:56

  Michael zegt: 11-03-09 om 13:02
  @Mavado

  De dokter zei tegen zijn patiënt Michael Naaktgeboren deze slaaptabletten zijn voldoende voor twee maanden. En hij antwoordde wijs, maar zolang wil ik ook niet slapen.

 15. Tim zegt: 12-03-09 om 16:57

  Harry Potter is de duivel, ik WIST het !

 16. Rob zegt: 23-03-09 om 17:31

  Fatsoensrakkers met witte boorden zijn nooit te vertrouwen…toch?

Geef een reactie