De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

“Ik denk dat ik een kop koffie krijg”

koffie_anp-6586663.jpgVraag: Hoe vaak kun je als journalist dezelfde vraag stellen in dezelfde week aan dezelfde personen?
Antwoord: Tijdens de onderhandelingen van de coalitie over een crisispakket heel vaak.

“Bent u opgeschoten?”, “Hoe komt het dat de onderhandelingen niet willen vlotten?”, “Wat zijn de pijnpunten?”, “Heeft u er vertrouwen in dat er snel een oplossing komt?”

Ik geef toe: Erg origineel zijn de vragen niet, maar voordat je het weet, zeggen ze toch wat. Uit vermoeidheid, uit onhandigheid of uit politiek eigenbelang. 

Uren zitten ze deze dagen bij elkaar:  Jan Peter Balkenende, Piet Hein Donner, Pieter van Geel, Wouter Bos, Mariëtte Hamer, André Rouvoet en Arie Slob.

De ene keer wordt er voortgang geboekt, de andere keer lopen de gesprekken vast. Vaak staan we een tijd te wachten voor de deur van het Torentje of die van Pieter van Geel totdat ze eindelijk naar buiten komen. Maar soms ben je eigenlijk net te laat. Zoals woensdag, toen Van Geel en Donner op weg waren naar de premier.

Je ziet ze vanuit een ooghoek ontsnappen, zet je recorder aan, rent achter de twee aan en stelt (al hijgend door het afdalen van de trappen) de vraag: “Wat gaat u doen bij de premier, meneer Van Geel?”  

Ik heb de vraag nog niet geformuleerd en denk: wat denk je zelf? “Praten over hoe er verder gegaan moet worden” natuurlijk, of: “De boel op een rijtje zetten.” Maar nee, het antwoord luidt: “Ik denk dat ik een kop koffie krijg.”

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

Tsja, zo kan een standaard voor de hand liggende vraag een tamelijk verrassend antwoord opleveren.  Dus ik blijf het maar doen, die vragen stellen.

Marcel Bril

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


1 reactie op ““Ik denk dat ik een kop koffie krijg””

  1. Aart & Uli zegt: 19-02-10 om 20:46

    Hoi Macel, je hebt het maar druk de laatste dagen. In de Old Jazz zullen ze je zo langzamerhand wel gaan missen? Ik denk zomaar dat dat niet zo lang meer hoeft te duren, hopelijk tot snel voor en biertje.

Geef een reactie