De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Sur place

bramknop-204-weblogs.JPGWaarom komen de onderhandelaars van CDA, PvdA en ChristenUnie er nog steeds niet uit in het Torentje, vraagt Marieke Jorritsma zich af. Bram Schilham geeft antwoord.  

Het doet nog het meeste denken aan zo’n wielrenwedstrijd, waarbij twee fietsers bijna stilstaan en naar elkaar loeren. Degene die het eerste beweegt, rijdt wellicht op de overwinning af, maar loopt ook het risico de wedstrijd te verliezen doordat de tegenstander hem kan overtroeven. Zo’n sur place is op dit moment ook de situatie in het Torentje. Het CDA en de PvdA staan nog lijnrecht tegenover elkaar. Het CDA wil stevig en snel bezuinigen, de PvdA wil minder bezuinigen en daar nog even mee wachten tot de economische storm is uitgewoed. De ChristenUnie zit in het midden. CDA en PvdA weten dat ze concessies zullen moeten doen, maar ja: wie beweegt het eerst?
 
Ondertussen spelen de spindoctors van de regeringspartijen hun rol met verve. “Er is ruzie binnen het CDA”, roepen ze bij de Partij van de Arbeid. “Bos is vergeten dat hij minister van Financiën is”, spint het CDA. Het is allemaal niet waar of slechts ten dele, het zijn gekleurde weergaven van een zakelijk onderhandelingsproces. Niemand hoeft er aan te twijfelen dat er uiteindelijk een doorbraak komt. Een breuk in de coalitie met nieuwe verkiezingen als gevolg is voor geen van de partijen een optie. Ga maar eens uitleggen in een campagne dat je elkaar de tent hebt uitgevochten op het moment dat Nederland zat te wachten op een antwoord op de economische malaise. Met een schuin oog wordt gekeken naar de peilingen, waarin Geert Wilders goede zaken doet.
 
Vandaag of morgen zal de sur place dus worden opgeheven en sprinten de partijen naar hun doel: een pakket maatregelen waarmee de gevolgen van de crisis enigszins kunnen worden verzacht. En, zoals dat altijd gaat: iedere partij zal op basis van de fotofinish de overwinning claimen. 

Bram Schilham

De  volledige vraag van Marieke Jorritsma luidt: Beste Bram, Waarom komen ze er niet uit in het Torentje? Waar zit het op vast? Heb jij ening idee wat er achter gesloten deuren gaande is?

Wilt u ook iets weten over de Haagse politiek of over de werkwijze van de Haagse redactie van de NOS? Vraag het politiek verslaggever Bram Schilham van de NOS.

Bram Schilham beantwoordt meerdere keren per week vragen van het publiek, door de redactie geselecteerd.Bram werkt sinds 1995 in Den Haag, eerst als politiek verslaggever voor het Radio 1 Journaal. Sinds 2001 is hij politiek presentator van het NOS-Journaal en geeft hij de analyses en achtergronden bij het politieke nieuws.
 
Stel uw vraag hieronder, via het reactieformulier. 

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


4 reacties op “Sur place”

 1. Ted zegt: 12-03-09 om 19:08

  Stel in dat ze niet eerder het Torentje mogen verlaten voordat er een accoord is

 2. jonathan zegt: 12-03-09 om 21:44

  Komt er ook een extra uitzending op radio en tv als ze er in Den Haag uit zijn over de aanpak van de crisis?

 3. katrien zegt: 12-03-09 om 23:40

  Hallo,

  Een prangende vraag: waarom praat minister van der Hoeven niet mee? Een minister van economische zaken moet toch iets te melden hebben over een economische crisis? Heeft dat departement nog enig bestaansrecht?

 4. Arend zegt: 13-03-09 om 10:25

  Geachte Heer Schilham,
  Waarom werd het Donner zo kwalijk genomen dat hij cijfers noemde en vooral: wat bracht Bos ertoe om van ‘partijpolitieke spelltjes’te spreken? Voor mij waren de woorden van Donner heel verhelderend.

Geef een reactie