De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Congressen schrappen geen vliegtuigen

Wouter BosHet was natuurlijk ook vragen om moeilijkheden om de deadline voor een politiek akkoord op vrijdag de 13e te zetten. En ze hebben het dus niet gehaald. Gisteravond gingen de zes onderhandelaars bijna plichtmatig maar weer naar binnen: de ergste ruzies waren weer even gesust, maar resultaat was er na afloop nauwelijks geboekt.


Dus nu is het vrijdag. No deal. En morgen begint het PvdA-congres.
Net Jan Hamming gehoord op de radio. De vice-voorzitter van de PvdA. “Als die onderhandelaars er kennelijk niet uitkomen, is het natuurlijk logisch dat meer mensen zich ermee gaan bemoeien”.

De PvdA-leden kunnen dus hun lol op, dit weekend. Grofweg zijn er twee scenario’s:

- Wouter Bos houdt een vlammend betoog, waarin hij het vertrouwen vraagt en krijgt om de onderhandelingen met CDA en ChristenUnie tot een goed einde te brengen. ‘Wouter, grijp ze”.

- De leden gaan eisen stellen, en het congres neemt moties aan die het voor Bos ingewikkeld maken: géén pensioen op 67 jaar. Géén lagere uitkeringen. Géén JSF kopen. Schrappen, die straaljager.

Vooral die JSF roept herinneringen op aan een ander PvdA-congres. De partij verzette zich in 1975 tegen een andere straaljager: de F-16. Henk Vredeling -toen minister van Defensie- schoof de partij radicaal terzijde met die inmiddels fameuze uitspraak: ‘congressen kopen geen vliegtuigen’.

Of ze wel vliegtuigen kunnen schrappen, zien we dit weekend.

Update,vrijdag na de ministerraad: het kabinet laat weten dat de JSF niet ter discussie staat. Gewoon in ‘t regeerakkoord geregeld, dus knap congres dat daaraan kan tornen.
Interessant om te zien of de PvdA-leden zich er iets van aantrekken.

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

Jeroen van Dommelen

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


4 reacties op “Congressen schrappen geen vliegtuigen”

 1. bas zegt: 13-03-09 om 14:16

  Geen JSF, niet alleen de PvcA wilt het niet, de (soms kleine) meerderheid van de achterban val elke partij wilt het niet

  Aan die Vredeling hebben wij nog ene leuke oliecrisis te danken. De olieboycot uit de jaren zeventig was namelijk een gevolg vanhet – zonder enige vorm van overleg – versturen vanwapens naar Israel. Fijne minister, dus.

  maar die andere punten, pensioen naar 67 – dat is niet genoeg. Sluit de ogen niet, de AOW leeftijd moet omhoog. En het klinkt heel leuk, om zo lang mogelijk de huidige ouderen te sparen, maar juist de komende AOWers zijn de rijkste aankomende pensionado’s ooit.

  In elk geval rijker dan die van over 20, 25 jaar

  Uitkeringen verlagen? Sommige wel, andere wellicht niet, in elk geval zou ik niet op voorhand ze buiten de discussie willen houden

 2. De redactie schreef: “Grofweg zijn er twee scenario’s”. Dat kunnen, zoals een Minister van Staat op een lokale televisiezender enige jaren geleden (in een ander verband) wel eens heeft gezegd, (mijns inziens zeker “als het kruit ‘al’ is verschoten”) van die “dunne draadjes” zijn.

  Terzijde wil ik opmerken, dat de verwijzingen/links (met betrekking tot “resultaat” en “PvdA-congres”) in bovenstaande stuk van de Haagse redactie bij ons niet werkten.

 3. mavado zegt: 15-03-09 om 00:34

  Geen vliegtuigen kopen?

  Let op Rusland, houd de Koning van het Noorden in het oog.

  http://www.cnn.com/2009/WORLD/.....a.bombers/

  http://en.rian.ru/russia/20090314/120562301.html

  http://www.bloomberg.com/apps/.....=worldwide

 4. w.t.stevens zegt: 15-03-09 om 23:35

  Met oude koeien uit de sloot halen kopen wij niets wij hebben in het algemeen gekozen voor een nieuw programma en als dat inhoud wat minder aandacht voor jsf en VEEL meer aandacht voor de noodindendezorg sector moet men er op de democratische wijze mee omgaan !!!

Geef een reactie